Boze vrouwen worden te snel als emotioneel gezien (en daar moeten we iets aan doen)

‘Hé, lach eens!’ ‘Niet zo boos kijken, hoor. Daar word je niet knapper van.’ ‘Waarom schiet je nou zo uit je slof? Dan kunnen we toch geen goede discussie voeren?’ Ben je een vrouw die boos is of kijkt, dan kun je er de klok op gelijk zetten dat je daar opmerkingen over krijgt. Van mannen, vooral.

Herkenbaar? Je beeldt je dit probleem niet in: het fenomeen dat boze vrouwen als te emotioneel worden afgeschilderd, is meerdere malen bevestigd door de wetenschap.

Boze mannen zijn overtuigend, boze vrouwen emotioneel

In 2015 werd er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar dit onderwerp door twee Amerikaanse vrouwen. Zij lieten 200 studenten zogenaamd voor jurylid spelen (zoals bekend uit het Amerikaanse rechtssysteem). De te beoordelen rechtszaak is niet zo relevant – het ging vooral om het overleg dat de studenten moesten voeren met de rest van de jury over het vonnis. Dat waren acteurs, van wie iedereen moest doen alsof hij het met de mening van de student eens was, behalve één van hen.

Het ‘jurylid’ dat het niet met de rest eens was, moest zijn of haar mening dus verdedigen. Dat werd in sommige gevallen gedaan op een kalme manier (ter controle), in andere gevallen met boze woorden. Natuurlijk waren vooral de laatste gevallen interessant. Want wat bleek? Als het een boze man was die zijn tegenovergestelde mening verdedigde, werden studenten daar minder zeker van over hun eigen mening. Maar als het een boze vrouw was, werd zij niet serieus genomen en weggezet als te emotioneel.

Conclusie van het onderzoek: mannen kunnen er zelfs van profiteren als ze hun woede uiten, terwijl vrouwen er alleen maar invloed door verliezen – zelfs als de argumenten hetzelfde zijn. In belangrijke situaties als de politiek hebben vrouwen hierdoor vaak bijvoorbeeld veel minder te zeggen.

Lees ook: Met deze 6 tips zorg je ervoor dat mensen écht naar je luisteren

Vrouwen van kleur worden nog eerder veroordeeld

Snel beoordeeld worden als (te) emotioneel is iets waar bijna alle vrouwen last van hebben, maar dat geldt al helemaal voor vrouwen van kleur. Uit ander onderzoek, naar de achterstelling van vrouwen in de wetenschap, blijkt bijvoorbeeld dat zwarte vrouwen het idee hebben hun emoties niet te kunnen uiten omdat ze anders gestereotypeerd worden als angry black female, en Latijns-Amerikaanse vrouwen worden weggezet als ‘gestoord’ als ze hun emoties uitdrukten.

Een fijne luistertip over dit onderwerp is aflevering 20 van de (Nederlandstalige) feministische podcast Damn, Honey, waarin Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen in gesprek gaan met Meredith Greer over woede bij vrouwen en tone policing. Dat laatste is het persoonlijk aanvallen van iemand die zijn emoties uitdrukt, waarmee het daadwerkelijke onderwerp van debat wordt vermeden.

Tone policing

Tone policing is daarmee – zoals in deze illustratie ook wordt uitgelegd – een klassiek voorbeeld van een techniek om minderheden die voor zichzelf opkomen, de mond te snoeren. De reden dat veel vrouwen zich geen feminist willen noemen omdat ze niet geassocieerd willen worden met ‘gekke boze vrouwen’, is het gevolg van precies dit verschijnsel – feministen worden minder serieus genomen.

Nu kun je redeneren dat vrouwen hun boosheid dan maar moeten inhouden als ze invloed willen uitoefenen, maar is het niet juist tijd voor verandering? De norm dat een man boos zou mogen zijn over een onderwerp en een vrouw niet, kan alleen maar veranderen als we júist opkomen voor waar we voor staan. Want zoals de illustratie ook uitlegt, is onze woede over de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen júist datgene waar we het over moeten hebben.

Als je je boosheid toont, betekent dat niet dat je geen rationele discussie wilt voeren – die twee kunnen prima naast elkaar bestaan. Dus ben je boos? Onthoud dan dat dat er mag zijn, dat je het mag uiten en dat je het recht hebt om naar geluisterd te worden. Want er zijn een heleboel dingen erg genoeg om woedend van te worden, en we moeten eens stoppen die te vermijden.

Meer over feminisme en (on)gelijkheid:

 

Reageer op artikel:
Boze vrouwen worden te snel als emotioneel gezien (en daar moeten we iets aan doen)
Sluiten