Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 17 aug 2019

Aan de slag met budgetteren: financiële goeroe Dave Ramsey tipt deze percentages

Budgetteren…. Het klinkt niet echt sexy. Er zijn weinig mensen die het leuk vinden om hun uitgaven eens goed onder de loep te nemen en vervolgens een budget op te stellen voor al hun uitgaven. Toch kan het je onwijs helpen, zeker als jij iemand bent die eigenlijk niet weet waar z’n salaris nou precies aan op gaat.

Financiële goeroe Dave Ramsey bedacht een systeem dat al miljoenen mensen heeft geholpen om hun uitgaven overzichtelijk te maken.

Wie is Dave Ramsey?

First things first, wie is Dave Ramsey en waarom zouden we van hem moeten aannemen welke percentages we moeten gebruiken bij het budgetteren?

Meer dan 25 jaar geleden, op 28-jarige leeftijd, wist Dave Ramsey miljoenen dollars aan schulden terug te betalen. Wat hij in die periode heeft geleerd besloot hij via de Financial Peace University aan andere mensen in de problemen te leren. Inmiddels heeft het programma meer dan 5 miljoen mensen schuldvrij gemaakt.

Zijn radioshow en podcast The Dave Ramsey Show heeft elke week meer dan 13 miljoen luisteraars. Met een vermogen van 55 miljoen is hij het levende bewijs dat iedereen een slechte financiële situatie om kan buigen.

Lees ook: Deze 5 signalen wijzen erop dat je een geldstoornis hebt

Dave Ramsey budget

Als iemand ons kan vertellen hoe we het beste een budget kunnen opstellen, is het deze financiële goeroe wel. Hij ontwikkelde een techniek waarbij je jouw budgetten aan de hand van percentages opstelt.

Dave Ramsey percentages

Het systeem van Dave Ramsey bestaat uit elf categorieën, elk met een eigen percentage.

 1. Eten – 10 tot 15% (uit eten, boodschappen)
 2. Rekeningen – 5 tot 10% (gas, elektriciteit, internet/tv, telefoon)
 3. Kosten aan je huis – 25 tot 35% (huur/hypotheek, belastingen, verzekering)
 4. Transport – 10% (van trein tot auto, inclusief parkeerkosten)
 5. Verzekeringen – 10 tot 25% (zorg-, auto-, reisverzekering etc.)
 6. Gezondheid – 5 tot 10% (gezondheidskosten zoals de tandartsrekening)
 7. Persoonlijke uitgaven – 10% (kapper, kleding, interieur)
 8. Recreatie – 5 tot 10% (bioscoop, theater, concerten, reizen, sportschool)
 9. Geven – 10% (het goede doel, maar ook verjaardagen en andere cadeaus)
 10. Sparen – 10% (spaarpotjes, pensioen)
 11. Diversen – 5 tot 10% (wat jij belangrijk vindt)

Hoe gebruik je deze percentages nou in de praktijk? Bekijk ten eerste of deze percentages aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Misschien vind je het veel fijner om meer te sparen, heb je veel medische kosten of word je onwijs gelukkig van uit eten gaan of reizen.

Lees ook: Meer geld besparen? Probeer deze 3 (bewezen!) tactieken

Categoriseer je uitgaven

Eerst is het tijd om eens Sherlock Holmes op je uitgaves te gaan en de kosten van afgelopen maand te bekijken. Als je een Excel-held bent, kun je vervolgens aan de slag met een spreadsheet. Er zijn ook tal van handige programma’s en apps die je een handje kunnen helpen – zoek daarvoor op ‘budget’ op Google of in de App store. Je kunt natuurlijk ook gewoon pen en papier gebruiken.

Het idee van Dave Ramsey’s budget systeem is dat je elke euro die binnenkomt een plekje geeft en daardoor op nul euro uitkomt. Als je naar een concert wil, maar je budget voor Recreatie al op is, weet je dat dit eigenlijk dus niet kan.

Simpeler budgetteren

Als je nog niet zo thuis bent in de wereld van budgetteren, begrijpen we dat die elf categorieën nogal overweldigend kunnen overkomen. Je kunt het ook wat eenvoudiger aanpakken met de 50/20/30-regel. Hierbij verdeel je je inkomsten onder drie categorieën.

50% van je inkomsten gaat naar je noodzakelijke kosten. Hier vallen de kosten voor je huis, je verzekeringen en de boodschappen onder. 30% geef je uit aan alles waar je blij van wordt. De concerten die je bezoekt, de etentjes die je hebt, en de kleren die je af en toe voor jezelf koopt. 20% zet je dan opzij om te sparen.

Meer hulpmiddelen voor financiële zaken

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Aan de slag met budgetteren: financiële goeroe Dave Ramsey tipt deze percentages
Sluiten