Redactie
Redactie Carrière 17 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Leuk hoor, zo’n brede studie – maar nu weet ik nog niet wat ik wil

Brede studies zijn tegenwoordig erg in trek. Voor veel jongeren die nog niet weten wat ze precies willen zijn dit perfecte studies. Je kan jezelf nog wat meer ontwikkelen en dan vanzelf de juiste richting op gaan. Dat zou je denken ten minste. Voor mij is dat helaas niet het geval. De brede studie heeft er juist voor gezorgd dat ik nog steeds niet weet wat ik nou kan.

Al op de middelbare school wordt er van je verwacht dat je weet wat je wilt studeren. Daarmee moet je eigenlijk al weten wat je later wilt worden. Ik kan mij nog wel herinneren dat ik geen idee had. Ik wist niet eens wat je allemaal kon doen, behalve studies zoals psychologie, economie en geneeskunde.

Op mijn zestiende en zeventiende wist ik nog niet wat ik wilde doen. In mijn zesde jaar vwo werd het tijd om mij in te schrijven voor een studie. Dat werd een studie aan de Universiteit in Utrecht, maar al na een paar weken wist ik dat het niets voor mij was. Ik nam een tussenjaar, ging werken en daarna een maand naar Bali. In dat jaar zou ik wel uitvogelen wat ik wilde, dacht ik.

Dus begon ik in het nieuwe schooljaar aan de studie psychologie in Leiden. Maar ook dat bleek niets te zijn, het was te hoog gegrepen en daarnaast wilde ik liever praktisch werken. Ik koos voor een hbo-mediastudie in Amsterdam. Alle aspecten van deze studie interesseerden mij, en het was een lekker brede studie. Dat voelde heel veilig, ik kon zo nog alle kanten op.

Brede studies zijn populair

Ik was niet de enige die deze studie had gekozen. Dat is niet zo gek, want steeds meer studenten kiezen voor een brede studie. Daarnaast is het aanbod van brede studies ook enorm uitgebreid de laatste tien jaar. Ondanks dat de studie psychologie nog steeds het populairste is, kiezen dus ook veel meer studenten voor brede studies zoals Algemene Sociale Wetenschappen, Taal- en cultuurstudies of Media, Informatie en Communicatie (tegenwoordig Creative Business).

Een stage vinden die ook nog eens bij je past: zo doe je dat

Mijn studie duurt vier jaar en ik zit inmiddels in het laatste jaar. Bijna klaar dus. Dan ga je ook nadenken over wat je na de studie gaat doen. Ga je doorstuderen? Of ga je meteen het werkveld op? Ik zit dan zelf te denken aan het laatste, maar dan komt bij mij ook meteen de vraag waar ik dan wil werken. En daar zit het knelpunt.

Van alles een beetje

Brede studies, ze lijken zo handig. Helaas zijn ze aan het einde van de rit toch iets minder praktisch. Met deze Mediastudie heb je de mogelijkheid om verschillende kanten op te gaan. Denk aan: marketing, journalistiek, televisie, radio en design. Als je al vrij snel weet dat je bij de televisie wilt werken, kan je daar ook naartoe werken door middel van specialisaties die daarop aansluiten. Maar je kan ook van alles een beetje proeven. Dat is wat ik heb gedaan.

Ik wist wel dat ik alles wat te maken had met media super interessant vond. Dus als ik deze studie zou volgen zou ik vast en zeker een bepaalde richting op gaan. Nu vier jaar later heb ik nog steeds geen idee wat ik wil en wat ik kan. Ik kan een beetje editen, filmen, marketing, schrijven en illustreren. Dat kan heel handig zijn, maar bij het zoeken naar een baan is dat eerder onhandig. Ik ben niet gespecialiseerd, wat meestal minder aantrekkelijk is voor bedrijven.

Er is al genoeg stress

In je twintiger jaren kan je je nogal lost voelen. De overgang naar een volwassen leven is al lastig genoeg, met alle nieuwe verantwoordelijkheden. Als je dan ook nog eens geen idee hebt wat je moet doen na je studie, krijg je spontaan stress symptomen. Dat moeten we ook niet willen.

Soms zou ik willen dat ik fysiotherapie had gestudeerd of geneeskunde, want dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Toch probeer ik dat niet al te vaak te denken. Ik vind mijn studie nog steeds super leuk, had alleen gewild dat ik wat meer een richting had gekozen.

Daarom wil ik je één tip meegeven: ga ontdekken wat je leuk vindt, wat je passie is. Neem een cursus, probeer dingen uit en ga met mensen praten over dit onderwerp. Ga hier zo snel mogelijk mee bezig zijn, zodat je je toch kan specialiseren.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Leuk hoor, zo’n brede studie – maar nu weet ik nog niet wat ik wil
Sluiten