Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Geld 25 jun 2020

Beginnen met beleggen? Deze uitleg helpt je op weg

Beleggen is voor rijke mensen, beleggen is risico nemen en beleggen iets niets voor mij. Aannames die ik allemaal had over de bezigheid voordat ik me erin ging verdiepen. Het boek Blondjes Beleggen Beter inspireerde me om ‘s op een andere manier naar de manier van geld verdienen te kijken en voordat ik het wist, snapte ik het beleggen zelfs en wilde ik beginnen met beleggen. Het is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Wil je ook beginnen met beleggen? Deze uitleg helpt je op weg om de basis omtrent beleggen te begrijpen.

Wat is beleggen?

Beleggen, het woord klinkt zo simpel maar tegelijkertijd wist ik zelf niet hoe, wat en waar ik het moest zoeken als iemand erover begon. Maar als je je er ook maar een beetje in verdiept, blijkt het lang niet zo lastig (en eng!) als het in eerste instantie misschien lijkt.

Mensen beleggen omdat ze graag meer vermogen opbouwen voor de toekomst, om bijvoorbeeld een huis te kopen, of financieel onafhankelijk te zijn. Je kan natuurlijk geld sparen op een spaarrekening, maar (vooral nu de rentes heel laag staan) je kan je geld ook beleggen om meer vermogen te creëren.

In deze video legt Susanne Scheepers, marketeer vermogensopbouw bij Rabobank, helder uit wat beleggen inhoud, namelijk:

Oké, helder, beleggen bestaat dus uit twee dingen: aandelen en obligaties.

Aandelen

Een aandeel is als het ware een stukje van een bedrijf. Als jij een aandeel in een bedrijf koopt, word je een klein beetje mede-eigenaar. Maakt dat bedrijf winst, dan stijgt de waarde van dat aandeel, en vice versa natuurlijk ook. Als de winst wordt uitgekeerd, heet dat dividend.

Lees ook: Dit is alles wat je moet weten over beleggen in aandelen

Obligaties

Als je een obligatie koopt, heb je geen stukje van het bedrijf, maar geef je een bedrijf (of overheidsinstelling) een lening. De obligatie is het bewijs dat jij de leninghouder bent. Organisaties kunnen door het uitgeven van obligaties aan financiering komen om bijvoorbeeld een investering te doen.

Als jij obligaties koopt, heeft het bedrijf dus een ‘schuld’ bij jou. Na een bepaalde tijd betaalt de organisatie of overheid die de obligatie heeft uitgegeven de schuld weer terug.

Indexfondsen en ETF’s

Maar dan zijn we er nog niet. Je kunt namelijk ook beleggen in indexfondsen en ETF’s, misschien wel de meest aantrekkelijke opties als je wil beginnen met beleggen. Een indexfonds en een ETF zijn vergelijkbaar, beide zijn een soort van mandjes met soms wel duizenden verschillende aandelen en obligaties. Hierdoor kan je heel gemakkelijk spreiden.

Het grootste verschil tussen indexfondsen en ETF’s is dat de laatstgenoemde volledig geautomatiseerd zijn in het volgen van een bepaalde index. Indexfondsen worden vaak actief beheerd. Hierdoor zijn de kosten van een ETF vaker lager dan van een indexfonds.

Rendement

Helder. Maar dan is er nog zo’n woord wat áltijd in één adem wordt genoemd met beleggen: rendement. Qu’est-ce que c’est que ça?

Rendement (opbrengst) is de winst die je maakt met een aandeel of obligatie. Vergelijk het met jouw spaarrente op je spaarrekening.

Er wordt gesproken over een bruto- en een nettorendement, waarbij het nettorendement natuurlijk het meest interessant is (aangezien bij het brutorendement nog extra kosten en premies worden meegerekend).

Is beleggen risicovol?

Yes, er zit een risico aan je geld beleggen. Je kunt er immers (deels) je inleg mee verliezen. Er wordt dan ook aangeraden om alleen geld te beleggen wat je eventueel kan missen – dus waar je niet afhankelijk van bent als ineens je wasmachine of auto stuk gaat.

Dit vind je misschien ook interessant: 11 mensen vertellen hoeveel geld ze nou echt op hun spaarrekening hebben staan

Kost beleggen veel?

Nog zo’n mythe omtrent beleggen: ‘je moet rijk zijn om te kunnen beleggen’ of ‘beleggen kost geld’. Yes, zoals we net al zeiden moet je zeker niet al je geld beleggen en ervoor zorgen dat je een potje achter de hand hebt om onverwachte kosten en zaken als de huur te kunnen betalen.

Op de website van NIBUD vind je een bufferberekenaar waarmee je kunt uitrekenen hoeveel buffer je in jouw situatie achter de hand moet houden en hoeveel geld je kan beleggen.

Met het overige geld wat je niet direct nodig hebt, kan je dus beleggen. Dat kan met 100 euro, maar ook met 5000 euro. Je hoeft dus absoluut geen duizenden euro’s op je bankrekening te hebben staan om te starten met beleggen.

Miljonair worden? Dit moet je dagelijks opzij leggen om het op je 65e te zijn

Houd er wel rekening mee dat het inderdaad klopt dat beleggen geld kost. Zo betaal je vaak aan je bank of broker geld als je een aankoop doet. Deze transactiekosten verschillen enorm per bank of broker. Zoek goed uit waar je het goedkoopste uit bent. 0,1 procent verschil lijkt bijvoorbeeld niet veel, maar als jij tientallen jaren belegt kan dit je uiteindelijk duizenden euro’s minder opleveren.

Bereid je voor!

Wil je beginnen met beleggen? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Lees je ten eerste goed in het onderwerp in, maar weet daarnaast ook wat je wilt kopen en waar je in belegt. Doe bijvoorbeeld ook een cursus van Fire for Women of Janneke Willemse, schrijfster van het boek uit de intro. Zolang je dit voor jezelf op een rijtje hebt en weet hoeveel risico je bereid bent om te nemen, kan niemand je van je stuk praten.

Meer over geld sparen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Beginnen met beleggen? Deze uitleg helpt je op weg
Sluiten