Je carrière gaat waarschijnlijk niet als gepland – maar dat is niet erg

Misschien herken je jezelf er wel in. Je dacht altijd dat je iets wilde doen, maar later kom je er toch achter dat dit helemaal niet is wat je wilt. Of het is misschien wel datgene wat je wil doen, maar je doet het liever op een andere manier. Het draait eigenlijk allemaal om de keuze die we moeten maken. Wat willen we later doen als we groot zijn? Hoe dan ook, wat je ook gaat kiezen, je carrière gaat (waarschijnlijk) niet als gepland, maar dat is helemaal niet zo erg.

Mijn droom

Toen ik als klein meisje in groep vier zat, moesten wij als groep een soort klein toneelstukje voor alle ouders en andere groepen neerzetten. In dit toneelstukje speelde ik een nieuwslezeres. Ik vond dit zo leuk om te doen dat een nieuwe droom meteen was geboren. Zo’n mevrouw die om acht uur het nieuws voorlas en het journaal presenteerde. Ja, dat wilde ik worden!

En die droom om in de mediawereld te werken, die is eigenlijk nooit weggegaan. Sterker nog, ik ben erachter gekomen dat dat echt is wat ik wil. Alleen in plaats van het journaal presenteren (wat dus mijn droom vanaf groep vier tot ongeveer de brugklas is geweest) wil ik nu liever achter de camera werken in plaats van voor de camera. Ik schrijf veel liever stukken dan dat ik moet presenteren.

Mijn droom is veranderd sinds dat meisje uit groep vier. Nu, een paar jaar later, ben ik erachter gekomen dat voor de camera staan niet echt bij mij past. En dat is niet erg, ik ken mezelf vandaag de dag beter dan dat ik toen deed. En ik ben nog relatief jong, dus wie weet sta ik over vijf jaar wel met alle liefde voor de camera.

Tuesday Talks: Je droombaan creëer je zelf

Focus je op meer keuzes

Ik heb het vrij makkelijk gehad als het ging om een keuze maken van wat ik nou precies wilde worden. Want ja, dat wist ik allang. Maar als er iets is wat ik mezelf had willen meegeven, was dat om me niet maar op één ding te focussen. Het is echt niet erg om af en toe te denken (of nou ja, eigenlijk te wisselen) met wat je (denkt) te willen doen later.

Misschien was er wel een andere keuze geweest die ik achteraf leuker zou hebben gevonden. Maar omdat ik me daar nooit in heb verdiept, zal ik eigenlijk nooit echt weten of ik de goede keuze heb gemaakt.

Iedereen, veel van ons in elk geval, denkt af en toe dat dat wat ze nu doen niet is wat ze later willen gaan doen. Kom jij er tijdens je studie achter dat je dit helemaal niet leuk vindt? Kies voor iets anders. Dat is zo mooi hieraan. Het maakt niet uit of je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Door die ‘verkeerde’ keuze ben jij erachter gekomen dat je liever iets anders doet. En dat is toch eigenlijk alleen maar fijn?

Hoe dan ook, het is niet erg om erachter te komen dat je liever iets anders doet. Zolang je jezelf maar gelukkig kunt maken. Daar draait het allemaal om. Ben je gelukkig met dat wat je doet? Of ben je dat eigenlijk niet? Het is niks om je voor te schamen als je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Al voelt dat soms misschien wel zo. Het overkomt iedereen wel eens.

Ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Je carrière gaat waarschijnlijk niet als gepland – maar dat is niet erg
Sluiten