Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Productiviteit 7 jan 2019
Leestijd: 6 minuten

12 ideeën voor je bullet journal die je helpen bij je carrière

De bullet journal: een agenda, planner, dagboek, schetsboek en weten-we-allemaal-nog-meer-wat-voor-boek in één. Dat is waarom we er ook zo van houden! Want als je je eigen agenda maakt, kun je helemaal zelf bepalen wat er precies in komt en hoeveel ruimte je nodig hebt. Dat betekent dat er sowieso genoeg ruimte is voor bujo spreads die je helpen bij je carrière. Als je die maakt, natuurlijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden? We speurden Instagram af en maakten een lijstje met ideeën voor jouw bullet journal die nuttig zijn voor je werkdag en carrière.

1. Verdeel je bullet journal in werk en persoonlijk

Er zijn mensen die aparte boekjes gebruiken voor persoonlijke pagina’s en dingen die over werk gaan, maar dat is natuurlijk niet per se nodig. Wat je ook zou kunnen doen, is twee aparte indexen maken om privé en werk gescheiden te houden. Tijdens je werkdag gebruik je alleen pagina’s uit de ene index; als je vrij bent, gebruik je de andere. Zo houd je gemakkelijk overzicht en verdwijnen je pagina’s met werkdoelen niet tussen de mood trackers en andere persoonlijke dingen.

2. Schrijf je doelen op

De meest logische manier om je bullet journal voor je carrière te gebruiken is natuurlijk door je doelen op te schrijven. Dat kunnen kortetermijndoelen zijn binnen je huidige baan, of juist doelen voor wat je überhaupt nog wilt bereiken. Op de Instagramfoto hierboven zie je een schema waarin ook onder andere obstakels en een actieplan per doel staan; superhandig, want dan maak je je dromen veel sneller realiseerbaar.

Tuesday Talks: waarom het geheim van succes het stellen van de juiste doelen is

3. Houd bij waar je staat in het geheel (met level 10 life)

Level 10 life is een methode die mensen gebruiken om hun leven leuker te maken zoals zij dat willen. Ze kiezen tien aspecten uit waar zij op willen focussen, om vervolgens een cijfer te geven voor dat gebied én een idee hoe het beter kan. Dat kun je natuurlijk ook carrière-wise doen (eventueel met minder focuspunten). Hoe vind je bijvoorbeeld je werk-privé balans nu, en je salaris? Op basis van die focuspunten kun je gerichtere doelen stellen.

4. Of: maak een vision board

Veel mensen geloven dat het visualiseren van je doelen je helpt om ze ook echt waar te maken. En wij vinden het stiekem ook gewoon heel leuk om in onze bujo te knutselen en frutselen.

5. Aan het solliciteren? Schrijf je sterktes en zwaktes op

Bijna elke werkgever vraagt tijdens een sollicitatiegesprek wel wat je mindere eigenschappen zijn. Veel mensen komen dan aanzetten met iets in de trant van ‘perfectionisme’ – kan best waar zijn, maar het is ook heel algemeen. Voor dat soort vragen, maar ook voor jezelf, kan het handig zijn een overzichtje te maken van je sterktes en zwaktes (en eventueel ook wat je aan die laatste wilt veranderen). Overigens niet alleen nuttig als je een nieuwe baan zoekt!

Solliciteren onder werktijd? Zo pak je dat aan

6. Noteer ook reminders voor jezelf

In je carrière is het belangrijk om grenzen te stellen – zoals we weten, ligt overspannenheid in deze maatschappij regelmatig op de loer. Als je een pagina maakt waar je opschrijft dat je het recht hebt om ‘nee’ te zeggen en voor jezelf op te komen en die voor elke belangrijke vergadering even bekijkt, geef je jezelf steeds een beetje extra motivatie.

7. Schrijf op welke werkroutine voor jou werkt

Natuurlijk weet je inmiddels wel uit je hoofd of je het liefst eerst met je mailbox begint of juist meteen hard wilt knallen, maar het kan wel helpen om het op te schrijven, om je werkdag bijvoorbeeld productiever of gestructureerder te maken. Oh, en om jezelf te helpen na een vakantie.

8. Minder vaak te laat komen? Ook dat kun je bijhouden

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat het niet goed is voor je kansen op een promotie om elke dag te laat te komen. Veranderen? Dan helpt het misschien om er eerst inzicht in te krijgen, en je bullet journal is daar natuurlijk perfect voor.

9. Visualiseer je projecten

Als je met grote projecten bezig bent op je werk, kan dat soms wat onoverzichtelijk voelen. Wat kan helpen, is om de opdracht dan in meerdere kleine deeltjes op te splitsen en vakjes in te kleuren als je stappen hebt gezet in die deeltjes. Zo behoud je het overzicht, en bovendien kun je deze pagina er steeds opnieuw bij pakken als je een to do-list moet maken voor de dag.

10. Track je persoonlijke ontwikkeling

Voor je carrière is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen, bijvoorbeeld door boeken te lezen over je vakgebied, webinars te volgen en noem zo maar op. Door een spread te maken in je bullet journal, kun je in één opslag zien wat je nog zou willen leren en wat je tot nu toe hebt gedaan. Ook leuk om achteraf terug te zien hoe je bent gegroeid!

11. En je Instagram-volgers (als dat relevant is)

Ben je fotograaf of visagist of heb je een ander vakgebied waarbij je veel klanten via social media krijgt? Dan kan het handig zijn om in je bullet journal bij te houden hoe snel je account groeit. Gaat het niet zo snel als je zou willen, dan moet je misschien eens een andere strategie proberen.

12. Ook belangrijk: maak ruimte voor selfcare

No words needed. Werk-privé balans, en zo. Dus zorg ervoor dat je niet alleen opschrijft wat je vaker zou willen doen als je tijd neemt voor jezelf, maar dóe het ook echt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
12 ideeën voor je bullet journal die je helpen bij je carrière
Sluiten