Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 13 jun 2021

De inspirerende carrièreswitch van Wendy Buiter – van ondernemer tot succesvolle kunstenares

Wendy Buiter (42) was een succesvolle ondernemer en alleenstaande moeder van twee kleine kinderen, toen ze besloot het roer om te gooien en kunstenares te worden. Als eigenaresse van een uitzendbureau in de beautyindustrie kon ze haar creativiteit namelijk niet meer genoeg uiten. Een spannende stap, die de nodige worstelingen met zich mee bracht. Maar haar positieve instelling en doorzettingsvermogen zorgden ervoor dat haar werken nu wereldwijd verkocht worden.

We bellen met Wendy om alles te horen over de bijzondere reis die ze heeft afgelegd.

Succesvolle onderneming

Wendy begon haar carrière als stewardess, maar ze zocht een leuke creatieve baan voor ernaast. Die vond ze in de visagie. Als visagist hielp ze bruiden met hun make-up voor de mooiste dag in hun leven. Maar ze werd algauw zo succesvol dat ze een visagiebureau startte.

Dat groeide uiteindelijk uit tot een heus opleidingsinstituut. In samenwerking met verschillende gemeenten leidde Wendy en haar team mensen op vanuit een uitkeringssituatie tot verkopers bij onder andere Douglas en ICI Paris.

Miste de creativiteit

Een hele dankbare en leuke baan. Maar na 10 jaar tijd, begon er toch iets te knagen. “Mijn passie lag echt bij de creativiteit en het uitgroeien van het bedrijf”, vertelt Wendy. “Maar inmiddels bestond mijn functie vooral uit personeel aansturen en problemen oplossen.” Op hetzelfde moment werd duidelijk dat haar zoontje zwaar gehandicapt was. “Hij had veel zorg nodig en ik kon het als alleenstaande moeder allemaal niet meer combineren”, zegt ze. “Ik had een drukke baan waar ik alleen maar brandjes moest blussen en daar kwam mijn thuissituatie bovenop.”

In de 10 jaar dat Wendy’s bedrijf groeide, waren er twee compagnons bijgekomen. Daarom kon ze ervoor kiezen om zichzelf uit te laten kopen en een spannende carrièreswitch te maken naar kunstenares. “Mensen vroegen zich af of ik gek was geworden”, vertelt ze. “Maar ik had het gevoel dat ik geen andere keuze had. Door mezelf uit te laten kopen, had ik een zak met geld waarvan ik drie jaar lang rond zou kunnen komen. In drie jaar tijd moest ik dus mijn persoonlijke stijl zien te vinden en succesvol kunstenares worden.”

3 uur slaap

Omdat Wendy al haar leven lang tekende en schilderde, wist ze dat ze schilderijen wilde maken. Maar door haar drukke baan had ze al een lange tijd niet geschilderd. “Ik ging opleidingen doen, van de Rietveld Academie tot in New York”, zegt ze. “Ook ging ik bij andere schilders in de leer.” Dit was een heftige periode. Soms zat Wendy tot 3 uur ‘s nachts te schetsen. Met twee kleine kinderen moest ze om 6 uur ‘s ochtends alweer op.

“Meer dan eens barstte ik in huilen uit als ik bezig was”, zegt ze.

“Dan dacht ik: waar ben ik mee bezig?”

“Dit wordt echt helemaal niets. Om uit dat dal te klimmen hielp het mij heel erg om boeken te lezen en audio recordings te luisteren van inspirerende mensen”, vertelt Wendy. “Er zijn heel veel personen die een bron van inspiratie kunnen zijn, van Michael Pilarczyk tot Tony Robbins en van Deepak Chopra tot Ellen Watts.”

Het kunstenaarschap kan soms namelijk behoorlijk eenzaam zijn. “Er is niemand die je vertelt hoe je iets moet aanpakken”, zegt Wendy. “Deze audiorecordings hielpen me weer te geloven in mezelf en doelen te stellen.”

