Niet meer dromen, maar gewoon doen: zo pak je die carriereswitch aan

Ben jij je huidige baan stilaan zat? Droom jij ervan om je leven over een andere boeg te gooien? Ben je toe aan een compleet nieuwe uitdaging? Misschien is het dan wel tijd voor een carrièreswitch.

Toegegeven: een carrièreswitch kan behoorlijk scary zijn. Mensen zijn van nature nu eenmaal niet zo happig op verandering, laat staan ingrijpende veranderingen. Maar als je al jaren droomt van een andere baan, waarom zou je het dan niet gewoon eens doen?

Zo pak je die carrièreswitch aan

Op The Balance Careers en Glassdoor leren we het geheim van een succesvolle carrièreswitch.

1. Volg je intuïtie

Er kunnen veel rationele argumenten zijn om van baan te veranderen, maar wellicht nóg belangrijker dan deze argumenten is het luisteren naar je intuïtie. Misschien oefen je al jaren een kantoorfunctie uit en zegt je buikgevoel dat je liever met je handen wil werken? Of wie weet zegt je intuïtie je dat het stilaan tijd is om een eigen business te starten?

Wat jouw situatie ook moge zijn: zorg dat je jouw buikgevoel nooit negeert. Op die manier zal je op latere leeftijd nooit spijt hebben van dromen die je nooit hebt nagejaagd. En als je gevoel zegt dat je moet veranderen, is het meestal ook daadwerkelijk tijd om die verandering aan te gaan.

2. Breng je eigen skills in kaart

Ben je er zeker van dat je wil veranderen? Evalueer jezelf dan op vlak van persoonlijke waarden, skills, persoonlijkheid, interesses en ambities. Online kan je duizenden tests vinden die jouw profiel in kaart helpen brengen.

Als je eenmaal jezelf in kaart hebt gebracht, kan je dit gebruiken om je carrièrekeuzes op te baseren.

> Tip: Dit is dé persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

3. Maak een lijst van mogelijke nieuwe banen

Waarschijnlijk heb je al een vrij goed idee van de kant die je uit wil (thanks to your intuition!). Maar je dromen vertalen naar concrete banen, is vaak andere koek. Want wil je nou eigenlijk preciés doen?

Maak daarom een lijst van alle banen die aansluiten bij jouw wensen en ambities. Wees zo concreet mogelijk en hou ook openstaande vacatures in de gaten.

4. Beslis wat er moet gebeuren voor een carrièreswitch

Een carrièreswitch kan betekenen dat je jezelf moet trainen in een nieuw vakgebied. Haal je lijst met potentiële banen er dus eens bij en ga na wat er moet gebeuren voor je die baan kan uitoefenen.

Misschien moet je eerst een nieuwe taal leren? Een cursus fotografie volgen? Jezelf bijscholen in marketing of design? Breng dit soort dingen in kaart en wees zo realistisch mogelijk.

Lees ook: 7 beroemde mensen die een verrassende carrièreswitch hebben gemaakt

5. Hak de knoop door en wees niet bang om te solliciteren

Heb je eenmaal een mooie lijst opgesteld? Filter je lijst dan totdat je maar één baan overhoudt. Of dat nu een baan is waar een vacature voor openstaat of een zelfstandige functie, de kunst is hier om full on te gaan voor je dromen en niet achteruit te kijken.

Wees dus niet bang om te solliciteren (en om afgewezen te worden) of om je eigen onderneming in te schrijven bij de KvK. Vind je dit allemaal net iets te spannend? Denk dan terug aan waarom je in de eerste plaats van baan wilde veranderen. Bij ingrijpende beslissingen is het trouwens altijd belangrijk om jezelf eraan te herinneren waarom je het doet (als een soort mantra waar je jezelf aan kan vastklampen).

Kortom: een carrièreswitch is vooral een kwestie van je wensen en skills in kaart te brengen, beslissen welke banen daarbij aansluiten en… doen!

Meer over de carrièreswitch?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Niet meer dromen, maar gewoon doen: zo pak je die carriereswitch aan
Sluiten