Oprah en Melinda Gates geven beide hetzelfde geniale carrière advies

Goed carrièreadvies, daar houden we bij WorkJuice natuurlijk wel van. Toch is het meeste carrièreadvies nogal voorspelbaar. Ja, we weten dat we ons gepast moeten kleden voor een sollicitatiegesprek en ja, we weten dat we de tone of voice in onze motivatiebrief moeten matchen aan de organisatie. Maar voor écht verrassend carrièreadvies, moeten we bij Oprah en Melinda Gates zijn.

Oprah en Melinda Gates hebben in ieder geval één ding gemeenschappelijk: een verrassende visie op carrières.

Wie zijn Oprah en Melinda Gates?

Oprah en Melinda Gates zijn natuurlijk niet de minste vrouwen. Oprah inspireert miljoenen vrouwen, niet alleen door haar eigen show en tijdschrift, maar ook door bijvoorbeeld de Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls op te richten. In 2005, 2007 en 2008 is Oprah Winfrey zelfs uitgeroepen tot de machtigste beroemdheid ter wereld.

Melinda Gates kennen we dan weer als de vrouw van Microsoft-oprichter Bill Gates. Ook Melinda weet wat zaken doen is. In 2013 bekleedde ze bijvoorbeeld de 3de plaats in de lijst van machtigste vrouwen ter wereld. Tja, van zo iemand kan je toch niet anders dan carrièreadvies aannemen?

Het carrièreadvies van Oprah en Melinda Gates

Op Inc.com lezen we dat Oprah en Melinda het in ieder geval over één ding eens zijn, namelijk: ‘fitting is overrated‘.

De woorden van Melinda Gates

Daarmee begon Belinda haar antwoord op de vraag naar haar go-to carrièreadvies voor jonge vrouwen.

Belinda Gates legde uit: “In de beginjaren van mijn carrière besteedde ik enorm veel tijd aan dingen om in het beeld van de mensen rondom mij te passen. Toch bracht dat helemaal niet het beste in mij naar boven en ik kreeg ook niet de kans om het beste in anderen naar boven te halen. Het beste advies dat ik kan geven is: ga op zoek naar mensen en omgevingen die je in staat stellen om niets anders te zijn dan jezelf“.

Wil dat zeggen dat je altijd rebels moet zijn en tegen de stroom in moet zwemmen? “Niet per se“, zegt Belinda, “maar je innerlijke vuur laten branden is zoveel belangrijker dan jezelf aanpassen aan je omgeving.”

De woorden van Oprah

Met die woorden is Oprah het helemaal eens. Oprah vertelde namelijk in een recent interview hoe ze in een TV-show de instructie kreeg om ‘minder emotioneel’ te klinken.

Oprah: “Terwijl ik probeerde om minder emotioneel te klinken, deed ik in feite niets minder dan mijn eigen persoonlijkheid afvlakken en naar beneden halen.”

Sindsdien besliste Oprah om alleen nog projecten aan te gaan die wel volledig aansluiten bij haar persoonlijkheid.

De conclusie van Oprah en Melinda Gates

De bottomline van het advies van deze twee powerladies? Pogingen om aan je omgeving te voldoen gaan je niets opleveren, zo lang wat je doet niet in lijn is met je persoonlijkheid.

Dus: al kleed je je nog zo perfect voor een sollicitatie, al gedraag je je nog zo sociaal wenselijk op een vrijdagmiddag borrel, al lach je nog beleefd mee met flauwe grappen op de werkvloer: op termijn zal je merken dat wat er écht toedoet, het ontwikkelen van je eigen persoonlijke talenten en ambities is.

Thank you Oprah en Melinda!

Meer carrièreadvies?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Oprah en Melinda Gates geven beide hetzelfde geniale carrière advies
Sluiten