Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 17 jan 2020

Bruto en netto: waar gaat het verschil in salaris eigenlijk precies heen?

Het blijft jammer: van het bedrag dat bovenaan je salarisstrook prijkt, wordt altijd nog een aanzienlijk bedrag afgehaald. Ook met een salarisonderhandeling is het niet echt handig dat je eigenlijk geen idee hebt wat je netto overhoudt. Waarom bestaat het verschil tussen bruto en netto? En waar gaat dat geld eigenlijk precies heen?

We zochten uit waarom het verschil in bruto- en nettosalaris bestaat en of dit bij iedereen hetzelfde werkt.

Bruto naar netto

Je eerste gedachte is waarschijnlijk: dat gaat naar de belasting. En voor het grootste gedeelte heb je gelijk. Je moet belasting betalen over je salaris. Hoeveel belasting betaal je nou over je salaris? In 2020 gelden de volgende tarieven bij de Belastingdienst: tot €68.507 (per jaar) betaal je 37,35 procent belasting. Vanaf dat bedrag betaal je 49,50 procent belasting.

Dit houdt je werkgever alvast voor je in, daartoe is hij of zij wettelijk verplicht. Stel dat dit niet zou gebeuren, dan zou je namelijk tijdens je belastingaangifte opeens een mep aan geld moeten betalen. Het is de bedoeling van deze loonheffing dat er bij de belastingaangifte nog zo weinig mogelijk geld moet worden betaald of teruggegeven.

Bovenstaande percentages zijn inclusief premies volksverzekeringen. Deze premies voor sociale verzekeringen moeten we allemaal afdragen als we werken. Hierdoor krijgen we later AOW, krijgt je partner een inkomen als jij overlijdt en worden bijzondere ziektekosten gedekt.

Bovenstaande percentages zijn voor iedere werkende Nederlander hetzelfde. Toch kan het dat een vriend hetzelfde brutosalaris verdient, maar toch meer op zijn rekening gestort krijgt iedere maand.

Hoe kan het dat je bij de ene werkgever meer netto overhoudt dan bij de ander?

Daar kunnen een aantal redenen voor zijn, lezen we op Vice.

De sector waar je werkt: vaak maken vakbonden afspraken met werkgevers over bijvoorbeeld de bijdragen aan ziektekostenverzekeringen.

Je pensioen: niet bij elk bedrijf bouw je automatisch pensioen op. Ook ligt het eraan bij welke pensioenregeling je zit, hoeveel geld je elke maand daaraan afstaat.

Uiteenlopende factoren: je werkgever kan van alles van je salaris inhouden. Van een bijdrage tot de gemeenschappelijke lunch tot een lidmaatschap van de personeelsvereniging. Maar ook geld voor de verjaardagspot of voor de koffie en thee, zijn voorbeelden van zaken die werkgevers inhouden.

Verschil bruto en netto is een voordeel

Je denkt het misschien niet als je al die afgetrokken bedragen van je brutosalaris ziet, maar het verschil tussen bruto en netto is eigenlijk juist een voordeel. Het maakt het namelijk makkelijker voor ons, lezen we op het AD. Je hoeft er niet meer over na te denken.

Ook is het bij werkgevers vaak voordeliger om zaken als de arbeidsongeschiktheidsverzekering en het pensioen te regelen, dan als je dat individueel moet doen. Een werkgever moet het namelijk voor meer mensen regelen, en dan is het vaak voordeliger. In andere woorden: in je eentje zou je duurder uit zijn.

Vraag bij onderhandeling om nettosalaris

Als je bij een salarisonderhandeling goed aan het onderhandelen bent over je brutosalaris, weet je eigenlijk nooit hoeveel je straks nou precies op je bankrekening gestort krijgt. Schroom je niet om een proforma loonberekening te vragen. Dat is een geschatte berekening voor wat jij nou precies overhoudt aan het einde van de rit.

Bij deze loonberekening zijn zaken als pensioen meegenomen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Wees niet bang om vragen te stellen

Dat het nettoloon het makkelijker voor ons als werknemer maakt, hoeft niet te betekenen dat we alles maar zomaar moeten aannemen. We denken vaak dat we dom lijken als we toegeven dat we niet precies weten wat er op onze salarisstroken staat. De waarheid is dat het voor de meeste mensen gibberish is.

Het is verstandig om alle cijfers op je loonstrookje uit te zoeken. Het maakt niet uit of je net begint of al jaren in dienst bent, het is altijd handig om te weten waar jouw salaris precies naartoe gaat.

Heb je vragen? Stel die dan gewoon aan je werkgever. Het is echt niet gek dat je wil weten waar een bepaalde afkorting voor staat of waar een toeslag voor is!

Meer over je salaris

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Bruto en netto: waar gaat het verschil in salaris eigenlijk precies heen?
Sluiten