Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Carrière 24 mei 2019

Deze bedrijven hebben wel heel bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden

‘Geld maakt niet gelukkig’ klinkt het oude gezegde. En daar haken moderne bedrijven maar al te graag op in. Ze begrijpen namelijk dat naast een vast loon, ook secundaire arbeidsvoorwaarden verantwoordelijk zijn voor de tevredenheid bij werknemers. Daar gaan sommige organisaties wel héél erg ver in. Dit zijn de bijzonderste secundaire arbeidsvoorwaarden.

Vergoeding van je woon-werkverkeer, een laptop van de zaak of een bedrijfswagen? Boriiiing! Meer en meer bedrijven zijn tegenwoordig erg goed in het samenstellen van creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden. Van onderstaande arbeidsvoorwaarden die we lazen op Xperth en The Glass Door, valt onze mond dan ook open.

Bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden

1. Bonus voor gezonde BMI en sportschoenenkorting bij Tony’s Chocolonely

Werken bij Tony’s Chocolonely? Je BMI zou voor minder de hoogte in gaan, met al die lekkere chocola binnen handbereik. Daar hebben ze bij Tony’s echter wat op gevonden. Werknemers krijgen namelijk gratis sportschoenen én een bonus als ze niet-roken en een gezonde BMI hebben. Lichtelijk ironisch met een core-business in chocolade, maar hey: over gratis sportschoenen zou je ons niet horen klagen.

2. Betaald verblijf voor stagiaires bij Facebook

Van een stage word je niet bepaald rijk, en dat weet de HR-dienst van Facebook maar al te goed. Als compensatie voor het harde (en vaak onderbetaalde) werk van de stagiaires bieden ze daarom gratis verblijf en vervoer naar kantoor aan. Op deze manier hoeven stagiaires in ieder geval niet te piekeren over hun maandelijkse woonlasten en kunnen ze zich full on storten op hun stage.

3. Een jaar betaald ouderschapsverlof bij Netflix

Als kersverse moeder of vader moet je niet vrezen dat je te weinig quality time met je kind zal moeten doorbrengen. Ten minste, dat geldt voor werknemers bij de organisatie achter Netflix. Zowel moeders als vaders krijgen daar een jaar volledig doorbetaald ouderschapsverlof. Een jaar! Daar kunnen wij alleen maar van dromen.

4. ‘Frozen eggs’ bij Apple, Facebook en Spotify

Jep, dat lees je goed. In de meest vooruitstrevende bedrijven is het inmiddels gebruikelijk om vrouwen eicellen te laten invriezen. Op deze manier kunnen vrouwen hun zwangerschap uitstellen, wat zowel voor de vrouw als voor het bedrijf voordelig kan zijn. De organisaties hopen zo om jonge talentvolle vrouwen de kans te geven om carrière te maken zonder dat ze hun kinderwens moeten opgeven.

5. Onbeperkte vakantiedagen bij Netflix

Niet 20, niet 30, maar een on-be-perkt aantal vakantiedagen. Dat is wat er in je contract staat als je bij Netflix aan de slag gaat. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je werk voor elkaar krijgt, maar daarnaast ben je vrij om je vakantie in te plannen zoals jij dat wil. Op die manier wordt de verantwoordelijkheidsgevoel en het vermogen om te plannen bij werknemers gestimuleerd.

6. Betaalde dagen voor vrijwilligerswerk bij Salesforce

Bonussen zijn natuurlijk fantastisch om te krijgen, maar soms kan je jezelf afvragen wie zo’n geldsom nou het meest nodig heeft.  Dat moeten ze ook bij Salesforce gedacht hebben, want per jaar krijgen werknemers $1000 om te spenderen aan een goed doel naar keuze én worden ze betaald om zes dagen per jaar vrijwilligerswerk te verrichten. We love it.

7. Terugbetaalde geslachtsoperatie bij Goldman Sachs

Deze Amerikaanse bank heeft wel een héél bijzondere secundaire voorwaarde. Mensen die de stap willen zetten naar een geslachtsverandering, kunnen als werknemer bij Goldman Sachs namelijk rekenen op financiële steun in hun transformatieproces. Erg specifiek wel, maar dat het een mooi gebaar is, daar kunnen we niet omheen.

Meer over arbeidsvoorwaarden?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Deze bedrijven hebben wel heel bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden
Sluiten