Tuesday Talks: het carrière advies dat je waarschijnlijk nooit hebt gekregen

Om omhoog te klimmen binnen een bedrijf moet je bekend staan als een goede leider. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. En toch zijn er veel meer mannelijke leiders aan de top dan vrouwelijke leiders. Vrouwen zitten vaak vast in ‘t middenkader. Maar waarom? En wat moet er veranderen zodat vrouwen wél de top van hun carrière kunnen bereiken? In deze TedTalk legt Susan Colantuono uit hoe dit precies zit.

Misschien ben jij wel zo’n vrouw die op zoek is naar een promotie, maar vast zit in het middenkader. Hoe komt dit? Dit is ‘t carrièreadvies dat je waarschijnlijk nooit van iemand hebt gekregen, maar waar je zeker wel iets aan hebt.

Vrouwen zitten vast in het middenkader van hun carrière

In haar TedTalk begint Susan met een voorbeeld van een vrouw (Tonya) die vast zit in ‘t middenkader. Tonya was toentertijd directeur bij een Fortune 500-bedrijf. “Ik heb hard gewerkt om mijn zelfvertrouwen en assertiviteit te verbeteren en een merk te bouwen. Ik krijg top-evaluaties van mijn baas en uit de feedback die ik krijg, blijkt dat mijn teams graag met me werken. Ik heb elke cursus gedaan die ik kon doen, werk met een geweldige mentor en toch ben ik gepasseerd voor promoties. Tot twee keer toe. Ook al weet mijn baas dat ik graag hogerop wil komen en zelfs een positie in het buitenland aan zou willen nemen. Ik snap niet waarom ik geen promotie krijg.”

En net als Tonya zijn er ontzettend veel vrouwen die vast zitten in het middenkader tijdens hun carrière. Maar waarom is dat? Dat heeft alles te maken met de drie elementen van het leiderschap.

Bedrijven met vrouwen in het bestuur zijn beter voor het milieu

De drie elementen van leiderschap

Om te groeien binnen een bedrijf (en dus te groeien in onze carrière) is het noodzakelijk om gebruik te maken van de volgende drie elementen van leiderschap:

  1. Je persoonlijke talenten
  2. Anderen stimuleren
  3. Het bedrijf helpen met haar strategische en financiële doelen

Ja, deze eigenschappen zijn belangrijk om promotie te maken binnen je carrière, maar niet alle drie de elementen zijn even belangrijk.

Bij het zoeken naar werknemers met het potentieel om naar de top van een bedrijf door te groeien, tellen vaardigheden en competenties die met de bedrijfsdoelen te maken hebben twee keer zo zwaar als je persoonlijke talenten en het stimuleren van anderen.

Ken de bedrijfsdoelen

Deze vaardigheden en competenties kunnen samengevat worden als zakelijk, strategisch en financieel inzicht. Met andere woorden: deze eigenschappen draaien om het begrijpen waar het bedrijf naartoe gaat, wat de strategie is, welke financiële doelen gesteld zijn en welke rol jij speelt bij de vooruitgang van het bedrijf.

En, heeft iemand jullie ooit verteld dat de sleutel tot promotie het kennen van bovenstaande plannen is?

Carrièreadvies van Susan Colantuono

Zo’n inspirerende TedTalk kunnen we natuurlijk niet in een paar woorden overbrengen zoals Susan Colantuono dat zelf kan. Maar de video is zeker de moeite waard om eventjes te kijken.

Hier vind je de volledige Ted Talk van Susan Colantuono.

Ander carrièreadvies

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: het carrière advies dat je waarschijnlijk nooit hebt gekregen
Sluiten