Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 26 apr 2021

De zin en onzin van een beroepskeuzetest (en welke je het best kan invullen)

Gaat een beroepskeuzetest je helpen om je droombaan te vinden? Het korte antwoord is nee. Maar het kan wel een eerste stap zijn om meer over jezelf en over wat je wil te ontdekken.

In dit artikel bespreken we waarom je wel of niet een beroepskeuzetest zou maken en welke je eventueel het best kan invullen. En heb je eigenlijk nog alternatieven?

De zin en onzin van een beroepskeuzetest

Iedereen die wel eens een beroepskeuzetest heeft gedaan, weet dat het invullen hiervan je niet opeens aan een droombaan gaat helpen. Vaak is de uitslag zo breed dat het je niet echt verder helpt en zijn er zoveel mogelijkheden dat je dezelfde keuzestress hebt als voordat je de test invulde.

Dat komt onder andere omdat mensen vaak de test invullen zoals ze willen dat ze zouden zijn, in plaats van daadwerkelijk zijn. Misschien stuur je de antwoorden zelfs naar een bepaalde richting. Tel daarbij op dat de testen alleen minimale informatie vragen. Een aantal vragen over je interesses, persoonlijkheid en kwaliteiten zorgen niet echt voor diepgang.

Je kunt veel beter op zoek gaan naar wat je drijfveren zijn. Wat vind je nou echt belangrijk in het leven? En nee, daar kom je inderdaad niet achter in een paar minuutjes. Misschien duurt het zelfs maanden voordat je erachter komt waar je nou echt blij van wordt. In andere woorden: heb geduld en verwacht geen quick fix. Ook niet als je een beroepskeuzetest doet. Die quick fixes bestaan namelijk niet.

Maar dat betekent niet dat het invullen van een beroepskeuzetest niet waardevol kan zijn. Zie het als de eerste stap in een lang zelfonderzoek. Er is één ding wat beroepskeuzetesten namelijk kunnen doen, die je niet uit jezelf kan doen. Dat is je op de hoogte brengen van beroepen die eerst niet eens op je radar waren. Als we denken aan een nieuwe baan, denken we vaak namelijk niet out of the box.

Gratis beroepskeuzetest

Op het internet zijn veel gratis beroepskeuzetesten te vinden. Let erop dat deze gratis testen vaak van mindere kwaliteit zijn dan betaalde versies. Als je er geen geld aan wil uitgeven, maar wel de eerste stap wil zetten in je zelfonderzoek, dan zijn de volgende testen een goede start:

Denk niet te lang na over de vragen en vul in wat je eerste ingeving is. En ook belangrijk: vul in hoe je echt bent en niet hoe je in de ideale wereld bent. 😉  Alleen dan kun je ontdekken waar jij blij van wordt.

Andere optie: een persoonlijkheidstest

Wat ons betreft begint de zoektocht naar een andere baan echt bij jezelf. Naast een beroepskeuzetest kun je daarom nog meer onderzoek doen, maar dan bijvoorbeeld naar je persoonlijkheid. Door middel van een persoonlijkheidstest leer je jezelf een stuk beter kennen. Zo leer je onder andere waar je krachten liggen, welke carrière goed bij je zou passen en wat jouw core values zijn. Kortom: zo’n persoonlijkheidstest is verdomd handig als je toe bent aan een carrièreswitch en erachter probeert te komen wat je nou echt in het leven wil.

Wij raden aan om eens de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) en de Jung Typology testen te maken. Op het internet kan dit gratis, dus wat heb je te verliezen?

Hoe kom je erachter wat je wilt? Loopbaancoach Lianne geeft tips

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De zin en onzin van een beroepskeuzetest (en welke je het best kan invullen)
Sluiten