Zelfreflectie zweverig? Dit is waarom je er toch tijd voor moet vrijmaken

Zelfreflectie is zo’n term geworden die op allerlei bladen en websites gepromoot wordt als dé sleutel tot geluk. Heb jij daar inmiddels stilaan genoeg van en vind je het allemaal maar wat zweverig klinken? Think again: er zijn namelijk écht wel heel goede redenen om zelfreflectie maar beter ernstig te nemen.

Zelfreflectie gaat over tijd nemen om eigen gedachten en gevoelens te observeren en om daarop te reflecteren. Je stelt jezelf open zodat je je eigen natuur, doel en persoonlijkheid beter kan begrijpen. Dat dit voor sommige mensen het laatste is waar ze op een drukke (werk)dag tijd voor hebben, begrijpen we maar al te goed. Toch levert het meer op dan je zou denken!

Redenen om tijd te maken voor zelfreflectie

1. Betere productiviteit op het werk

Uit onderzoek blijkt dat werknemers die 15 minuten aan het einde van de dag tijd uitrekken om te reflecteren over lessen die ze die dag hebben geleerd, 23 procent beter presteerden dan hun collega’s die dit niet deden.

Dat is immens veel! Je leest het: zelfs een kwartiertje kan al een groot verschil maken.

2. Betere zelfkennis bij sollicitaties

Door te reflecteren op wat er zich afspeelt in je leven, krijg je automatisch meer informatie over wat goed en niet goed loopt. Hiermee krijg je een goed inzicht in je eigen sterktes en zwaktes.

Door zelfreflectie weet je als geen ander in welke gebieden je nog kan groeien en waar je al in uitblinkt. En laat dat nu even heel belangrijk zijn voor je persoonlijke groei, maar ook bij sollicitaties en functioneringsgesprekken.

3. Betere academische prestaties door zelfreflectie

Ook voor wie momenteel een opleiding volgt of studeert is er goed nieuws. Zelfreflectie staat namelijk in verband met betere academische prestaties! Dat bleek uit onderzoek met 690 eerstejaarsstudenten.

Daaruit bleek dat de studenten die dagelijks reflecteerden over hoe en wat ze hebben geleerd, betere punten behalen. Alweer een groots effect, van iets dat eigenlijk niet zoveel tijd in beslag neemt!

4. Leidinggevende skills verbeteren

Business-coach Jennifer Porter biedt al jaren coaching aan aan leiders en CEO’s. In Harvard Business Review legt ze uit hoe zelfreflectie extreem belangrijk is bij goed leiderschap. Als leidinggevende is het namelijk erg waardevol om bewust stil te staan bij je eigen overtuigingen en acties.

Hierdoor geef je je brein de kans om een pauze te nemen van de chaos rondom, om meningsverschillen te begrijpen en om betekenis te creëren (meaning making) in je team. Het is door dit soort meaning making dat je team kan groeien en kan ontwikkelen.

5. Stressniveaus dalen door zelfreflectie

Alsof al het bovenstaande nog niet genoeg is, blijkt uit universitair onderzoek ook nog eens dat zelfreflectie kan leiden tot minder stress. Hiervoor werden meer dan 300 topsporters bevraagd naar de mate waarin ze reflecteren op de eigen prestaties én de stressniveaus die ze ervaren

Athleten die aangaven meer zelfreflectie uit te oefenen, hadden minder last van stress en voelden zich veerkrachtiger. Kan je nagaan!

Je leest het dus goed: zelfreflectie is heus niet zomaar een modeverschijnsel voor zweverige types. De wetenschappelijke onderbouwing liegt er niet om, reden genoeg dus om er zelf mee aan de slag te gaan! Daar hoef je trouwens heus geen uren tijd voor uit te rekken, zelfs 10 minuten per dag kunnen al het verschil maken.

Weet je niet hoe je aan de slag gaat? Deze 26 vragen om jezelf beter te leren kennen kunnen als leidraad dienen. Good luck!

Meer over persoonlijke groei

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
Zelfreflectie zweverig? Dit is waarom je er toch tijd voor moet vrijmaken
Sluiten