Dat was ook nodig, want Wendy had alle schepen achter zich verbrandt. “There was no way out, ik moest mijn eigen stijl vinden en mijn werken gaan verkopen”, legt ze uit. “Dat was heel spannend, maar zorgde wel voor focus.” Na een lange zoektocht kwam Wendy uiteindelijk weer dicht bij haarzelf uit.

Wendy Buiter aan het schilderen

Wendy’s eigen stijl

“Vroeger maakte ik als visagist vrouwen op zodat er mooie beelden van gemaakt konden worden”, legt ze uit. “Nu maak ik karikaturen van zelfverzekerde, verleidelijke vrouwen. Eigenlijk maak ik de beelden dus nu zelf.” Het cirkeltje is rond.

Nadat ze haar stijl had gevonden, kon ze gaan bouwen aan haar business. Want dat is het verkopen van kunst, een onderneming. “Ik denk dat veel mensen zich daarop verkijken”, zegt Wendy.

“Bij een kunstenaar denken mensen algauw aan een flierefluiter, maar het is keihard werken.

“Je moet bovendien net zo goed zaken als de administratie en marketing doen.”

Inmiddels is Wendy een succesvolle kunstenares met klanten over de hele wereld. Ze is zelfs bezig met een serie voor de Verenigde Naties. “Dat wordt een reizende expositie, met allemaal jonge vrouwen die hun hele leven wijden aan het veranderen van de wereld”, zegt ze. “Denk aan een Malala of Greta Thunberg. Maar ook de Nederlandse tweeling Wijsen, die bezig zijn met het opruimen van plastic uit de oceanen. Of de 18-jarige Maya Penn die zich hard maakt voor sustainable fashion.”

Ook verscheen in maart de tweede druk van haar boek ‘Becoming a succesful selling artist’. Dat gaat niet alleen over hoe je jezelf succesvol positioneert in de kunstwereld, maar ook over geloven in jezelf, volhouden, positief zijn en jezelf succesvol neerzetten.

Wendy Buiter signeert boek

Les voor ondernemers

Welke les zou zij ondernemers in spé willen meegeven? “Schrijf een goed idee meteen op en typ het uit”, zegt Wendy. “Zo maak je het echt en tastbaar voor jezelf. En geef niet te snel op. Soms geven ondernemers al binnen een jaar op, omdat ze het bedrijf niet succesvol genoeg vonden. Dan denk ik: het duurde mij drie jaar om op te starten.”

“Ondernemen draait om vallen, opstaan, je knietjes afvegen en weer doorgaan.”

Of je nou al langer twijfelt om te starten met ondernemen of om een spannende carrièreswitch te maken – het moet klaar zijn met de excuusjes. “Mensen zeggen zo vaak tegen me dat ze dit ook wel zouden willen”, zegt ze. “Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ‘maar… ik heb een gezin’. Ja, ik ook. Maak gewoon zo snel mogelijk die switch. Eerst voor 70 procent, dan voor 80 procent, tot je die 100 procent hebt bereikt.”

Krijg jij in je omgeving net zoveel commentaar te horen als Wendy, toen ze besloot kunstenares te worden? “Ze bedoelen het goed, maar als ze niet business minded zijn, zullen ze je – in mijn ogen – slecht advies geven”, zegt Wendy daarover. “Dat kan heel demotiverend werken. Verzamel daarom zo snel mogelijk een groep ondernemers om je heen, die niet in bedreigingen maar in kansen denken.”

Benieuwd naar het hele inspirerende verhaal van Wendy en haar tips om een succesvolle kunstenaar te worden? Je kunt het boek ‘Becoming a succesful selling artist’ onder andere op Bol.com vinden. 

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De inspirerende carrièreswitch van Wendy Buiter – van ondernemer tot succesvolle kunstenares
Sluiten