Tessa Ham
Tessa Ham Gear 8 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Ik testte een maand een bril met een blauw licht filter – werkt dat nou echt?

Kijk eens eerlijk naar jezelf: hoeveel tijd spendeer jij voor een scherm? Met een kantoorbaan en een lichte telefoonverslaving (wie heeft die nou niet?) weet ik dat ik eigenlijk te veel naar schermen tuur. Tot voor kort had ik alleen geen idee wat de gevolgen van al dat blauwe licht eigenlijk zouden kunnen zijn.

Dankzij polette, een duurzame tegenbeweging in de optiekwereld, heb ik met eigen ogen kunnen zien merken, hoeveel invloed een blauw licht filter bril heeft.

Bril met een blauw licht filter testen

Eind maart ging ik namelijk langs bij polette om CEO Pauline Cousseau te interviewen en kreeg ik de kans om een bril met een blauw licht filter te testen. Die kans greep ik met beide handen aan, want ik heb me altijd afgevraagd of zo’n filter nou echt werkt.

Hoe slecht dat blauwe licht is en of een bril met filter daar echt voor werkt? Daar zijn de meningen over verdeeld en dus nam ik graag de proef op de som. De afgelopen maand droeg ik mijn blauw licht filter bril als ik aan de slag ging achter mijn laptop en als ik ’s avonds tv keek.

Blauw licht filter bril van Polette
Afbeelding: De blauw licht filter bril van polette

Wat je moet weten over blauw licht

Opticiens zijn het erover eens: wie vaak schermen gebruikt, kan het best een bril met een blauw licht filter kopen. Zij wijzen naar een onderzoek dat aantoont dat blauw licht je hoornvlies kan beschadigen. Maar er zijn experts die het hier niet mee eens zijn, omdat blauw licht niet uitsluitend door beeldschermen, maar ook door de zon wordt uitgestraald.

De meeste mensen zijn het er wél over eens dat het blauwe licht van schermen invloed heeft op onze slaap. Overdag hebben we het blauwe licht van de zon nodig om ons energiek te laten voelen, maar als we ’s avonds hieraan blootgesteld blijven kan dat dus voor verstoringen in je slaapritme zorgen.

Als je vanuit dit opzicht naar de blauw licht filter bril kijkt, zou je ‘m misschien het best kunnen dragen bij Netflix-avondjes op de bank.

Mijn bevindingen

Ik denk dat de één gevoeliger is voor al dat getuur naar beeldschermen dan de ander. Zo zijn er mensen die aan het einde van de dag last hebben van brandende ogen, maar heb ik hier geen last van. Wel heb ik altijd al moeite gehad met in slaap komen en tot voor kort dacht ik dat dit kwam omdat ik nou eenmaal een piekeraar was.

Toch heb ik tijdens de maand april een enorm verschil gemerkt met hoe snel ik in slaap viel. Waar ik een tijdje terug eigenlijk elke avond lag te woelen, was ik in april vaak zo vertrokken. En geloof me: dat is heerlijk voor iemand die vaak slaapfrustraties heeft.

Of het echt de blauw licht filter bril is geweest, is natuurlijk nooit met 100 procent te zeggen. Wel weet ik dat ik overdag niet per se minder stress voelde dan daarvoor. Dus minder reden om wakker te liggen had ik sowieso niet. Ik heb ook geen andere aanpassingen aan mijn leven gemaakt. Ik ging bijvoorbeeld niet opeens meer sporten, een andere veelgehoorde oplossing om sneller in slaap te komen.

Werkt een blauw licht filter bril echt?

Of er echt een wetenschappelijke reden is dat deze bril me helpt te slapen? Daar moet dus meer onderzoek naar uitgevoerd worden. Het zou ook kunnen dat het een psychologisch effect op me heeft gehad. Wat de reden ook is, ik teken ervoor!

Wil je zelf ook eens een bril met een blauw licht filter uitproberen? Je kunt er één goedkoop op Amazon op de kop tikken, maar bij polette kun je dus ook terecht en weet je zeker dat je een kwalitatieve bril in huis haalt. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Ze bieden monturen aan vanaf 15 euro en het toevoegen van het blauwe licht filter kost ook zo’n 15 euro. Het is het proberen waard, wat mij betreft.

Zo heb je geen rug- en nekpijn aan het einde van je thuiswerkdag

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Ik testte een maand een bril met een blauw licht filter – werkt dat nou echt?
Sluiten