Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 12 november 2019

Waarom het belangrijk is om met je vrienden over geld te praten

We weten alles over onze vrienden. We weten alles over die eikel van een collega, problemen in hun relaties en zelfs over hun sekslevens kennen we de sappige details. Maar hoe vaak heb jij het met je vrienden over geld? Weet jij hoeveel ze verdienen? Hoeveel ze sparen? Of ze beleggen?

Hopelijk trek jij deze week een goede fles wijn open en heb je een openhartig gesprek met je vriendinnen. Niet over liefdes, werk of seks, maar over geld.

Waarom zou je praten over geld?

Er zijn maar weinig mensen die zich comfortabel voelen om over geld te praten. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat één derde van de Europeanen met niemand (!) over geld praat. Zonde, want vooral als vrouw is het eigenlijk belangrijk om te praten over hoeveel je verdient.

Stel dat jij met je vriendinnen hetzelfde hebt gestudeerd en nu in het werkveld aan de slag gaat. Het zou heel goed kunnen dat iemand meer wordt betaald. Maar jullie weten dat niet van elkaar, omdat jullie het er niet over hebben. Terwijl dat hogere salaris één van de anderen de zelfverzekerdheid had kunnen geven om harder of beter te onderhandelen.

Niet alleen het getal op je salarisstrook is een gespreksonderwerp dat niet vaak voorkomt. Ook het getal op je spaarrekening wordt vaak vermeden. Het resultaat? Ik heb geen idee of het bedrag op mijn spaarrekening normaal is voor een 24-jarige.

Lees ook: Hoe de 10 seconden-regel (ja, die met eten!) je ook heel wat spaargeld kan opleveren

Geld is persoonlijk

We krijgen op school geen les over hoe je met geld omgaat. Hoe je kunt onderhandelen over je salaris, hoeveel geld je nodig hebt voor een eigen huis en wat een normaal startsalaris is. We groeien op met het idee dat geld een privékwestie is. Als we het al over geld hebben, lijkt het net alsof het een ongeschreven regel is dat we geen precieze bedragen noemen.

Terwijl onze relatie met geld alleen maar beter wordt als we het er gewoon op een gezonde manier over zouden kunnen hebben. Zodat wij niet de fouten hoeven te maken die anderen al gemaakt hebben en we tips kunnen krijgen van vrienden die het juist wel goed aanpakken.

Bovendien kunnen we elkaar veel beter begrijpen als we weten hoeveel de ander verdient en spaart. Dan snappen we beter waarom die ene vriendin geen Gin Tonics in de stad wil drinken, omdat ze aan het sparen is voor een huis of een wereldreis.

Is het echt zo vervelend om met elkaar over geld te praten? Een goede vraag om jezelf te stellen als je binnenkort met je vrienden in de kroeg zit te kletsen over alles behalve geld. Wij denken namelijk van niet.

Verder lezen over geld

Reageer op artikel:
Waarom het belangrijk is om met je vrienden over geld te praten
Sluiten