Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 14 jan 2019

Is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?

Relatiegeschenken zijn een krachtige marketingtool. Iedereen vindt het leuk om iets te krijgen. Je kunt relatiegeschenken geven als bedankje, maar ook in december komt het geven vaak voor. Dat betekent dat je hier nu rekening mee moet houden bij je btw-aangifte. Is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?

Giften en relatiegeschenken zijn niet altijd aftrekbaar. Het gaat hierbij om een geschenk dat je sporadisch geeft aan bestaande opdrachtgevers, leveranciers en klanten. Let hierbij op het woord bestaande, een cadeautje dat je hebt gegeven om een nieuwe klant te werven, hoort hier niet bij. Dat kun je namelijk scharen onder acquisitie en zijn normale bedrijfskosten.

Klanten aan je binden is net zo belangrijk als nieuwe klanten werven

Btw-regels relatiegeschenken

Als je een relatiegeschenk aan iemand geeft die zelf geen btw afdraagt, dan mag je daar zelf geen btw voor terugvragen. Dat is een beetje om te zorgen dat je je oma geen kerstcadeaus gaat geven en daarna vrolijk de btw aftrekt. Een relatiegeschenk aan iemand in loondienst valt hier wel onder, het bedrijf waar diegene werkt draagt namelijk btw af.

Ook als de persoon het product niet zou kunnen gebruiken in zijn of haar bedrijf, mag je geen btw terugvragen. Als je jouw klant een blender geeft, omdat je weet dat hij graag smoothies drinkt, mag je de btw niet terugvragen. Geef je een printer voor op kantoor? Dan wel.

Uitzondering

Stel jezelf dus altijd de vraag: stel dat je klant het cadeau zelf had gekocht, zou hij dan de btw mogen aftrekken? Als het antwoord nee is, dan mag jij het niet terugvragen. Allemaal duidelijk? Houd je schrap, er is namelijk ook nog eens een uitzondering.

Als de totale kosten per klant of leverancier lager zijn dan 227 euro per jaar (exclusief btw), dan mag je de btw wel aftrekken. Best een hoog bedrag, dus je zou met jezelf kunnen afspreken dat je jaarlijks niet meer dan 227 euro uitgeeft aan een klant, opdrachtgever of leverancier.

Meer lezen over btw?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?
Sluiten