Twijfelen over je carrière is normaal (en zelfs gezond)

We leven anno 2019. Het contrast met pakweg 50 jaar geleden is groot. Waar vroeger een carrièrepad grotendeels werd uitgestippeld door familieachtergronden en een enkel advies van een leerkracht, ligt dat nu heel anders. Carrières zijn niet meer voorbestemd of rechtlijnig. De keerzijde van dit alles is dat we in onze keuzes massaal worden achtervolgd door het beest dat twijfel heet.

Je moet een baan kiezen die je gráág doet”. Dit is een advies dat me meerdere keren is meegegeven. Een erg goedbedoeld advies trouwens, maar wist ik veel welke baan dat nu zou zijn? Ik kan blij worden van de meest uitéénlopende dingen, dus één baan kiezen waarvan ik gelukkig werd? Dat vond ik nog niet zo eenvoudig.

Ik twijfelde bij elke keuze. Bij elke baan had ik wel iets aan te merken. Niet uitdagend genoeg, toch niet helemaal mijn passie, te veel computerwerk, te weinig menselijk contact, niet flexibel genoeg… De zoektocht naar mijn droombaan leek een doodlopende straat te zijn. Tegelijkertijd zag ik bij vrienden hoe zij wél hun droomjob bemachtigden en nooit twijfelden over carrièrekeuzes. Althans – zo leek het.

Het gras is altijd groener

In tijden waarin social media hoogtij vieren is het heel makkelijk om te denken dat anderen het beter hebben. Overal waar we komen krijgen we de indruk dat mensen betere banen hebben. Banen waarin ze meer kunnen reizen, lachen, geld verdienen en doorgroeien dan wij. Niet heel onlogisch dus dat mijn carrièrekeuzes overschaduwd werden door twijfel en ontevredenheid.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Door mijn opleiding (bedrijfs)psychologie heb ik veel gelezen over het onderwerp. Mijn belangrijkste inzichten deel ik daarom graag met jullie:

1. Twijfel is gezond

Twijfelen houdt in dat je skeptisch tegen dingen aankijkt en zaken om je heen betwist en onderzoekt. Psychology Today verdedigt deze karaktereigenschap als een vorm van menselijke grootsheid, en terecht.

Wat carrièrekeuzes betreft zorgt twijfel ervoor dat je je visie scherpt houdt.

Twijfel is een soort beschermingsmechanisme dat ervoor zorgt dat je niet je hele leven een baan uitoefent waarvan je niet gelukkig wordt.

Beschouw het dan ook niet als een vijand, maar blijf realistisch.

2. Er is iets mis met onze visie

Vroeger was het misschien zo dat we veertig jaar voor dezelfde baas werkten, maar tegenwoordig ligt dat compleet anders. De arbeidsmarkt ziet er veel dynamischer uit en dat uit zich in toenames in ‘jobhoppen’ (zoals blijkt uit onderzoek). Met andere woorden: jonge mensen veranderen tegenwoordig veel vaker van baan en combineren verschillende werkgevers in de loop van hun carrière.

Waarom zijn we dan met z’n allen toch zo vastgepind op het vinden van een droombaan?

In plaats van te focussen op die ene baan die in al onze wensen voorziet, kunnen we ons beter focussen op werkervaringen die kunnen voorzien in één belangrijke factor van ons wensenlijstje. Weet waarom je voor een bepaalde baan kiest en weet dat je ook weer van baan kan veranderen zodra je toe bent aan iets nieuws. Niemand die zegt dat je je eerste baan al meteen tot je  pensioen zal moeten uitvoeren, toch?

3. Levenslang leren

We moeten met z’n allen nog héél lang werken. Een manier om dat spannend en boeiend te houden is door een carrière te beschouwen als een levenslang leerproces.

Door een carrière te bekijken als een aanéénrijging van leermomenten, komt er veel minder druk te liggen op één bepaalde baan.

Bekijk carrièrekeuzes in het licht van jouw leerkansen: welke skills kan ik bij een nieuwe baan ontwikkelen? Ook wanneer je overweegt om te veranderen van baan kan je jezelf deze vraag stellen: ‘hoeveel heb ik hier nog te leren?’.

4. Laat je niet misleiden

Deze tip is misschien nog wel de allerbelangrijkste. Laat je niet misleiden door mensen die het op social media beter hebben. Social media zijn misleidend en laten alleen de meest sprankelende kant van het leven zien.

Vergeet niet dat er héél veel mensen zijn die dag in dag uit een baan uitvoeren waarvan ze niet zouden beweren dat het hun droombaan is. Vergeet niet dat er dagelijks mensen in de file staan op weg naar een grijs kantoor, hoewel ze liever zouden thuisblijven of flexwerken.

Vergeet niet dat ook jouw vrienden overuren draaien en oververmoeid thuiskomen.

Ook jouw baan zal niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar geldt dat niet bij alles in het leven?

Twijfelen is dus doodnormaal, maar laat het vooral een motivatie zijn om je carrière lekker zelf vorm te geven. De arbeidsmarkt van de toekomst biedt veel kansen en mogelijkheden, maar vergaap je niet aan zogenaamde droombanen. Wat wél mogelijk is, is het uitstippelen van een droomcarrière, en dat heb je te danken aan je kritische vermogen om af en toe eens goed te twijfelen.

Meer over jouw carrièrepad?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Twijfelen over je carrière is normaal (en zelfs gezond)
Sluiten