Redactie
Redactie Carrière 5 dec 2020

Boek uitgeven in eigen beheer? Lianne deed het en geeft 5 tips

Zo’n twee weken geleden publiceerden we een interview met schrijfster Lianne Reijntjes, die onlangs haar boek ‘Kwetsbaar Verliefd’ in eigen beheer heeft uitgegeven. Omdat veel mensen de droom hebben om een boek te schrijven en er veel mensen benieuwd zijn naar de ins en outs van een boek uitgeven in eigen beheer, deelt Lianne een aantal tips met ons.

Wat komt er allemaal kijken bij het uitgeven van een boek in eigen beheer?

Wachten op een uitgeverij?

Wil jij graag een boek schrijven? Ben je al bezig met het schrijven van een boek? Of heb jij het boek misschien al af geschreven en vliegen de afwijzingen van uitgeverijen je om de oren? Zonde, want dat kan je heel onzeker en gefrustreerd maken, weet ik uit ervaring.

Je kunt dan twee dingen doen: onzeker en gefrustreerd blijven en maar blijven wachten tot een uitgeverij toehapt (wat nog wel járen kan duren), of je trekt de stoute schoenen aan en je gaat het gewoon zelf doen. Want zelf uitgeven wordt een steeds populairdere en gemakkelijkere optie.

Lianne Reijntjes en haar boek kwetsbaar verliefd

5 tips als je een boek wil uitgeven in eigen beheer

Heb jij wel eens overwogen om het heft in eigen handen te nemen? Vandaag geef ik je een aantal tips waar je aan moet denken om van jouw zelfuitgave een succes te maken!

1. Neem het serieus en maak dat verschil

Toegegeven, het uitgeven van een boek in eigen beheer heeft nog altijd een beetje een slecht imago. Dat beeld komt van jaren terug, waar mensen met paint zelf een cover in elkaar flansten en maar een paar boeken verkochten. Vaak alleen aan familie en vrienden.

Zoek maar eens op internet, of op selfpublishingsplatforms naar boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven. Er zitten onwijs mooie en goede boeken bij. Blijf niet hangen bij de gedachte ‘mensen willen mijn boek toch niet kopen als ze horen dat het zelf uitgegeven is’, maar deel juist vol trots dat jij een boek in eigen beheer gaat uitgeven. Want hoe kan dat imago anders ooit veranderen? Neem jezelf serieus en maak dat verschil!

2. Doe onderzoek

Een boek in eigen beheer uitgeven bestaat niet alleen uit het boek schrijven en klaar is kees. Je zult alles zelf moeten regelen. Van de cover tot aan het ISBN. Doe hier onderzoek naar en lees blogs/boeken naar wat je allemaal moet regelen. Ik heb zelf veel gehad aan de informatie op mijnbestseller.nl, pumbo.nl en bestelmijnboek.nl.

Zorg ook dat je van tevoren een kostenplaatje maakt. Dus reken uit wat je kwijt bent aan investerings- en drukkosten, en hoeveel boeken je moet verkopen om het terug te verdienen en kan starten met winst maken. Zo stap je goed voorbereid de wereld van het zelf uitgeven binnen.

3. Bekijk wat jij zelf kunt doen en wat je moet laten uitbesteden

Ben je naast schrijven ook een ster in grafische vormgeving? Dan zou je de cover eventueel zelf kunnen maken, anders zou ik zeggen: laat het uitbesteden. Ook de redactie van je boek is iets dat je altijd uit moet besteden, want zelf lees je gemakkelijk over fouten heen. Je kunt je eigen tekst namelijk wel dromen! Zorg van tevoren voor goede proeflezers, die je feedback kunnen geven over je verhaal. Let op: proeflezen en redactie zijn twee verschillende dingen!

Ik had een vriendin die Nederlands heeft gestudeerd, en die de redactie voor me kon doen. Mijn vriend kon de vormgeving van het binnenwerk doen. Alleen voor de cover heb ik een vormgever en illustrator ingehuurd. Kijk wat jij zelf kunt doen of wie er eventueel in je netwerk zit. Misschien kom je al een heel eind en kun je op die manier de kosten laag houden.

4. Zorg voor een goede eerste indruk

Ik heb serieus een paar kopers gehad die bij het zien van mijn Instagram-feed mijn roman al wilden bestellen. Zo zie je maar hoe belangrijk een eerste indruk is. Dat wil zeggen: een mooie en professioneel ontworpen cover en een goede, prikkelende samenvatting/achterflaptekst.

