Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 23 jun 2019

Goede voornemens in juni! Het is tijd voor je tussentijdse financiële check-up

In januari gaan we allemaal massaal goede voornemens bedenken. We willen gezonder worden, meer verdienen en… meer sparen. Maar waarom stellen we alleen doelen in januari? Eind juni is de ideale tijd om te kijken of je on track bent, bijvoorbeeld op het gebied van geld. Kortom: het is tijd voor je tussentijdse financiële check-up!

De haren gaan nu overeind staan bij iedereen die het checken van zijn bankrekening liever helemaal overslaat, inclusief bij mezelf. Toch weet ik ook dat het écht nodig is en dat ik me beter voel als het eenmaal is gedaan. Met deze stappen weet je zeker dat je financiële check-up grondig is gebeurd.

Ga full on Sherlock Holmes op je bankrekening

Het belangrijkste onderdeel van deze tussentijdse financiële check-up is het duiken in je bankrekening. Pak er pen en papier bij en reken uit hoeveel jij maandelijks kwijt bent aan koffie’s, etentjes, kleding en uitgaan. Door al die kleine bedragen is het namelijk lastig om te zien hoeveel je nou écht uitgeeft aan alles.

Check of je misschien ergens geld op kunt besparen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je nog maar één koffietje op het station mag halen in de week. Of misschien heb je nog wel een abonnement lopen waar je niets meer mee doet?

Bedenk nieuwe doelen

Sparen zonder doel is moeilijk. Zodra je iets hebt om naar toe te werken – een huis, een mooie reis of een nieuwe laptop – zal het een stuk makkelijker zijn om daarin geld te stoppen in plaats van het zoveelste biertje op het terras. Als je wel doelen hebt bepaald in januari, bedenk dan of die nog steeds bij je passen. Er is een reden waarom het je toch niet lukt om te sparen. Vind andere doelen waar je wel echt spaarmotivatie voor kunt vinden.

Stel een budget in voor de zomer

Natuurlijk geef je ook geld uit in de winter. Je gaat af en toe uit eten, schaatsen of warme choco in een cafeetje drinken. Toch zul je ook wel weten dat de zomer een stuk duurder is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de Amerikanen in de zomer gemiddeld 300 dollar extra spenderen om alleen maar te socializen. Dit zal in Nederland niet heel anders zijn.

Heb je een abonnement op Netflix én Videoland? Overweeg in de zomer één van de accounts stop te zetten, omdat je waarschijnlijk minder tv zal kijken. Heb je een pas van de bioscoop? Ook die zal je minder gaan gebruiken deze zomer. Haal je het er wel uit?

Dat zijn niet de enige maatregelen die je bij je financiële check-up kunt treffen om deze zomer geld te besparen. Neem bijvoorbeeld je eigen lunch mee in plaats van eten in de kantine te kopen, omdat je toch ‘s avonds lekker uit eten gaat. Of bedenk van tevoren hoevaak je elke maand maximaal spontaan een terrasje pakt.

Denk na over een salarisverhoging

De meeste beoordelingsgesprekken en eventuele salarisverhogingen vinden plaats in december/januari. Toch betekent dit niet dat je hier de rest van het jaar niet over na hoeft te denken. Iedereen wil wel een salarisverhoging, maar het is ook goed om eerlijk tegenover jezelf te zijn of je die echt verdient.

Misschien kom je er tijdens jouw tussentijdse check-up achter dat je eigenlijk nog wel een tandje harder kan werken. Of misschien ben je toe aan nieuwe verantwoordelijkheden en kun je daar nu om vragen. Je hebt dan nog een half jaar om te bewijzen dat jij inderdaad meer moet gaan verdienen. Heb je het idee dat je nu al een salarisverhoging verdient? Je kunt altijd een gesprek aanvragen!

Toch wat meer sparen?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Goede voornemens in juni! Het is tijd voor je tussentijdse financiële check-up
Sluiten