Tessa Ham
Tessa Ham Onderhandelen 26 feb 2022

Carrière-expert vertelt precies hoe ze bijna 9.000 euro extra aan jaarsalaris onderhandelde

Dat je moet onderhandelen als je bij een nieuwe baan begint, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pak je dit precies aan? Wat kun je zeggen als het aanbod lager is dan je verwachtte? Een carrière-expert vertelt precies hoe ze bijna 9.000 euro extra aan jaarsalaris wist te onderhandelen.

Tori Dunlap is een Amerikaanse geld- en carrière-expert. Nadat ze 100.000 dollar wist te sparen op 25-jarige leeftijd, begon ze haar bedrijf Her First 100K om vrouwen de resources te geven om ook die 100.000 te behalen.

Extra salaris onderhandelen bij aanbod

In een interview met CNBC Make It vertelt ze om anderen te helpen dan ook precies hoe ze haar salarisverhoging voor elkaar heeft gekregen.

Ze deed haar research

Al voordat ze het sollicitatiegesprek had, deed Dunlap research naar hoeveel anderen met dezelfde ervaring in soortgelijke posities verdienen. In andere woorden: ze zocht uit wat haar marktwaarde is.

Dit is een belangrijke stap als je gaat onderhandelen, omdat je hierdoor zeker weet wat je waard bent en daardoor met meer zelfvertrouwen het gesprek in stapt.

Wil je hierna ook je eigen marktwaarde onderzoeken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Hier vind je vier manieren om erachter te komen wat je hoort te verdienen, inclusief welke gratis online tools je hiervoor kunt gebruiken.

Ze bedacht haar ‘target’ salaris

Het salaris dat je vraagt in de onderhandeling, moet altijd meer zijn dan het salaris dat je hebt gevonden in je research. “De meeste bedrijven verwachten dat je gaat onderhandelen”, vertelt ze aan CNBC. “Dus is hun aanbod lager dan wat ze je willen betalen. Mijn advies is daarom om altijd om meer te vragen. Je kunt ervan uitgaan dat je dan ergens in het midden uitkomt.”

Ze gebruikte de ‘dankbaarheid sandwich’

Je denkt dat een onderhandeling misschien hard tegen hard is, maar niets is minder waar. Sterker nog, het is heel belangrijk om niet te vergeten dat je hierna samen gaat werken, en dat het behouden van een goede relatie ook erg belangrijk is.

Dunlap heeft om deze reden een exact script bedacht dat ze gebruikt in onderhandelingen, die ze de ‘dankbaarheid sandwich’ noemt. Met CNBC deelt ze het daadwerkelijke script, wat super leerzaam is. Want weten hoe je moet onderhandelen, is iets anders dan het daadwerkelijk doen. Een script kan hierbij een wereld van verschil maken.

Haar ‘dankbaarheid sandwich’ gaat als volgt en begint als je de baan aangeboden krijgt: “Wauw, dit is geweldig nieuws, bedankt. Ik ben enthousiast om bij jullie aan de slag te gaan. Ik voelde me echt thuis tijdens de sollicitatiegesprekken en kan niet wachten om onderdeel van het team te zijn.”

Ze legt uit dat je hiermee laat zien dat je geïnvesteerd bent in de baan en dat je zeker een deal wil sluiten. Vervolgens is het tijd om te onderhandelen: “Helaas is het salaris dat jullie me aanbieden veel lager dan mijn vorige salaris en ik wil er zeker van zijn dat ik eerlijk betaald krijg. Op basis van mijn skills, ervaring en mijn marktwaarde, zou het logisch zijn als ik tussen de [X bedrag] en [X bedrag] zou verdienen. Als jullie me [X bedrag] meer zouden kunnen bieden, zou ik zeker accepteren.”

Ze wachtte rustig af na het onderhandelen

Als je om meer salaris vraagt, hoeft dat niet te betekenen dat ze hiermee akkoord gaan. Je hoeft ook zeker niet meteen een antwoord te verwachten. Dat was ook bij Dunlap het geval.

“Na een korte stilte zei hij dat hij er niet zeker van was dat er ruimte was voor onderhandingen”, vertelt Dunlap. “In mijn antwoord herinnerde ik hem aan mijn prestaties, om nogmaals mijn waarde aan te tonen.”

Haar onderhandelingspartner gaf vervolgens aan dat hij er bij haar op terug zou komen. Hierna komt het laatste deel van de ‘dankbaarheid sandwich’. Dunlap antwoordde: “Natuurlijk, ik waardeer jullie aanbod echt. Nogmaals bedankt voor deze enorme kans. Ik kijk uit naar je antwoord en laat het me vooral weten als je nog iets van mij nodig hebt.”

Het duurde uiteindelijk een week voordat Dunlap te horen kreeg dat ze 9.000 euro extra aan jaarsalaris bovenop het eerste aanbod konden bieden.

Wat ook zou kunnen gebeuren

Het is goed om je te realiseren dat het niet altijd zo zal gaan. “Zelfs als je je research hebt gedaan en goed hebt laten zien wat jij voor het bedrijf zal betekenen, kan je nooit 100 procent zeker weten dat je krijgt waar je om vraagt”, zegt Dunlap.

Toch is het volgens haar belangrijk om te proberen, omdat je anders veel geld in je leven mis kunt lopen. Eerder onderzochten we al wat de impact is tijdens je carrière als je niet onderhandelt wanneer je bij een baan begint.

Zo word je in 5 stappen beter in onderhandelen, zelfs als je het spannend vindt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Carrière-expert vertelt precies hoe ze bijna 9.000 euro extra aan jaarsalaris onderhandelde
Sluiten