Digital nomad: alles over werken en leven in het buitenland
Je hebt de term ‘digital nomad’ misschien weleens voorbij horen komen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun 9-tot-5 baan op te zeggen en een digital nomad lifestyle aan te nemen.
Wat is een digital nomad?
Het is helemaal niet gek als je niet precies weet wat een digital nomad is, want deze term hoor je pas sinds een paar jaar. Als digital nomad heb je geen vaste werkplek nodig voor de werkzaamheden die jij online uitvoert. Ze kunnen overal werken waar wifi is.
Dat geeft digital nomads de vrijheid om rond te reizen, bijvoorbeeld op Bali, terwijl ze aan het werk zijn. Dat is ook één van de grote voordelen. Veel digital nomads hebben niet eens meer een thuisbasis en leven dus echt een nomaden bestaan.
Interessant: Agnès is digital nomad en kan overal werken: “Maar ik werk nooit op het strand”
Hoe word ik een digital nomad?
Voor een digital nomad lifestyle moet je locatie onafhankelijk – dus online – kunnen werken. Dit kun je een enkele keer voor elkaar krijgen in loondienst, maar meestal betekent dit dat je je eigen online bedrijf moet beginnen of een freelancer moet zijn.
Zorg in ieder geval dat je genoeg voor je diensten vraagt!
Digital nomad banen
Wat zijn nou typische digital nomad banen? Wij zetten er een aantal voor je op een rij.
Web development
Een online product (bijvoorbeeld een website of een app) creëren kun je overal ter wereld doen.
Bloggen
Als je blogt, kun je bijvoorbeeld gesponsorde artikelen schrijven. Dat is één van de manieren waarop je geld kunt verdienen door te bloggen. Maar let op: er zijn tegenwoordig zoveel blogs, dat het nog moeilijk is om succesvol te worden. Een volledig salaris verdienen met bloggen is dus niet aannemelijk.
Tekstschrijver
Als je van schrijven houdt, kun je misschien beter tekstschrijver worden als digital nomad. Denk hierbij aan artikelen (over reizen), persberichten, websiteteksten en columns. Je kunt ook eindredactie gaan doen en juist teksten checken.
Online coaching
Veel digital nomads worden een online coach. Ze inspireren en motiveren anderen (via Sype en e-mail natuurlijk). Je kunt jezelf ook verhuren als consultant over welk onderwerp dan ook.
Andere digital nomad banen: Social Media management, Virtual Assistant, (online) marketing specialist, grafisch designer en vertaler.
Ondernemen en freelancen als digital nomad
Er zitten veel voordelen aan het leven als digital nomad, maar je moet ook met veel dingen rekening houden. Zo moet je als freelancer een uurtarief bepalen, moet je weten welke aftrekposten je als zzp’er mag gebruiken en moet je bepalen of je jouw huis via Airbnb wil verhuren.
Let op: fiscale oudedagsreserve kan voor ZZP’er grote problemen opleveren