Tessa Ham
Tessa Ham Productiviteit 9 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe een bullet journal je kan helpen om je leven op orde te krijgen

De bullet journal (of ‘bujo’ in het kort): je kunt er niet meer omheen. Tegenwoordig liggen in de HEMA en de Bruna speciale notebooks voor bullet journaling en kun je er zelfs hele ‘startpakketten’ vinden. Je hebt de prachtige creaties misschien weleens voorbij zien komen op Instagram of Pinterest. Maar wist je dat de bullet journal vooral een hele goede productiviteitstool is?

We vertellen je alles wat je moet weten over de bullet journal methode.

Wat is een bullet journal?

De bullet journal is ontwikkeld door Ryder Carrol. Hij had door zijn ADD op school een moeilijke tijd. Op latere leeftijd begon hij op zoek te gaan naar een manier om meer orde te creëeren in zijn hoofd. Na heel wat testen kwam daar de bullet journal methode uit. Dankzij het werken met een offline notitieboek, kreeg hij grip op en het overzicht over zijn leven. Het schijnt niet alleen voor hem te werken, want de bullet journal verovert momenteel de wereld.

Een bullet journal lijkt een beetje op een agenda, maar gaat nog een stapje verder. Wat er precies in moet komen, mag je helemaal zelf bepalen. Dat is ook wat veel mensen aanspreekt aan een bullet journal. Als freelancer heb je bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een agenda je gunt. Met een bullet journal bepaal je zelf hoeveel ruimte je nodig hebt.

Maar het boekje is naast een agenda ook een planner, dagboek, to-do list en een schetsboek. Jij bepaalt werkelijk de hele indeling zelf.

Waarom gebruiken zoveel mensen een bullet journal?

Het idee van een bullet journal is dat je een opgeruimd hoofd hebt, omdat je alles op papier hebt gezet. Dus omdat je in je bujo al hebt opgeschreven dat je nog een pak koffie moet halen, of dat je nog een rekening moet betalen, denk je er niet meer aan. Door een bullet journal creëer je niet alleen rust in je hoofd, maar word je ook productiever.

Omdat je jouw leven zo goed plant en bijhoudt, heb je veel meer overzicht op alles wat je nou precies doet. Het wordt duidelijk in welke dingen je misschien meer tijd moet steken (sporten, kuch) en welke misschien wat minder.

Als je het fijn vindt, kun je met een bullet journal ook heel goed doelen stellen en bijhouden of je die daadwerkelijk waarmaakt. Begin bij een groot doel dat je dit jaar wil behalen. Bedenk vervolgens welke kleinere, maandelijkse doelen je moet behalen om dat grote doel waar te maken. Je kunt zelfs nog een stapje verder en wekelijkse doelen bedenken.

Voor de creatieven onder ons is een bullet journal ook heel fijn, omdat ze hun creativiteit erin kwijt kunnen. Je ziet de mooiste creaties op social media voorbijkomen, dus laat je vooral inspireren.

Voor wie is een bullet journal handig?

Voor mensen die van lijstjes houden, is een bullet journal echt een feestje. Maar ook voor mensen die graag alles plannen (of dat zouden willen) is het heel erg fijn. Daarnaast is het handig voor mensen die veel meer ruimte nodig hebben in een agenda en hun doelen bij willen houden.

Wat heb je nodig om te beginnen?

Voordat je aan de slag kan gaan, heb je wel een paar dingen nodig.

  • Allereerst natuurlijk een notitieboek. Dat kan een speciale zijn met echte ‘bullets’, maar ook een lege kan prima.
  • Gekleurde pennen en stiften.
  • Stickers, post-it’s, washi-tape en andere accessoires die je leuk vindt om te gebruiken.

Zoals we hierboven beschreven hebben, bepaal je zelf wat je in je bullet journal wil zetten. Je kunt helemaal losgaan. Het is wel belangrijk dat je een index hebt, een inhoudstabel met belangrijke informatie en paginaverwijzingen. Zo houd je het overzicht.

https://www.instagram.com/p/Bqw_DqMFReu/

Op de site van bedenker Ryder Carroll bulletjournal.com kun je een paar video’s bekijken, zodat je snapt hoe het systeem werkt. Maar je kunt ook kijken op social media, waar de creatieve ideeën je om de oren vliegen. Wij zetten er een paar voor je op een rij.

Inspiratie bullet journal

Weekoverzichten

Een habit tracker

Herinneringen

Boeken die je nog wil lezen

Quotes en tekeningen

Mocht je nou denken: maar, zo creatief ben ik helemaal niet? Het originele systeem van Ryder was daar niet eens voor bedoeld. Dat is eenvoudig en minimalistisch. Kijk dus bij jezelf welke versie bij jou past.

Meer lezen over productiviteit?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe een bullet journal je kan helpen om je leven op orde te krijgen
Sluiten