Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 23 jan 2019

Hoe fotograaf Brandon Stanton zijn baan verloor en de wereld veroverde met Humans of New York

Brandon Stanton gebruikt zijn fotografie en interview skills om de ontroerende, herkenbare en grappige verhalen van de ‘Humans of New York’ te vertellen. De kans is klein dat jij nog nooit een foto met interview voorbij hebt zien komen. Misschien heb je zelfs weleens een traantje weggepinkt. Niet alleen zijn werk is inspirerend, ook het verhaal achter de internetsensatie.

In 2010 raakte Brandon Stanton zijn goedbetaalde baan kwijt. Hij was op dat moment een hobbyfotograaf en besloot niet thuis op de bank stil te gaan zitten, maar de portretten die hij maakte te uploaden op een Facebook-pagina.

Van rock bottom naar wereldwijd succes

De rest is geschiedenis. Inmiddels verschijnen er steeds meer ‘Humans of New York’-achtige pagina’s op Facebook en Instagram, bracht hij twee boeken uit en maakte hij een video serie. Ook interviewde hij mensen als Barack Obama en Hillary Clinton. “Maar de meest krachtige interviews zijn toch de mensen zoals jij en ik”, vertelt hij in een interview met CNN. Zijn inspirerende levensloop lijkt een beetje op die van J.K. Rowling: van rock bottom naar wereldwijd succes.

Brandon Stanton had eerst een heel ander beroep: obligatiehandelaar. Maar toen kwam de financiële crisis en werd hij ontslagen. Op dat moment besloot hij dat hij zich even niet ging focussen op geld verdienen, maar iets wat hij met veel passie kon doen. “Verspil geen tijd met een baan waarvan je denkt dat anderen je daardoor belangrijk vinden”, zegt hij daar nu over. “Of waarbij je alleen maar geld verdient dat je eigenlijk niet nodig hebt.”

Zonder scholing in fotografie pakte hij zijn biezen naar New York. Daar was hij nog nooit geweest, maar dat was een van de weinige steden waar hij de hele dag lopend foto’s kon maken, zonder dat hij een auto nodig zou hebben. “Ik was twee jaar lang heel arm”, vertelt Stanton in een interview met CBNC. Voor een lange tijd moest hij rondkomen van een uitkering en geleend geld van familie en vrienden. “Ik sliep op een luchtbed en at helemaal niet goed.”

De populariteit van Humans of New York

De enorme populariteit van zijn foto’s kwam pas toen hij de verhalen van de vreemden die hij ontmoette, toevoegde. “Social media is normaal gesproken een plek waar iedereen opschept en zich beter voordoet”, zegt hij. “Op ‘Humans of New York’ kunnen mensen zich herkennen in de foto’s. De mensen hebben vaak dezelfde lasten en bij mijn interviews zijn ze eerlijk over hun zwaktes en sterktes.”

Hij vertelt wat hij met zijn foto’s en verhalen hoopt te bereiken: “Ik denk dat elk verhaal door iemand van mijn volgers gehoord moet worden op dat moment, omdat ze iets soortgelijks meemaken. Als we praten over onze meningen en filosofieën, kunnen we een hoop redenen vinden om het niet eens met elkaar te zijn. Maar als we onze verhalen delen, denk ik dat we veel meer overeenkomsten kunnen vinden.”

Het beste wat we kunnen doen, is leren luisteren, denk ik.

Zijn lessen

Alhoewel obligatiehandelaar een compleet ander beroep is, nam hij de lessen die hij leerde in die jaren mee in zijn fotografie carrière. “Ik heb als obligatiehandelaar twee grote lessen geleerd. Neem risico’s en leer van je verliezen en fouten om er nog succesvoller door te worden.”

Hij heeft ook tips voor mensen die ook de straat op willen om mensen te fotograferen en te interviewen. “Het is moeilijker dan je denkt. De meeste mensen zullen niet willen meewerken. Interviewen draait ook niet om de vragen die je hebt opgesteld, maar om écht luisteren en nieuwsgierig zijn.”

Meer inspiratie

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe fotograaf Brandon Stanton zijn baan verloor en de wereld veroverde met Humans of New York
Sluiten