Tessa Ham
Tessa Ham Geld 26 jun 2020

7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen

Als je je net verdiept in de wereld van beleggen vliegen de ingewikkelde termen je om de oren. Maar er is goed nieuws: je maakt beleggen zo ingewikkeld en zo risicovol als je zelf wil. Laat termen als ‘short gaan’ en ‘turbo’s’ nog even voor wat ze zijn, en focus je eerst op deze 7 tips. Een mini-cursus ‘beleggen voor beginners’.

7 tips over beleggen voor beginners, zodat ook jij je geld voor je kan laten werken.

Tip 1: Beleg alleen met geld dat je kan missen

Deze tip heb je vast al eens gehoord, en voelt een beetje gek aan. Geld dat je kan missen? Je hebt toch liever meer geld dan minder? Hiermee bedoelen ze dat je een flinke financiële buffer hebt als je begint met beleggen. Als je de laatste week van elke maand moet leven op pasta pesto en droog brood, dan is dit niet het juiste moment om te beleggen.

Zorg dat je genoeg op je spaarrekening hebt staan voor een fijn leven, een potje dat je kunt gebruiken voor een kapotte auto of wasmachine en geld dat je kunt gebruiken als je bijvoorbeeld je baan verliest.

Ook interessant: 7 tips voor het bij elkaar sparen van een financiële buffer

Tip 2: Beleg op de lange termijn

Mensen denken bij beleggen vaak eerst aan beleggen op de korte termijn – dit zie je namelijk veel in films. Hierbij koop je aandelen waarvan je verwacht dat ze op korte termijn meer waard worden, om ze vervolgens snel weer te verkopen. Met winst, hoop je dan natuurlijk.

In theorie kan je met deze beleggingsstrategie veel geld verdienen. Toch raden we aan op de lange termijn te beleggen. Op de korte termijn is namelijk een stuk risicovoller. Je moet constant de beurs in de gaten houden en dat lijkt ons niet echt goed voor het hart. Als je op de lange termijn belegt, zullen tegenvallers minder erg zijn. Je houd ze dan namelijk gewoon vast. Is het bijvoorbeeld tijd om bijna met pensioen te gaan? Dan houd je de koers wel goed in de gaten, en verkoop je alleen op een goed moment.

Tip 3: Spreiden, spreiden en nog eens spreiden

Je wil niet op een verliezend paard wedden, toch? Daarom spreid je jouw inleg op meerdere paarden. Zelfs als je heel goed research hebt gedaan en er heilig van overtuigd bent dat het bedrijf het in de toekomst nog beter gaat doen, moet je nooit al je geld in bijvoorbeeld één aandeel stoppen. Er kunnen toch nog dingen gebeuren die je niet kunt zien aankomen. Wetgeving die verandert bijvoorbeeld, of een schandaal (zoals die bij Volkswagen).

Spreid daarom altijd tussen verschillende sectoren, industrieën en landen. Als je kiest om te beleggen in indexfondsen of ETF’s, beleg je eigenlijk in een mandje met soms wel duizenden verschillende aandelen en obligaties. Daarom is deze soort van beleggen voor beginners heel geschikt.

Tip 4: Spreiden kan ook in tijd

Niemand weet van tevoren wat het ultieme moment is om te beginnen met beleggen. Maar als je periodiek belegt, maakt dat ook een stuk minder uit. In plaats van één keer een groot bedrag te beleggen, beleg je elke periode wat geld.
Het is dus een grote misvatting dat je veel geld nodig hebt om te beginnen en dat je dit in één keer moet inleggen. Beleggen kan al met bijvoorbeeld twintig euro per maand.

Tip 5: Pas op voor oplichters

We kunnen er kort over zijn: als je iets niet honderd procent vertrouwt, doe het dan niet. Als iemand met een beleggingsvoorstel komt die te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Check de berichten van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), om te kijken of ze geen waarschuwing hebben afgegeven over de verkoper die je het mooie verhaal probeert te verkopen.

Tip 6: Let goed op je kosten

Beleggen kost geld, ook als je een positief rendement hebt. Zo betaal je aan je bank of broker geld als je een aankoop doet of verkoopt. Deze transactiekosten verschillen enorm per bank of broker. Zoek goed uit waar je het goedkoopste uit bent. 0,1 procent verschil lijkt bijvoorbeeld niet veel, maar als jij tientallen jaren belegt kan dit je uiteindelijk duizenden euro’s minder opleveren.

Tip 7: Doe je research

Oké, beleggen mag dan niet zo ingewikkeld en eng zijn als mensen vaak denken, toch blijft het feit bestaan dat jij je inleg kwijt kan raken. Zoals je ziet aan bovenstaande tips zijn er genoeg opties om minder risico te lopen, maar het is verstandig om je eerst onder te dompelen in de wereld van beleggen voordat je je zuurverdiende centen erin stopt.

Nog een gratis tip van investeerder Warren Buffet, a.k.a. één van de rijkste personen ter wereld: steek je geld alleen in wat je begrijpt en waar je affiniteit mee hebt. Zeker als je een aandeel koopt, zal je je namelijk moeten verdiepen in de schaalbaarheid van het kapitaal, de bedrijfsresultaten, de markt en de sector en de positie van het bedrijf in de markt.

Dat klinkt als veel werk, maar je zal zien dat hoe meer je erin duikt, hoe leuker het wordt. Is dat niet het geval? Dan kan het zijn dat beleggen nou eenmaal niet in je straatje past. En dat is ook helemaal oké.

De volgende artikelen zijn een goede start om je nog meer te verdiepen in beleggen (met nadruk op start):

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen
Sluiten