Dit is hoe mensen die in het buitenland hebben gewoond verschillen van anderen

To travel is to live” klinkt het volgens Hans Christian Andersen. Maar is dit ook zo? Volgens onderzoek hebben mensen die in het buitenland hebben gewoond wel degelijk méér voordelen in het leven.

Aan de ene kant heb je mensen die geen behoefte hebben om ver te reizen, aan de andere heb je mensen die zelfs voor een langere periode het buitenland opzoeken om er te wonen. Allebei prima natuurlijk! Al blijkt uit onderzoek dat er belangrijke verschillen zijn tussen deze twee groepen mensen.

Grootschalige studie

In zes universitaire studies werd gekeken naar bijna 2000 deelnemers. Van deze participanten had de helft wel in het buitenland gewoond en de andere helft niet.

Hieruit kwam naar voren dat mensen die in het buitenland hebben gewoond bijna allemaal hebben geworsteld met cultuurverschillen. Deze cultuurverschillen tussen de thuis- en de gastcultuur zetten de deelnemers vervolgens aan tot zelfreflectie.

Zelf-reflecterende vragen

Het zijn dit soort type vragen die reizigers zich tijdens hun periode in het buitenland hebben gesteld:

  • “Wie ben ik?”
  • “Wat is mijn cultuur?”
  • “Wat vind ik fijn aan mijn cultuur en wat niet?”
  • “Wat vind ik fijn aan de gastcultuur en wat niet?”
  • “Welke culturele gebruiken zijn hier heel normaal, maar thuis niet?”

Belangrijke eigenschappen

Mensen die in het buitenland hebben gewoond, creëren dus een duidelijker zelfbeeld en hebben meer inzicht in cultuurverschillen. Dit zijn belangrijke eigenschappen! Zeker in een wereld waarin communicatie tussen verschillende culturen makkelijker is dan ooit.

Een tijdje in het buitenland spenderen is dus erg voordelig. Wie bijvoorbeeld voor een multinational werkt, heeft er alle baat bij om het belang van cultuurverschillen goed te snappen.

Minder stress

In het buitenland wonen levert je niet alleen een flinke dosis levenservaring op, het positioneert je ook nog eens beter op de arbeidsmarkt. Daarbovenop toonde hetzelfde onderzoek aan dat in het buitenland gewoond hebben ook leidt tot minder stress en betere job prestaties.

And that’s pretty interesting, no?

Ervaringen in het buitenland

 

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit is hoe mensen die in het buitenland hebben gewoond verschillen van anderen
Sluiten