Stage
Als je studeert, moet je een keer stage lopen. Of misschien wel 2 of 3 keer. Waarom? Zo dat je een beetje kan proeven van het werkveld waarin jij je later bevindt. Maar ook zodat je in de praktijk leert toe te passen wat je uit die (soms wat stoffige) boeken hebt geleerd.
Door stage te lopen ontdek je waar je passie en je kracht ligt. Het belangrijkste is daarom om een stage te vinden die bij je past. Maar misschien kom je er wel achter dat de droombaan waar jij al jaren mee in je hoofd rondloopt, toch niet je droombaan is als je er eenmaal stage loopt. En dan heb je de kans om tijdens een tweede stage iets nieuws te proberen wat wel bij je past. Eigenlijk heel handig dus, zo’n stage.
Een stage die bij je past
Maar hoe vind je dan die droomstage die bij je past? Daar komen een aantal punten bij kijken. Zoek eerst uit wat je nu precies leuk vindt om te doen. Maar kijk ook naar welke werkzaamheden je interessant vindt. Lijkt een fotografie stage je leuk, maar vindt je de styling van een fotoshoot eigenlijk helemaal niks? Dan is het misschien toch niet je ding. Gelukkig staat er altijd in de vacature welke werkzaamheden je kan verwachten. Belangrijk is dus om daar naar te kijken bij het zoeken van een stage.
Ga altijd je dromen achterna
Dit is misschien wel de belangrijkste tip die je gaat krijgen: ga altijd je dromen achterna. Wil je heel graag stage lopen bij een mega groot bedrijf, maar denk je: ‘ik word het vast niet’? Niet doen! Weg met die mindset. Altijd proberen. Als je iets echt wilt, moet je ervoor gaan. Bang zijn dat je niet goed genoeg bent is zonde en het is vaak niet eens waar. Daarnaast geldt altijd: niet geschoten is altijd mis. Of: nee heb je, ja kun je krijgen. Eeuwenoude wijsheden die je goed in je oren moet knopen.
Laat je dus niet tegenhouden doordat het bedrijf populair is en de concurrentie groot is. Want als jij het niet wordt, dan wordt het wel iemand anders van een soortgelijke opleiding en hetzelfde niveau. Dus waarom zou jij geen kans maken? Altijd proberen dus, als je iets graag wilt!
Stage zoeken
Maar waar begin je dan, bij het zoeken van een stage? Misschien heb je dus die droomstage al in gedachte en heeft het bedrijf een vacature open staan waar je op kunt reageren. Zo niet, vrees dan niet om een open sollicitatie te sturen. Kijk of je een e-mailadres kan vinden of pleeg een telefoontje. Wie weet zijn ze overtuigd en kunnen ze zo’n goede stagiaire als jij best wel gebruiken.
Er zijn veel vacature sites waar je kunt filteren op de branche en functie waar je naar op zoek bent. Deze sites laten je de nieuwste vacatures zien en helpen je zo indirect aan een stage.
Ook kunnen recruiters je helpen. Er zijn verschillende bedrijven, zoals Studentenbureau, die persoonlijk met je in gesprek gaan. Zo kom je erachter wat je kan en wat je wil. Zij kijken dan samen met jou of er een geschikte stageplaats voor je bij zit. Dit is ook handig als je bijvoorbeeld een brede studie doet en eigenlijk niet zo goed weet wat je wil en waar je naar op zoek bent.
Netwerken
Een ding dat minstens zo belangrijk is, is netwerken. Probeer tijdens je studie al zoveel mogelijk te netwerken. Dit kan met zowel docenten als klasgenoten zijn. Laat vallen dat je op zoek bent naar een stage en wat je zoekt. Wie weet kom je zo via via ergens binnen.
Ook zijn er soms georganiseerde dagen vanuit je studie waar jij je CV kan afgeven aan bedrijven. Ga naar deze dagen en maak een praatje met de werknemers van bedrijven die je aanspreken. Zo proef je al een beetje van de sfeer in het bedrijf en breidt je ook meteen je netwerk weer uit. En dat is heel belangrijk.
LinkedIn
LinkedIn is een zakelijk social medium dat je heel goed kunt inzetten om een stage te zoeken. Het is belangrijk dat je een sterk profiel hebt. Zorg voor een professionele portret foto die echt ‘jou’ is en niet een foto in bikini op Bali.
Vergeet ook niet een samenvatting neer te zetten over jezelf en je kwaliteiten. Ook kan je erbij zetten dat je op zoek bent naar een stage. Wanneer personen je dan vinden, kun je benaderd worden voor een stage. Maar dit kan ook andersom. Online netwerken dus!
Leuke stage gezien en dan?
Heb je een leuke stage gezien? Dan ga je daar natuurlijk zo snel mogelijk op reageren. Maar het is wel belangrijk dat je sollicitatie on fire is. Maak je CV bijvoorbeeld mooi op in plaats van het in een leeg en saai Word document te zetten. Zo trek je al wat meer de aandacht.
Zorg ook dat je motivatiebrief on point is. Begin met een opvallende intro, zodat je niet meteen op een stapel wordt gegooid bij de rest van de brieven, maar ze staan te popelen om je brief verder te lezen. Ook je motivatiebrief hoeft geen saai Word document te zijn. Als je dat wel doet, zorg dan dat ie niet langer is dan een half a-viertje. Je kunt er ook iets creatiefs van maken, zoals een mini magazine of een video.
Word je uitgenodigd voor een gesprek? Lekker bezig! Het is belangrijk dat je je daar goed op voorbereid. Lees van te voren sollicitatie tips. Ook zijn er altijd vragen die je kunt verwachten. Bereid je hierop voor. Maar bereid ook vragen voor die jij zelf kunt stellen. Zo toon je interesse in het bedrijf en heb je meer kans dat je wordt gekozen voor die leuke stage.
Afgestudeerd
Ben je al afgestudeerd en heb je moeite met het vinden van een baan? Vaak is het probleem dat ze je vertellen: ‘je hebt te weinig ervaring’. Oh, de ironie. Je hebt inderdaad ook weinig ervaring als je de kans niet krijgt om ervaring op te doen. Heel vervelend zo’n reactie, maar gelukkig niet het einde van de wereld. Je kunt er ook dan nog voor kiezen om stage te gaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan een zomerstage van drie maanden. Zo doe je in een korte periode toch veel werkervaring op. En wie weet heb je daarna die gewilde baan zo in de pocket!