Boekcover van Kwetsbaar Verliefd
Boekcover van Kwetsbaar Verliefd

Ik heb veel in mijn coverontwerp geïnvesteerd. Ik wilde namelijk dat mensen alleen al vanwege de cover het boek in hun boekenkast zouden willen hebben staan. Laat eventueel een proeflezer kijken naar je achterflaptekst, dus de samenvatting van het boek, en die je op internet gaat zetten.

Zorg dat de tekst enthousiast en nieuwsgierig maakt. Elk boek heeft wel iets dat het uniek maakt. Met mijn boek is dat bijvoorbeeld dat het vrouwelijke hoofdpersonage verliefd wordt op een jongere jongen. Misschien heb jij ook iets wat actueel is, of waarop je makkelijk in kunt spelen in de maatschappij. Zoek die trigger en gebruik het!

5. Begin op tijd met marketing en promotie

Als jij pas gaat delen dat dat je boek te koop is als je boek uit is en vervolgens voor de rest niet veel laat horen, dan weet ik zeker dat maar weinig mensen jouw boek zullen willen kopen. Begin meteen met marketing en promotie zodra je weet dat je je boek zelf uit gaat geven.

Neem mensen/volgers mee in het hele proces. Doe een echte coverreveal, deel stukjes over wat proeflezers zeggen over het boek om anderen enthousiast te maken, bedenk een Q&A… Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar echt, laat zien dat jij er bent, en dat je een boek aan het schrijven bent dat de wereld moet lezen. Dan zijn er echt mensen die op jou en jouw boek zitten te wachten!

Hier nog een aantal kleine dingetjes die je niet moet vergeten, maar die erg belangrijk zijn:

  • Regel tegelijkertijd met het ISBN een NUR-code. Dat is een code waarin het genre van jouw boek is opgenomen. Op de website van het ISBN staat de NUR-code lijst, zodat je kunt zien onder welke categorie jouw boek valt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Kijk eens in je boekenkast naar soortgelijke boeken en kijk onder welke NUR-code die boeken vallen.
  • Maak, als je het ISBN hebt, een barcode aan, voor op de achterkant van je boek. Dat kan heel gemakkelijk op sites als Barcode generator. Zo kunnen boekhandelaren je boek gemakkelijk scannen.
  • Stel de prijs van je boek vooraf vast bij het Commissariaat voor de Media. Je mag je boek het eerste halfjaar namelijk niet met korting aanbieden, vanwege de Wet op de vaste boekenprijs. Het CvdM beschermt dat en registreert je prijs. Belangrijk om te doen dus! Je kunt je aanmelden op hun website.
  • Ik raad aan om je boek te laten drukken in het buitenland. Dat is vaak goedkoper dan wanneer je het via selfpublishingsplatforms laat doen. De kwaliteit is net zo goed.
  • Zodra je je boek eenmaal hebt, is het belangrijk twee exemplaren naar NBD Biblion (adres staat op hun website) te sturen. Doe dat echt meteen, want het kan maanden duren voordat ze je boek gelezen en gerecenseerd hebben. Is die recensie positief? Dan koopt NBD Biblion je boek groots in voor alle bibliotheken in Nederland. Gaaf toch?
  • Registreer je boek op grote boekenplatforms zoals Hebban en Goodreads. Zo kunnen boekliefhebbers gemakkelijk je boek vinden en er een recensie over schrijven!

Over Kwetsbaar Verliefd

De gedreven, hardwerkende Gia gaat de hele zomer naar Barcelona en trekt in het vakantiehuis van haar vader. Een hele zomer vol zon, cocktails en knappe Spaanse scharrels, dat ziet ze wel zitten! Ze is niet uit op een serieuze relatie. Tot ze de intelligente en Nederlandse student Alex ontmoet, die twee jaar in Barcelona heeft gewoond en bijna afstudeert. Al gauw probeert Gia al die gevoelens van zich af te zetten, want ze valt normaal gesproken toch niet op oer-Hollandse jongens? Al helemaal niet op jongens die jonger zijn dan zij…

Ondertussen wordt ze geconfronteerd met verschillende gebeurtenissen uit haar verleden, waardoor haar relatie met Alex en de band met haar vader onder druk komen te staan. Zal ze zich uiteindelijk toch kunnen openstellen voor de liefde, die ze al lang niet meer heeft gevoeld?

‘Kwetsbaar verliefd’ is te bestellen via Lianne haar eigen webshop of via Bol.com.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Boek uitgeven in eigen beheer? Lianne deed het en geeft 5 tips
Sluiten