Werkt een blauw licht filter bril en waar kun je ‘m stijlvol én goedkoop scoren?

Bijna vier op de tien werkende mensen kijkt meer dan zes uur per dag naar een beeldscherm. En dan hebben we onze telefoontijd daar nog niet eens bij opgeteld. Al dat blauwe licht van onze schermen is schadelijk voor onze ogen. Maar hoe schadelijk is blauw licht nou echt? En helpt een blauw licht filter bril deze schadelijke gevolgen tegen te gaan?

Alles wat je wil weten over blauw licht en de blauw licht filter bril (inclusief waar je ‘m stijlvol én goedkoop kunt scoren).

Is blauw licht echt schadelijk?

Eén ding is zeker: al die schermtijd zorgt voor vermoeide ogen. Toch was er tot een aantal jaar geleden geen wetenschappelijk bewijs dat blauw licht schadelijk was voor onze ogen op de lange termijn. Tot The Guardian in 2018 ‘Blue light from phone screens accelerates blindness, study finds‘ kopte.

Onderzoekers van de Universiteit van Toledo kwamen erachter dat blauw licht een kortere golflengte en meer energie heeft dan andere kleuren, en daardoor langzaam schade toebrengt aan onze ogen. Dat zit zo: alle andere kleuren licht worden door ons hoornvlies en de ooglens tegengehouden en gereflecteerd.

Onze ogen zijn niet gewend aan dat vele blauwe licht, waardoor het bij deze kleur niet lukt. Dat zorgt ervoor dat er schade ontstaat aan bepaalde moleculen in het oog, zoals retinal. Als er blauw licht op retinal schijnt, maken de moleculen een gif aan dat de fotoreceptoren permanent beschadigt.

Nou kunnen we een beetje schade niet voorkomen. In de zon zit bijvoorbeeld ook blauw licht. Maar omdat we tegenwoordig zoveel naar schermen turen, gaan onze ogen een stuk harder achteruit. Je telefoon wat vaker wegleggen kan helpen, maar als het om ons werk gaat, kunnen we niet opeens vaker onze laptop dichtklappen of de computer afsluiten.

Blauw licht filter bril

Dat is waar de blauw licht filter bril om het hoekje komt kijken. Die helpt ons waar ons hoornvlies en de ooglens dat niet kon: hij filtert blauw licht. Of de bril écht werkt, daar zijn de meningen over verdeeld. Toch kan je bij menig opticien een blauw licht filter bril met sterkte kopen. Hierbij wordt het glas op sterkte gemaakt om dichtbij (het toetsenbord) en midden-ver (het beeldscherm) scherp te kunnen zien. Bij deze computerbril heb je vaak de optie om een blauwlichtfilter toe te voegen.

Heb je geen moeite om je beeldscherm scherp te zien, maar merk je wel dat je aan het einde van de dag vermoeide en geïrriteerde ogen hebt? Dan kan je altijd proberen of dat met een blauw licht filter bril zonder sterkte verminderd.

We snappen dat je geen honderden euro’s wil uitgeven, als je niet zeker weet of iets werkt. Daarom verzamelden we vijf blauw licht filter brillen op Amazon die nog niet eens 20 euro kostten. Houd er wel rekening mee dat je vaak nog verzendkosten betaald! En goed nieuws: de brillen zijn nog hartstikke stijlvol ook.

blauw licht filter bril voor computer
Bron: Amazon

Gouden retro blauw licht filter bril

Deze computerbril kost je dertig euro op Amazon. Voor dat geld zouden wij het proberen! Zeker omdat ruim 2.700 mensen het een gemiddelde score van 4,5 sterren gaven, en het daardoor Amazon’s Choice is. Dat belooft veel goeds. Kleur niet helemaal jouw ding? Je hebt nog vier andere versies. Hij is er overigens ook gewoon in het zwart.

computerbril met filter zonder sterkte
Bron: Amazon

Computerbril met printje

Ga je liever voor een vintage look? Deze bril met een rond frame kost €24,98 op Amazon en werd gemiddeld door 3.133 mensen beoordeeld met 4,5 sterren. Ook hier kan je weer uit een verscheidenheid aan kleuren en patronen kiezen.

blauw licht filter bril
Bron: Amazon

Roze of transparante blauw licht filter bril

Nog weer iets goedkoper is deze blauw licht filter bril. Voor €23,18 is deze voor jou. Op Amazon is hij er ook nog in twee andere varianten, champagne goud en luipaard.

blauw licht filter bril
Bron: Amazon

Weer een retro model

Heb jij wat een kleiner gezicht? Misschien is deze variant met kleinere glazen dan wel iets voor jou. Veel mensen waren enthousiast: ook deze bril heeft weer een gemiddelde score van 4,5 sterren en maar liefst 2.500 mensen beoordeelden ‘m. Je koopt ‘m op Amazon voor €19,99.

blauw licht filter bril
Bron: Amazon

Budget blauw licht filter bril

Ben je op zoek naar een nog goedkoper model, om het gewoon eens te proberen? Wij waren helemaal fan van deze computerbril. Niet alleen door z’n looks, maar ook door z’n vriendelijke prijs van €14,94 op Amazon.

Ook handig

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Werkt een blauw licht filter bril en waar kun je ‘m stijlvol én goedkoop scoren?
Sluiten