Cathelijne Blok: “Mooie handen zijn nog nooit een vacature vereiste geweest”

“Wauw, wat heb jij een prachtige handen.” Een opmerking die mijn vriendin kreeg tijdens een zakelijke meeting. Het compliment ging niet over haar perfect uitgewerkte plan of de strakke presentatie. Nee, het ging over haar gemanicuurde rode nagels en sierlijke vingers. Een reactie nadat ze een uur lang de hele boardroom had toegesproken over de marketingstrategie van dit jaar.

Het is een accomplishment waar ik al minstens dertig verschillende complimenten voor weet te bedenken die allemaal niet over haar handen gaan. Het is wel het eerste en enige compliment wat men in een ruimte vol slimme koppen kon noemen.

Ik staar naar de tien vingers van mijn vriendin. Oké, ja, ze heeft prachtige handen, maar wat dit te maken had met een bijeenkomst over investeringen? Geen idee. En hoe belangrijk zijn een goed paar handen voor een managing director? Zover ik weet is dit nog nooit een vacature vereiste geweest.

Geen onschuldig compliment

Diezelfde handen tikken elke dag hele begrotingen af. En staan voor zalen van honderden mensen presentaties te geven. Het zegt niets over haar verdere geweldige kwaliteiten en alles wat dit geweldige mens kan. Het klinkt misschien als een klein onschuldig compliment. Maar het raakt precies waar het niet klopt.

Het is een opmerking verpakt als compliment. Eén die je niet beter laat voelen, maar juist allesbehalve.

Aangezien het niks te maken heeft met waarom je daar staat en al het harde werk wat je ervoor hebt afgelegd.

Glimmende instappers

Het is alsof je hoogleraar Robbert Dijkgraaf na zijn urenlange betoog over zwarte gaten complimenteert met zijn glimmende instappers. Een compliment die in deze situatie een stekende opmerking wordt. En alles behalve lijkt te breken met een glazen plafond en onze behaalde plek 38 op de internationale gelijkheidslijst.

Begrijp me niet verkeerd! Een compliment geven moet kunnen, en krijgen is fantastisch. Alleen het kan geen kwaad dat compliment juíst eens te maken over een strakke presentatie of een geweldige Excellsheet. Glimmende instappers hebben we namelijk allemaal wel ergens in de kast staan.

De columns van Cathelijne Blok, oprichter van het feministische The TittyMag lees je elke twee weken op WorkJuice! Bekijk ook eens de website van The TittyMag en volg Cathelijne op het Instagram-account van The TittyMag of haar eigen account.

Even voorstellen: onze nieuwe columniste Cathelijne Blok

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Cathelijne Blok: “Mooie handen zijn nog nooit een vacature vereiste geweest”
Sluiten