Tessa Ham
Tessa Ham Geld 30 mei 2020

Beleggen in aandelen: alles wat je moet weten

Op de beurs kun je op verschillende manieren beleggen. In dit artikel nemen we een deep dive in waarschijnlijk de meest bekende vorm: beleggen in aandelen. Wat houdt het precies in als jij een aandeel koopt? Wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van andere manieren van beleggen?

Voordat je begint met beleggen, raden we je aan om je goed research te doen. Weet in ieder geval dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Doe het dus met geld dat je kunt ‘missen’ en houd altijd een goede buffer aan spaargeld.

Beleggen in aandelen

Het kopen van een aandeel betekent eigenlijk dat je in een bedrijf investeert. Je koopt als het ware een stukje van het bedrijf en wordt mede-eigenaar. Met beleggen in aandelen kun je op twee manieren geld verdienen. Dit verdiende geld noemen we ook wel rendement.

Stijging van koers

Je kunt geld verdienen met een aandeel omdat deze meer waard wordt op de beurs. Dit houdt in dat de prijs of de koers van een aandeel stijgt. Het is dus de bedoeling dat je aandelen koopt waarvan je verwacht dat de koers zal stijgen. Maar wanneer is dat?

Je zou denken dat de koers stijgt als een bedrijf winst maakt. Gek genoeg hoeft dat niet altijd zo te zijn. Oké, houd je vast, want hier wordt het even ingewikkeld.

Het draait namelijk om de gemiddelde verwachtingen van beleggers en analisten. Als zij verwachten dat de winst van een bedrijf met tien procent stijgt en uit de jaarcijfers blijkt dat het bedrijf maar vijf procent winst heeft, dan daalt de koers. Je aandeel wordt dus minder waard, terwijl het bedrijf wel winst maakt.

Lees ook: Sparen of beleggen: dit zijn de voor- en nadelen

Dividend uitkeren

Ook zijn er bedrijven die dividend uitkeren aan hun aandeelhouders (jij dus!). Dat is een winstuitkering en kan op twee verschillende manieren uitgekeerd worden. Als daadwerkelijk geld, ook wel cash dividend genoemd, of als extra aandelen, wat stock dividend heet. Als je ervoor kiest je dividend weer opnieuw te investeren in nieuwe aandelen kan je portefeuille exponentieel groeien. Keer je het aan jezelf uit? Dan zijn dat mooie passieve inkomsten!

Niet alle bedrijven keren dividend uit. Zogenaamde groeibedrijven kiezen er namelijk voor om hun wist te investeren (wat ook voordelig kan zijn voor de aandeelhouders). Check dit van tevoren dus goed. Dividend is altijd positief als een bedrijf winst maakt. Terwijl je aandeel op dat moment wel minder waard kan zijn,  omdat er een koersdaling is.

Waar moet je opletten bij het kopen van een aandeel?

Wil je een aandeel kopen van een individueel bedrijf? Kijk dan naar deze dingen:

  • De markt en sector. Verwacht je dat deze gaat groeien? Het is slim om hierbij ook goed op te letten in je omgeving. Zo besloot Janneke Willemse van Blondjes Beleggen Beter in Netflix te investeren na een avondje zelf te bingen. Haar omgeving had het constant over series als House of Cards en Orange is the New Black.
  • De dominante positie van het bedrijf. Je hebt sectoren waar een aantal merken het overgrote gedeelte van de markt in handen hebben. Hoe erg je ook root voor de underdog, bij beleggen kun je beter investeren in bedrijven met een dominante positie.
  • De schaalbaarheid van het kapitaal. Een bedrijf dat producten maakt in een fabriek, zal als ze groeien een nieuwe fabriek moeten openen. Dat kost veel kapitaal en kan gevoeld worden in de bedrijfsresultaten. Techbedrijven kunnen bijvoorbeeld opschalen zonder dat het ze veel kapitaal kost.
  • En natuurlijk de bedrijfsresultaten zelf.

Waarschijnlijk snap je na het lezen van deze punten dat je wel tijd én zin moet hebben om je in deze zaken te verdiepen. Dat betekent ook dat je het beste kan kiezen voor bedrijven waarmee je affiniteit hebt.

Lees ook: 3 tips om je geld voor je te laten werken in plaats van andersom

De voordelen en nadelen van aandelen

Alhoewel beleggen in aandelen misschien de bekendste vorm is van beleggen, kan je ook zeker succesvol beleggen zonder te beleggen in individuele aandelen. Sterker nog, het merendeel van de beursgenoteerde bedrijven levert je als belegger weinig rendement op.

Beleggen in aandelen brengt op de korte termijn meer risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld beleggen in obligaties. Aandelen kunnen namelijk uit het niets in waarde dalen, met wel tientallen procenten tegelijkertijd. Obligaties schommelen veel minder. Wil je toch beleggen in aandelen? Denk er dan aan om een financieel adviseur in te schakelen.

Waarom zou je wel in aandelen in beleggen? Dat is simpel: hoe hoger het risico, hoe hoger het mogelijke rendement. Als je het goed doet, levert een belegging in aandelen op de lange termijn een hoger rendement op dan bijvoorbeeld obligaties.

Andere alternatieven zijn beleggen in beleggingsfondsen en EFT’s, waarmee je heel makkelijk je geld verdeelt over verschillende aandelen. Waarom dat een goed idee is (ook als je zelf gaat beleggen in individuele aandelen), lees je hieronder.

Combineer verschillende aandelen

Je wil natuurlijk niet op één paard wedden. Want als het paard verliest, verlies je ook al je geld. Bij beleggen moet je dus altijd spreiden. Door goed te spreiden met aandelen uit verschillende sectoren en bedrijfstakken, zorg je voor minder risico.

Als het minder gaat met een bepaalde sector of een bepaald bedrijf, kunnen je andere aandelen de klap opvangen. Met deze crisis zie je dat de beurskoersen ook in het algemeen kunnen dalen, het gaat dan slecht met de economie. Als je al aandelen hebt, is dat een kwestie van vasthouden. Wij raden aan te beleggen op de lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe meer rendement je dat namelijk zal opleveren.

Kies je ervoor om te beleggen op de lange termijn? Dan zul je altijd te maken krijgen met het dalen van de koers! Tussen 1900 en 2017  (een periode van meer dan honderd jaar dus) leverden beursgenoteerde aandelen wereldwijd gemiddeld 8,1 procent op. Vasthouden als het minder gaat is dus key. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zal zien dat de markt er uiteindelijk weer bovenop klimt.

Meer lezen over beleggen? Tessa’s beleggingsavonturen: mijn eerste voorzichtige stapjes als belegger

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Beleggen in aandelen: alles wat je moet weten
Sluiten