Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 31 jan 2020

Burn-out voorkomen? Zo zorg je voor een goede balans tussen werk en privé

Het aantal mensen met burn-outs en stressgerelateerde klachten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2018 hadden maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-out klachten. Op tijd naar je werkgever stappen over je hoge werkdruk kan een hoop schelen. Maar alhoewel we steeds meer horen over burn-outs en stress, heerst er nog steeds een taboe op en durven veel mensen niet het gesprek aan te gaan met hun baas over een gezondere balans.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van LinkedIn onder 1.000 werknemers en 1.000 werkgevers.

Geen goede work-life balance

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart (!) van de werknemers weleens een een goede balans heeft opgeofferd voor het werk. Natuurlijk kan het voorkomen dat je een drukke periode op werk hebt, en je daardoor het bezoekje aan de sportschool en je oma deze week laat schieten. Maar als de weegschaal met werk en privé vaker uit balans is dan niet, zal je veranderingen in je leven moeten maken om een burn-out te voorkomen.

Uit het onderzoek van LinkedIn blijkt dat mensen wel stappen ondernemen, maar dat ze niet naar hun werknemer stappen. Eerst proberen de ondervraagde werknemers voldoende tijd voor ontspanning buiten werktijd te vinden (54 procent), zoveel mogelijk hun werk los te laten in hun vrije tijd (49 procent) en beter naar hun lichaam te luisteren (42 procent). Allemaal maatregelen die we alleen maar kunnen toejuichen. Toch wordt hier een belangrijke maatregel vergeten: in gesprek gaan met je baas.

Must read: 7 op de 10 mensen heeft geen goede work-life balance: op deze manier bereik je het toch

Nog steeds een taboe

Psycholoog en stressexpert Thijs Launspach legt uit waarom slechts één op de drie werknemers naar hun werkgever durft te stappen. “Uit de cijfers blijkt dat er nog steeds sprake is van een taboe. Weinig werknemers durven over hun werkdruk te praten met hun werkgever. Dit terwijl het juist in belang is van werkgevers als medewerkers gezond en gelukkig aan het werk kunnen. Op tijd ingrijpen voorkomt burn-outs.

“Aan de bel trekken is een teken van zelfinzicht, niet van ‘zwakte’.”

Er is dus werk aan de winkel voor werkgevers: de drempel hiervoor moet omlaag.”

Het is namelijk niet zo dat werkgevers hopen dat je stil blijft over de werkdruk die je voelt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat 53 procent van de werkgevers vindt dat het gesprek aangaan met je baas het belangrijkste is wat werknemers kunnen doen.

Natuurlijk is het goed om de tijd buiten werk goed onder de loep te nemen: kan je bijvoorbeeld wat meer naar buiten in plaats van te bingewatchen na een lange werkdag? Maar je kunt zo veel je telefoon wegleggen, wandelen en yoga doen als je wilt, als het bij de andere kant van de weegschaal niet goed zit en de hoge werkdruk blijft, zal je op de lange termijn geen verandering merken in je gestresste gevoel en je energiepeil.

Volg jij WorkJuice al op Instagram en LinkedIn?

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Burn-out voorkomen? Zo zorg je voor een goede balans tussen werk en privé
Sluiten