Een borrel op werk: waarom het geen goed idee is om helemaal los te gaan

De kamer draait, je hoofd bonkt en je buik draait overuren van de misselijkheid. Shit, je hebt een kater! Van de vorige dag kun je je weinig herinneren. Je hebt het gisteren erg bont gemaakt tijdens de borrel op werk. Dit had je makkelijk kunnen voorkomen, want helemaal los gaan op werk is eigenlijk nooit een goed idee. 

Met een koud biertje of een goed glas wijn wordt vaak het weekend ingeluid op werk. Na een lange week is het fijn om nog even na te kletsen met je collega’s. Niets mis mee, zolang je niet te veel drinkt en je in staat bent om je redelijk representatief op te stellen.

Borrel op werk

Alle remmen los gooien op werk is verre van verstandig. Niet op de vrijdagmiddagborrel, de kerstborrel of op welke werkgelegenheid dan ook waar er alcohol wordt geschonken. Het klinkt misschien een beetje krom, want het is tenslotte een borrel, maar onthoudt wel dat het een werkborrel is. Het is niet een verjaardagsfeestje en je bent ook niet in de kroeg. Op werk wordt er altijd een professionele houding van je verwacht. Dus ook tijdens een borrel wordt er van je verwacht dat je je enigszins representatief opstelt.

Effecten alcohol op je lichaam

Na het eerste drankje volgt gauw het tweede glas en voor je het weet heb je er vijf op. Voor je het weet lig je lachend op de grond, omdat je bent gestruikeld. Of je maakt een flirterige opmerking tegen een collega (worst case scenario: tegen je baas). Dat vind je op het moment zelf vast niet heel erg, maar de volgende dag denk je er misschien anders over… En dan moet je die collega of je baas maandagochtend weer onder ogen komen.

Nee zeggen

Heel chill, die werkborrels, maar voel je niet verplicht om er elke week aan deel te nemen. Fomo (fear of missing out) is real. In sommige beroepsvelden zijn borrels gebruikelijker dan in andere velden, bijvoorbeeld in de horeca en in de creatieve sector. Maar ook dan mag je gerust een borrel of twee overslaan als je dat wilt.

Er zijn geen cijfers bekend over de hoeveelheid alcohol dat in werkverband wordt gedronken. Wat we wel weten is dat alcoholmisbruik op de werkvloer flink wat verlies opbrengt. Volgens onderzoek van Trimbos gaat het om een bedrag van zo’n twee miljard euro aan productiviteitsverlies. Goede reden om zo af en toe de vrijmibo over te slaan, toch?

Veilig thuiskomen

Hoe leuk het ook mag zijn op de borrel: vergeet niet dat je veilig thuis moet komen. Je mag als bestuurder niet meer dan 0,5‰ alcohol (ongeveer twee glazen) in je bloed hebben. Dat is wettelijk zo bepaald en behalve dat het je een flinke boete kan opleveren, vorm je een gevaar op de weg voor jezelf en voor anderen. Ook mag je niet fietsen als je teveel op hebt dus dat betekent dat je en Bob nodig hebt. Of je pakt een Uber als je het niet erg vinden om wat euro’s kwijt te raken.

Drankje met klanten

Heb je een borrel met zakenrelaties? Drink ook dan met mate. Als het gaat om zakenrelaties is het zelfs nog belangrijker om niet te veel te drinken. Proosten op een fijne samenwerking moet zeker kunnen, maar je wilt geen grenzen overschrijden. Het zou zonde zijn als je een goede werkrelatie schaadt, omdat je een glaasje teveel op hebt.

Als je een partijtje straalbezopen bent, kan dit zomaar je professionele imago schaden. Al ben je dagelijks een voorbeeldige werknemer. Drinken met mate heeft altijd een hoop voordelen en op werk misschien nog meer dan normaal.

Meer lastige situaties op werk

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Een borrel op werk: waarom het geen goed idee is om helemaal los te gaan
Sluiten