Binnenkort je beoordelingsgesprek? Zo rock je ‘m (en krijg je een salarisverhoging)

Als je klaar bent met school doe je een vreugdedansje. Geen tentamens meer! Maar je komt er al snel achter dat je óók in het werkende leven constant beoordeeld wordt. Dat wordt altijd extra duidelijk als het beoordelingsgesprek eraan komt. Hoewel je denkt dat je het goed doet op je werk, ontstaan er toch altijd zenuwen. Het beoordelingsgesprek voorbereiden helpt. Maar waar begin je?

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’, zeggen ze ook wel. Dat geldt ook zeker in deze situatie. Maar zo’n beoordelingsgesprek voorbereiden, hoe pak je dat nou aan?

Noteer je successen (in cijfers!)

Zeker als je op een salarisverhoging hoopt, kan je het beste jouw successen van de afgelopen tijd opschrijven voordat je je beoordelingsgesprek hebt. Misschien heb je het aantal volgers op het Instagram-account van je bedrijf met 25 procent laten stijgen. Of heb je een tool bedacht die het bedrijf tijd of geld bespaart. Reken uit hoeveel dit precies is en neem het zwart op wit mee naar het gesprek.

Dat voelt misschien gek. Wij Nederlanders zijn nogal bescheiden als het om ons werk gaat. Je successen meenemen voelt toch een beetje als opscheppen. En bovendien, je baas weet dit toch wel? De kans is inderdaad groot dat hij of zij wel weet dat je lekker bezig bent, maar echt niet op de hoogte is van precieze aantallen. Door met harde feiten te laten zien hoeveel jij hebt bijgedragen aan het succes van het bedrijf, heb je meer kans op een salarisverhoging.

Meer tips: Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

Weet wat je wilt

Het is verstandig om bij het beoordelingsgesprek voorbereiden na te denken over wat je wilt. Wil je je ontwikkelen? Kijk of je baas de kosten voor een opleiding of een conferentie wil betalen. Het zou ook kunnen dat jouw functiebeschrijving in de praktijk is veranderd, dan kan daar een andere functietitel bij horen. Nu is je kans om te kijken wat je baas voor je kan betekenen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je wilt!

Let op: in tegenstelling tot een functioneringsgesprek is een beoordelingsgesprek meestal eenzijdig. Dit betekent dat je alleen kan reageren op het oordeel dat je krijgt en niet zelf feedback aan je baas kunt geven. Het kan zijn dat dit in jouw bedrijf wel gebeurt, maar dan zal je baas zelf om feedback vragen.

Heb een plan

Goed, je weet wat je wilt. Nu is het tijd om daar een plan bij te bedenken. Als we het voorbeeld nemen van een opleiding, zoek dan al uit welke opleiding je wil gaan doen en hoeveel dat zou kosten. Wil je grotere projecten doen? Zoek dan uit welk team wel een extra paar handen kan gebruiken. Dit laat je baas namelijk zien dat je hier echt goed over hebt nagedacht en zorgt ervoor dat hij of zij het eerder zal accepteren.

Lees ook: Wil je meer verantwoordelijkheid op werk? Zo pak je dat aan

Oefenen

Als je zenuwachtig bent voor het gesprek, kan het helpen om te oefenen. Vraag een vriend(in), je partner of een familielid om je baas te spelen. Zo kun je oefenen met wat je zegt (als je om een salarisverhoging vraagt) en zal je minder over je woorden struikelen als je daadwerkelijk in je gesprek zit.

Haal rustig adem, you’ve got this! Behalve als je baas slecht is in zijn of haar werk, zal je bij je beoordelingsgesprek niet voor verrassingen komen te staan. Als blijkt dat jij jezelf hebt voorbereid, zal je baas daar alleen nog meer van onder de indruk zijn. Onthoud: dit is niet het moment om bescheiden te zijn!

Zenuwachtig?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Binnenkort je beoordelingsgesprek? Zo rock je ‘m (en krijg je een salarisverhoging)
Sluiten