Deze 10 voorspellingen maakte Bill Gates in 1999 – het is eng hoe erg ze kloppen

In 1999 schreef Bill Gates het boek ‘Business @ the Speed of Thought‘. In het boek deed hij een aantal – toen gedurfde – voorspellingen. Voor sommigen klonken deze voorspellingen twintig jaar geleden belachelijk. Maar nu blijkt dat het ontwikkelingen zijn waar niemand meer van opkijkt.

Dat zijn voorspellingen akelig dichtbij de waarheid liggen, laat meer weer zien wat een topondernemer Bill Gates is.

Nummer 1: sites waar je prijzen kunt vergelijken

Bill Gates voorspelde twintig jaar geleden dat er in de toekomst services zouden komen waar prijzen automatisch vergeleken kunnen worden. Volgens hem zouden we de prijzen van verschillende websites in één oogopslag kunnen bekijken, zodat we de goedkoopste optie zouden kunnen kopen. Hij heeft helemaal gelijk gekregen, inmiddels bestaan er veel van dit soort websites, zoals Trivago, Expedia en Skyscanner.

Nummer 2: mobiele apparaten

Volgens Gates zouden we in de toekomst mobiele apparaten hebben die we bij ons zouden dragen. “We zullen het nieuws kunnen checken, de vluchten kunnen bekijken die we hebben geboekt, we zullen ongeveer alles kunnen opzoeken op deze apparaten.” De jonge generatie zou zich geen leven kunnen voorstellen zonder smartphone, dus ook deze voorspelling is uitgekomen.

Nummer 3: online bankieren

“Mensen zullen via het internet hun rekeningen betalen, hun financiën regelen en met hun doktoren communiceren”, schreef Gates in het boek. Alhoewel we niet met onze doktoren via het internet communiceren, is online bankieren natuurlijk wel heel groot. Ook zaken als onze Belastingaangifte worden allemaal online gedaan.

Nummer 4: personal assistents

Volgens Gates zouden er in de toekomst ‘personal assistents’ worden ontwikkeld, die al je apparaten in huis met elkaar zou verbinden. Het apparaat zou je e-mails en notificaties checken en informatie presenteren die je nodig hebt. ‘Assistenten’ als Alexa en Google Assistant zijn steeds meer in opkomst, waar je vragen aan kunt stellen voor informatie.

Nummer 5: videocamera’s in huis

“Constante video feeds van je huis, zullen normaal worden. Die zullen je een waarschuwing geven als er iemand in je huis is als jij er niet bent.” Deze voorspelling is niet helemaal uitgekomen. Zeker in Nederland is het niet normaal om een bewakingscamera in je huis te hebben hangen.

Je ziet het wel vaak bij bedrijven. Amerikaanse bedrijven als Amazon’s Ring en Google hebben allemaal camera’s uitgebracht waar je de feed op je telefoon kunt bekijken, en die een pushmelding stuurt als er een mens op de camera te zien is.

De boeken die Bill Gates in 2018 zijn bijgebleven

Nummer 6: social media

“Privé websites voor je vrienden en familie zullen normaal worden, waarop je met elkaar kunt praten en evenementen kunt plannen.” Tja, privé kunnen we social media niet noemen natuurlijk, maar kanalen als Facebook, Whatsapp, Slack en Snapchat geven je wel de kans om met vrienden, familie en collega’s te communiceren.

Nummer 7: geautomatiseerde aanbiedingen

Volgens Gates zou er in de toekomst software bestaan die ziet dat je een vakantie boekt en aan de hand daarvan activiteiten voorstelt om te gaan doen. Airbnb doet dit een beetje, door uitjes op je bestemming aan te bieden.

Nummer 8: slim adverteren

“Apparaten zullen weten wat je hebt gekocht, en zullen je op basis daarvan advertenties laten zien.” Deze voorspelling kan iedereen beamen. Als je één keer hebt gekeken naar een vakantie naar Griekenland, wordt je gebombardeerd met zonnige advertenties.

Nummer 9: links naar websites op tv

Volgens Gates zouden we links naar relevante websites op tv zullen zien. Niet alleen advertenties verwijzen regelmatig naar een website, ook tv-programma’s (inclusief het nieuws) verwijzen tegenwoordig naar content op hun site.

Nummer 10: online recruiting

“Mensen die op zoek zijn naar werk, zullen online vacatures kunnen vinden door hun interesse, behoeften en vaardigheden te vermelden”, schreef Gates in zijn boek. Hij beschreef in weze LinkedIn (die nu trouwens een dochteronderneming van Microsoft is). Je kunt daar je profiel invullen, waardoor recruiters of opdrachtgevers je kunnen vinden.

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze 10 voorspellingen maakte Bill Gates in 1999 – het is eng hoe erg ze kloppen
Sluiten