Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 17 feb 2021

Dit is Bumble-oprichter Whitney Wolfe Herd, de jongste vrouwelijke self-made miljardair

Vorige week bracht oprichter en CEO Whitney Wolfe Herd haar Bumble naar de beurs, een dating app waarbij vrouwen als eerste een bericht moeten sturen. Bij de beursgang bleken beleggers enthousiast te zijn: het aandeel schoot meteen met 85 procent omhoog. Het zorgt ervoor dat Whitney Wolfe Herd de jongste vrouwelijke self-made miljonair is.

“Dit is wat er gebeurt als vrouwen de eerste move maken”, tweette ze na de beursgang.

Bumble naar de beurs

Dat een bedrijf dat is opgericht door een vrouw naar de beurs gaat, is (helaas) zeldzaam. In het afgelopen jaar waren dit er drie en dan hebben we Bumble al meegerekend. Het was in ieder geval een goede move van Whitney Wolfe Herd.

Bumble wist 2.2 miljard dollar binnen te halen door investeerders, waardoor ze op 31-jarige leeftijd miljardair is geworden. Dit maakt haar niet alleen de jongste vrouwelijke self-made miljardair ter wereld, maar ook de jongste vrouwelijke CEO ooit in de Verenigde Staten die een bedrijf naar de beurs heeft gebracht.

De feministische versie van Tinder

Bumble is een dating app zoals Tinder of Happn, met één groot verschil: nadat er een match is, moeten vrouwen als eerste contact zoeken. Je kan Bumble dus een beetje zien als een feministische versie van Tinder.

Zelf werkte Wolfe Herd als VP Marketing bij Tinder, maar verliet ze het team toen ze het management aanklaagde voor seksuele discriminatie en intimidatie. Ook beschuldigde ze het management ervan dat ze haar co-founder titel zouden hebben afgepakt. Volgens founder Justin Mateen zou een vrouwelijke co-founder ‘het bedrijf als een grap laten aanvoelen’ en zou het bedrijf daardoor ‘in waarde verminderen’. Tinder liet toen weten geen schuld te bekennen, maar kort daarna verliet het management wel het bedrijf.

5 adviezen die miljardairs aan hun jongere zelf zouden geven

Oh, de ironie van Mateen’s opmerking. Want fast forward 7 jaar later en Wolfe Herd heeft zelf een bedrijf opgezet waarmee ze de jongste vrouwelijke self-made miljardair is geworden. Haar verleden bij Tinder heeft misschien wel een rol gespeeld bij het bedenken van het feministische concept.

Toen ze over het concept van Bumble werd geïnterviewd, legde ze uit waarom ze hiervoor heeft gekozen. “Als je een app voor vrouwen beter maakt, maak je het voor iedereen beter. Het zorgt ervoor dat vrouwen en mannen elkaar gelijkwaardig gaan behandelen.”

Bumble heeft naast een dating versie ook een vrienden versie (om nieuwe vrienden te maken) en Bumble Bizz, om te netwerken. Ook daar moeten vrouwen de eerste move maken. “Ik weet dat er in het bedrijfsleven vrouwen zijn die niet goed in meetings durven spreken, omdat ze bang zijn dat mannen ze te assertief vinden”, legt Wolfe Herd uit. “Dit verandert de dynamiek.”

Deze vraag is het geheim achter het succes van CEO en miljardair Sara Blakely (Spanx)

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit is Bumble-oprichter Whitney Wolfe Herd, de jongste vrouwelijke self-made miljardair
Sluiten