Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Side hustle 16 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?

Bij WorkJuice hebben we al behoorlijk wat geschreven over side hustles: we hadden het eerder al over het kostenplaatje, over de combinatie met een vaste baan en we zetten een paar haalbare side hustles op een rijtje. Deze keer hebben we het over belastingen: want hoeveel mag je eigenlijk belastingvrij bijverdienen aan je hobby?

Uitzoeken hoe het zit met belastingsgeld is niet bepaald het leukste aspect aan een bijverdienste. Daarom maken we het je lekker makkelijk en leggen wij uit hoe het zit met bijverdienen en belastingvrij bijverdienen.

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?

Heb je een hobby waar je iets aan bijverdient? Dan moet je jezelf een aantal vragen stellen om uit te maken of je je inkomen al dan niet moet aangeven:

  • Ten eerste dien je na te gaan of er sprake is van winst. Verkoop je bijvoorbeeld juwelen, maar dekt de vergoeding slechts je materiaalkosten, dan hoef je geen belastingsaangifte te doen.
  • Maak je er wel winst op? Dan dien je na te gaan of je bijverdienste hobbymatig is of dat ze een bron van inkomen zijn. Om dat laatste onderscheid te verduidelijken, delen we hieronder een voorbeeld.

Hobbymatig of bron van inkomen?

Stel: je vindt het leuk om sieraden te maken in je vrije tijd. Je doet dit in de eerste plaats voor jezelf en zonder dat je daar economisch voordeel uit wil halen. Maar toevallig merkt een vriendin jouw juwelen op en wil ze zelf ook wel zo’n sieraad van jouw hand. Wanneer een vriendin toevallig besluit om jouw juwelen te kopen, is er sprake van een hobbymatige verkoop en neem je niet deel aan het economisch verkeer

Besluit je echter om vaker handgemaakte juwelen te maken om daarmee op marktjes te staan (of een webshop te beginnen), dan is er wél sprake van deelname aan het economisch verkeer. In dat geval wordt dit fiscaal beschouwd als bron van inkomen. Het verschil zit ‘m in het feit dat je moeite doet om economisch voordeel te behalen.

In principe moet iedereen die met zijn of haar bijverdienste tot die laatste categorie behoort, dit aangeven bij de Belastingsdienst, zoals beschreven op De Ondernemer.

Verantwoordelijkheid ligt bij jou

Hierbij ligt de verantwoordelijkheid volledig bij jou: de Belastingsdienst verwacht dat je je inkomsten zelf aangeeft en zal niet alles zelf kunnen controleren. Hoe je dat precies kan doen kan je checken op de website van Mijn Belastingsdienst.

Hoe hoog de belastingen kunnen oplopen, is afhankelijk van je inkomen en je leeftijd.

Je merkt dus dat er soms een vage grens is tussen hobbymatige inkomsten of een uit de hand gelopen hobby, maar hopelijk heeft dit artikel de situatie toch wat meer verhelderd!

Meer over geldzaken?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?
Sluiten