Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 30 juni 2020

Carrièreswitch? Zo hak je de knoop door als je een andere baan wil

Prinses, piraat of politie-agent. Vroeger wisten we vaak zeker wat we later wilden worden. Maar later is aangebroken en onze ambities zijn veranderd. Voor veel mensen houdt dit in dat ze niet weten wat ze de rest van hun leven voor werk willen doen. Hun angst om de verkeerde keuze te maken zorgt ervoor dat ze lang bij de baan blijven waar ze eigenlijk niet gelukkig zijn en niet een carrièreswitch maken.

Hoe hak je toch die knoop door over wat je nou wil met je leven? Hoe kom je van die angst af om de verkeerde keuze te maken af?

Carrièreswitch-aspiraties? Je bent niet de enige

Beslissen wat je met de rest van je leven wil doen is een overweldigende beslissing. Eén die ook niet makkelijk te maken is. Het is niet voor niets dat een op de drie studenten in het eerste jaar van hun studie switcht. Ook na het afstuderen is het niet alsof iedereen opeens overtuigd is van hun keuze.

Cijfers van het CBS laten bijvoorbeeld zien dat in 2017, 936.000 mensen van baan wisselden. Opvallend is dat het overgrote deel zelfs wisselde van beroepsklasse. Waar 279.000 mensen een nieuwe baan vonden in dezelfde beroepsklasse, waren het maar liefst 657.000 mensen die echt een carrièreswitch maakten.

Ontevreden met je baan? Waarom het niet gek is dat je daar juist nu achterkomt

En het aantal mensen dat wel een carrièreswitch wil maken, maar niet weten welke kant op, is hier dus nog niet eens bij opgeteld. Deze mensen leggen te veel druk op hun keuze. Op zich is dat ook niet gek. Hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Hoe kom je over die angst heen dat je wellicht een vreselijke fout maakt?

Maar wat nou als we zeggen dat het niet erg is als je de verkeerde keuze maakt? Geen enkele keuze is definitief. Gemiddeld blijven mensen nog maar vier jaar bij dezelfde baan. In tegenstelling tot vorige generaties die gerust 25 jaar bij hun werkgever blijven zitten, is het switchen naar een nieuwe baan geen ‘nieuwe start’ meer. Je volgende baan kun je beter zien als één halte van een traject die uit veel meer haltes bestaat.

Haal de druk van de ketel

De realisatie dat je ambities nou eenmaal veranderen, en dat je dus waarschijnlijk geen baan kiest voor de rest van je leven, kan al de druk van de ketel halen. Er is niemand die je vertelt dat je nooit meer van baan mag switchen als je het niet naar je zin hebt bij je nieuwe baan. Zo wordt die carrièreswitch een stuk minder definitief.

Dit houdt namelijk ook in dat het niet erg is als je niet weet wat je passie of droombaan is. Als je namelijk daarop gaat wachten, blijf je te lang zitten op een plek waar je het niet naar je zin hebt.

Doe kennis op

Dit betekent overigens niet dat je zomaar de knoop moet doorhakken zonder dat je weet waar je echt voor kiest. Natuurlijk is het verstandig om inzichtelijk te krijgen waar je sterke eigenschappen liggen en in welke vaardigheden je goed bent.

Handig: Welke baan past bij mij? 8 gratis beroeps- en persoonlijkheidstesten

Als je vervolgens een lijstje hebt met beroepen die je wel leuk lijken (dat hoeft dus niet je droombaan te zijn!), kun je op LinkedIn op zoek gaan naar mensen die deze beroepen uitoefenen. Een dag meelopen zou helemaal top zijn. Maar als er iemand jouw vragen wil beantwoorden, helpt dit jou ook al enorm.

Spoor deze mensen aan om niet alleen een verkooppraatje van de baan te geven, maar om je alles te vertellen: the good, the bad and the ugly. Dit helpt je een beter beeld te krijgen van wat de baan daadwerkelijk inhoudt.

Je carrière is als daten

Net als met een partner vinden waar je oud mee gaat worden, is het niet gek dat je eerst een aantal banen verslijt voor je jouw one and only op carrière gebied vindt. Je zal misschien eerst een aantal banen en industrieën moeten ‘daten’ voordat je de juiste vindt.

Verander je jouw mindset op deze manier? Dan is het opeens niet meer zo erg als je de verkeerde keuze maakt en wordt het maken van die carrièreswitch makkelijker. Sterker nog, zelfs als je een verkeerde keuze maakt, brengt dit je veel. Je weet nu immers wat je niet wil.

Meer tips? Niet meer dromen, maar gewoon doen: zo pak je die carrièreswitch aan

Reageer op artikel:
Carrièreswitch? Zo hak je de knoop door als je een andere baan wil
Sluiten