Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Mindset 4 nov 2018

Wil je altijd maar beter worden? Focus je ook op wat wel goed gaat!

We leven in een maatschappij waarin we continue streven naar meer en naar beter. Een mentaliteit die we vaak met de paplepel krijgen ingegoten. Door te streven naar beter blijven we groeien en dat heeft zeker een hoop voordelen. Toch kan altijd maar beter willen worden ons ook ongelukkig maken.

De reis is minstens zo belangrijk als de eindbestemming. Het is een oud gezegde dat je vast niet voor de eerste keer hoort en vast ook niet voor de laatste keer. Als je continue bezig bent met wat beter kan, ben je eigenlijk alleen maar bezig met de toekomst. Terwijl vandaag net zo belangrijk is.

Leren van wat goed gaat

Stilstaan bij wat goed gaat, is net zo belangrijk als stilstaan bij wat beter kan. Je kunt een hoop leren van je behaalde prestaties. Bijvoorbeeld hoe het dus wel moet en hoe je dit een tweede keer kan toepassen. Daarnaast is bewust zijn van wat goed gaat ook een moment van dankbaarheid.

Alleen maar willen beter worden kan negatief zijn, omdat we het gevoel hebben dat we iets nog niet goed (genoeg) kunnen. Als je bijvoorbeeld beter wilt worden in presenteren dan is dat waarschijnlijk, omdat je dat nu niet goed (genoeg) kan. Het brengt dus in zekere zin een gevoel van ontevredenheid met zich mee.

Vandaag telt ook

Door alsmaar bezig te zijn met beter worden, vergeet we vaak te denken aan alles wat wél goed gaat. Guilty! Want ook ik maak me daar schuldig aan. Al helemaal als het gaat om het combineren van werk, studie en mijn gezin. Het vinden van de juiste balans is een oneindige opgave, eentje die altijd beter kan.

De meesten kunnen zichzelf hierin wel herkennen, maar hoe vaak staan we stil bij alles wat wel goed gaat? Bijvoorbeeld als het je gelukt is om het to-do lijstje van werk af te vinken. Daar mag je best trots op zijn, ook als je to-do lijstje van thuis nog verre van af is. De was is er morgen ook nog, maar vandaag heb je hard gewerkt en dat telt ook.

Genieten van beter

Streven naar beter is niet altijd negatief, want het houdt je ook scherp. Door jezelf uit te dagen, blijf je groeien. Het is dus vooral belangrijk om te streven naar beter met mate. Het moet niet iets worden wat heel je leven overneemt. Vier je successen, neem de tijd om van ze te leren en bovenal om ervan te genieten. Want wat is het punt van beter worden als je er vervolgens niet eens van geniet?

Of je nu beter wilt worden in het geven van presentaties, het bedenken van concepten of het schrijven van mooie verhalen. Als je eenmaal een doel hebt behaald, geniet er eerst van voordat je weer een nieuw doel stelt om nog beter te worden. Op die manier is streven naar beter iets waar je voldoening uithaalt en niet alleen maar een doel op zichzelf.

Meer lezen over een goede mindset

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Wil je altijd maar beter worden? Focus je ook op wat wel goed gaat!
Sluiten