Tessa Ham
Tessa Ham Geld 23 okt 2020

Beginnen met beleggen? Maak deze veelvoorkomende fout niet

Denk je erover na om te gaan beleggen? Dan worstel je waarschijnlijk ook met de vraag wanneer het een goed moment is om ermee te beginnen. Zeker dit jaar kent de markt z’n ups en downs door de coronacrisis. Maar wachten totdat hét perfecte moment is aangebroken (de prijzen zijn laag en daarna gaat de markt klimmen), is misschien wel de grootste fout die je kunt maken.

Hoe zit dat precies? En hoe weet je dan wanneer je het best kunt beginnen?

Goed voorspellen kan (bijna) niemand

De meeste beleggers hebben echt niet de tijd, bronnen of kennis om te voorspellen of dit hét moment is om te beginnen met beleggen. Sterker nog, er zijn zat financiële bedrijven met veel mensen in dienst om te voorspellen wanneer de markt gaat crashen of juist omhoog klimt, en zelfs zij hebben het vaak verkeerd. Waarom zou jij het als vrijetijdsbelegger – tussen je baan en drukke sociale leven door – dan wel goed hebben?

“De timing van wanneer je een belegging doet, maakt veel minder uit dan hoe lang je de tijd hebt om te beleggen”, legt financieel planner Robin Hartill uit aan MoneyWise. “Als je de inflatie corrigeert, dan heeft de S&P 500 de afgelopen 50 jaar voor een gemiddeld rendement gezorgd van zo’n 7% per jaar.”

Geld mislopen

Kortom: als je wacht op de juiste timing om te investeren, kun je geld mislopen. Als jij er een jaar tegenaan loopt te hikken (wel doen, niet doen), dan loop je zomaar het rendement van dat jaar mis. Maar daar blijft het niet bij, want je kan ook minder lang profiteren van het rente-op-rente-effect. Als je die (ter illustratie) 7% rendement niet opneemt, ontvang je over dat rendement ook weer rendement. Op de lange termijn zorgt dit ervoor dat je belegde geld exponentieel groeit.

Lees ook: Waarom je beter vandaag dan morgen kan beginnen met beleggen

Snel geld verdienen met beleggen, zit er, zeker momenteel, niet in. En voordat je je verdiept in geld investeren, heb je misschien ook alleen dit idee van beleggen. Maar een veel slimmere manier is om een strategie te hebben op de lange termijn. Dat is misschien niet zo spannend en snel zoals je films en series ziet, maar het zorgt er ook voor dat je een stuk minder risico loopt.

Hoe ziet beleggen op de lange termijn eruit?

Als je een strategie hebt om te beleggen op de lange termijn, dan start je zo snel mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om te beleggen bij een broker zoals Brand New Day, waar je kiest voor een bepaald portfolio en zij vervolgens voor je beleggen, of een broker zoals Degiro, waarbij je helemaal zelf kiest in welke ETF’s en aandelen je belegt.

Vervolgens bepaal je een budget voor het geld dat je elke maand wil gaan beleggen. Dat betekent: duiken in je financiën, en kijken hoeveel geld je elke maand opzij kunt zetten voor een financiële buffer (dat heeft prioriteit) en je beleggingen. Als je elke maand automatisch investeert, maakt de timing namelijk niets meer uit. Soms investeer je als het goed gaat met de markt, en soms ook als het minder goed gaat.

Het is een misvatting dat je moet beleggen met duizenden euro’s per keer. Hoeveel je elke maand kan en wil beleggen, hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Als je het allemaal heel ingewikkeld vind, zijn er tegenwoordig ook handige online diensten, zoals het Nederlandse Semmie.

Lees ook: 7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Beginnen met beleggen? Maak deze veelvoorkomende fout niet
Sluiten