Dit waren de favoriete boeken van Obama in 2019

Heb jij het voornemen om in 2020 meer boeken te lezen? Dan helpen wij graag een handje door het aanreiken van goeie leestips. Of eigenlijk moeten we zeggen dat Obama hier een handje helpt, want dit zijn de favoriete boeken van de ex-president uit 2019.

Op Instagram verdedigt hij het belang van lezen: “Terwijl we het allemaal druk hebben met werk, familie en sociale verplichtingen, zijn boeken een uitlaatklep om het dagelijks leven een tikkeltje aangenamer te maken”. Amen to that, Barack!

De favoriete boeken van Obama in 2019

Wij maakten een selectie van 4 boeken uit Obama’s leeslijst. Voor de volledige lijst van, check de Instagram-post van Obama.

1. Girl, Woman, Other – Bernardine Evaristo

Girl, Woman, Other is een roman die een stem geeft aan 12 vrouwen van verschillende achtergronden. Hun desbetreffende levensverhalen liggen zo erg uit elkaar dat het even uitzoeken is hoe de vrouwen aan elkaar gelinkt zijn. Dat valt aan het einde van het boek allemaal mooi op z’n plaats.

Thema’s als feminisme, veerkracht en onzekerheid komen allemaal aan bod in het boek. Extra bijzonder: de zinnen bevatten geen hoofdletters en geen punten. De ritmische schrijfsstijl en de bijbehorende intonatie doet hier het werk.

2. Lost Children Archive – Valeria Luiselli

Lost Children Archive vertelt het verhaal van migrantenkinderen die met hun ouders onderweg zijn van New York naar de Mexicaanse grens in Arizona. De kinderen besluiten op een gegeven moment om weg te lopen van hun ouders, en dat legt heel wat dynamieken over het migrant zijn in de VS bloot.

De schrijfster is zelf van Mexicaanse afkomst maar heeft het grootste deel van haar leven in de VS doorgebracht. Geen wonder dat de schrijfster (maar ook ex-president Obama) zich nauw verbonden voelt met het onderwerp.

3. Normal People – Sally Rooney

Normal People is een prachtig portret van de huidige ‘Snapchat’-generatie. Verwacht daarom geen spectaculaire verhaallijnen, maar juist een realistische schets van hoe het is om volwassen te zijn in het huidige tijdperk.

Het kenmerkende ‘hyperbewustzijn’ en de daarmee gepaard gaande twijfels, onzekerheden en struggles zijn bijna levensecht.

4. Trust Exercise – Susan Choi

Trust Exercise is een schoolvoorbeeld van een #MeToo-verhaal. Het zoomt in op het leven van twee tieners in de danswereld die van hun docent ‘vertrouwensoefeningen’ moeten doen.

Die vertrouwensoefeningen zijn niet zo onschuldig als ze aanvankelijk lijken. Sterker nog: ze manipuleren en misbruiken de kwetsbaarheid van de jongeren.

Kortom: Obama deinst niet terug voor romans die hedendaagse problematieken scherp stellen. Da’s precies wat we van hem gewend zijn.

Meer over boeken?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit waren de favoriete boeken van Obama in 2019
Sluiten