Beter met geld omgaan? Het begint allemaal bij je mindset

De één geeft te veel geld uit (me), de ander krijgt paniekaanvallen van salarisonderhandelingen, veel ZZP’ers durven geen eerlijke prijs vragen en ga zo maar door. Over geld valt een hoop te zeggen, maar dit artikel begint bij het begin. We gaan namelijk terug naar de bouwstenen voor een betere financiële situatie

Struggles met geld, komt er ooit een einde aan? Misschien wel, want deze tips laten zien hoe je je financiële situatie kan verbeteren.

It’s all in the money mindset

Alles begint bij de term money mindset. Dat is de houding die je aanneemt ten opzichte van je financiën. Voor een groot deel is die bepaald door je opvoeding. Onbewust nemen we namelijk veel gedachten van onze ouders over in de manier waarop we naar geld kijken.

Gaven jouw ouders vroeger geen euro te veel uit, of hielden ze net niet van sparen? Grote kans dat dit inmiddels in je bloed zit en dat het jouw money mindset vandaag de dag bepaalt.

Impact op doelen

Zo’n money mindset stuurt hoe je financiële beslissingen maakt op dagelijkse basis, waardoor het een grote impact heeft op jouw financiële situatie.

Verander je je money mindset op een positieve manier, dan kan dat alleen maar leiden tot een betere financiële situatie. Makes sense, toch?

Zo werk je aan een betere financiële situatie

Inzicht krijgen in je persoonlijke money mindset ligt aan het begin van een gezonde relatie met geld.

1. Vergeet wat je verteld werd als kind

Ok ok, niet alles dan. Maar denk eens aan alle keren dat je verteld werd dat ‘geld niet aan de bomen groeit’? En hoewel dat natuurlijk waar is, geeft het onbewust ook de boodschap mee dat jij het niet waard bent om veel geld te krijgen.

Dat is bijvoorbeeld precies wat er gebeurde met Aranka Van der Voorden (van Pretty Ambitious): “Het geloof dat ik het niet verdiende om geld te ontvangen, was zo diep geworteld in mijn systeem dat ik onbewust alles deed om te voorkomen dat geld binnen zou komen en saboteerde ik alle kansen om mijn bedrijf te laten groeien.”

Stap 1 is dus om je bewust te worden van je eigen money mindset om onbewuste aannames uit je kindertijd los te laten. Nu is het namelijk aan jou om te bepalen hoe jij met geld wil omgaan!

2. Vergeet ervaringen uit het verleden

Ook hier geldt weer dat je natuurlijk niet álles moet vergeten. In de context van een gezonde relatie met geld, is het belangrijk om kritisch te kijken naar (negatieve) financiële ervaringen uit het verleden.

Misschien ben je ooit aan een onderneming gestart die uiteindelijk gefaald is. Dat is natuurlijk erg naar, maar zorg ook dat deze falende business niet jouw nieuwe realiteit wordt. Met andere woorden: je verleden definieert niet je huidige situatie of je toekomst!

Ook deze mantra is een goeie om te onthouden: we all have it in us to make a lot of money.

3. Fake it until you make it voor een betere financiële situatie

Heb je wel eens gehoord van ‘fake it until you make it’? Daarmee bedoelen we niet dat je iedereen moet beliegen en bedriegen, maar wel dat je eigen welvaart begint in je mindset

Door jezelf te gaan zien als iemand met veel geld (en als iemand die het waard is om veel geld te verdienen), zal je hier onbewust ook je beslissingen op gaan baseren. Onderschat nooit de kracht van visualisatie, waar we eerder een interessant artikel over schreven.

4. Creëer een vision board

Zoals hierboven vermeld is visualiseren een belangrijk proces. Een handige tool daarvoor is om een vision board voor jezelf te maken.

Een vision board is niets meer dan een stuk papier, muur of karton met een collage van afbeeldingen en teksten erop vastgeplakt. De vraag die je met je vision board beantwoordt is bijvoorbeeld: hoe wil ik dat mijn leven er over één jaar uitziet? Of in dit geval: hoe wil ik dat mijn financiële situatie er binnen een jaar uitziet?

Hulp nodig? Eerder schreven we deze handige gids uit die je op weg helpt.

5. Ga voor een meer minimalistische levensstijl

Ben jij iemand die altijd en overal geld uitgeeft? Dan herken je jezelf er misschien ook wel in dat je vaak met spullen overblijft die je niet echt nodig hebt.

Een minimalistischere levensstijl is niet alleen goed voor je portemonnee, het brengt je ook meer rust. Het is een manier om je geest vrij te maken en om gelukkig te zijn met wat je hebt.

Ons zusje Bedrock schreef eerder 5 tips voor een minimalistische levensstijl.

Eén ding dat je sowieso moet onthouden is dat geld niet slecht is en jij het waard bent om geld te verdienen. The rest will follow.

Meer over geld?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Beter met geld omgaan? Het begint allemaal bij je mindset
Sluiten