Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 20 jan 2020

Zo overleef je Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar

De foute kersttruien zijn weer de kast in, de kerstboom de deur uit en langzaamaan verdwijnen alle gezellige lichtjes uit het straatbeeld. The most wonderful time of the year is voorbij, maar de winter pas net begonnen. Grote kans dat de maandag al niet je favoriete dag is, en dat ze in januari nog een beetje zwaarder vallen. Het is vandaag dan ook Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar.

We zochten uit hoe je het beste uit dit dipje kan komen.

Waar komt Blue Monday vandaan?

Vijftien jaar geleden kwam de Britse psycholoog Cliff Arnall met een ‘wetenschappelijke’ formule die aan zou tonen dat de maandag van de laatste volle week van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Of dat echt waar is? Waarschijnlijk niet. Maar het is wel een fenomeen geworden.

En eerlijk is eerlijk, door het regenachtige weer, de verdwenen lichtjes en mislukte goede voornemens, kan het best zijn dat jij en ik een beetje somberder zijn dan we vorige maand waren. Daarom toch 5 tips om deze Blue Monday, of eigenlijk Blue Month, te overleven.

Verlaag je verwachtingen van jezelf

Veel van ons hebben last van ‘productivity guilt’, dat knagende en zeurende gevoel dat je eigenlijk meer zou moeten doen. In december verdwijnt dat gevoel vaak wat meer naar de achtergrond, maar in januari steekt het weer de kop op.

Dit jaar ga je echt vaker sporten, minder Netflix kijken, je side hustle opstarten, voldoende boeken lezen, elke dag mediteren, noem het maar op. Eén van de redenen dat Blue Monday zo depressief zou zijn, zou komen door onze goede voornemens. Tegen deze tijd zouden ze al mislukt zijn. Of je nou goede voornemens hebt bedacht dit jaar of niet, de kans is groot dat jij je grootste criticus bent en dat het weleens tijd is dat je wat liever voor jezelf bent.

Het is echt niet erg als je niet meteen al je doelen behaalt. Veel beter kun je leren prioriteiten te stellen. In het artikel wat we schreven over het boek Goaldigger Mindset, delen we een methode hoe je dit aan kunt pakken.

Lees ook: 3 praktische methodes uit Goaldigger Mindset om je doelen te rocken

Doe iets goeds voor een ander

Laat je lievelingsboek achter in de trein met een briefje erop voor een voorbijganger, meld je aan als stamceldonor, ga op de koffie bij je eenzame buurvrouw of meld je aan om vrijwilligerswerk te doen. Met een small act of kindness, help je niet alleen de ander, maar ook jezelf. Een win-win, noemen we dat! 

Doe waar je zin in hebt

Ja, sporten mag dan misschien een boost in je humeur geven, je wordt er alleen maar ongelukkiger van als je je voorneemt om te sporten en dit uiteindelijk niet doet. Wij zeggen: doe op deze Blue Monday lekker waar je zin in hebt. Dat kan sporten, mediteren of iets productiefs zijn. Of gewoon lekker chillen op de bank onder een kleedje, inclusief pizza natuurlijk.

Spreek met je beste vriend(in) af of ga op date met je partner

Als er iemand is die je op kunt fleuren, is het wel je beste vriend(in) of je partner. Ga uit eten, bekijk samen je favoriete film met een grote bak popcorn of verzin iets anders leuks om even uit de dagelijkse sleur te komen. 

Wees dankbaar

Een tip die je altijd kunt gebruiken, maar zeker als je een dipje hebt: wees dankbaar. Volgens onderzoek zijn de psychologische voordelen van dankbaarheid eindeloos. Er is zelfs aangetoond dat het depressies kan verlichten. Ook helpt het je slapen, je eetpatroon te verbeteren en werkt het letterlijk helend. Hartpatiënten herstellen sneller wanneer ze een dankbaarheidsdagboek bijhouden.

Heb je een dipje? Schrijf dan alles op waar je dankbaar voor bent. Dat kan ook gewoon zijn dat je gezond bent. Of een dak boven je hoofd hebt, om maar wat te noemen. Je zal zien dat dit een instant mood booster is. Bevalt het? Dan kun je de oefening ook dagelijks gaan doen.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Zo overleef je Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar
Sluiten