Waarom Barack Obama zo’n goede leider is (en wat we van hem kunnen leren)

Het is alweer een tijd geleden dat Barack Obama de leider van de Verenigde Staten was. De 44ste president van de VS die Amerika veel heeft geleerd, maar die ons ook veel leert op het gebied van leiderschap.

Onlangs schreef Lisanne over transformationeel leiderschap en waarom elke manager op die manier te werk zou moeten gaan. Een schoolvoorbeeld van een transformationele leider is Barack Obama. Een leider met een visie, een leider die inspireert en een leider die vertrouwen en veiligheid biedt. Dit is waarom Barack Obama zo’n goede leider is.

Barack Obama’s leiderschapsstijl

Gedurende de acht jaar dat Obama president van Amerika was, hebben we veel van hem kunnen zien en leren. Een paar van de belangrijkste punten die belangrijk waren in zijn carrière:

  • Hij zag kansen waar anderen obstakels zagen
  • Hij had vertrouwen waar anderen in twijfel zaten
  • Hij bleef kalm
  • Hij was gedisciplineerd waar anderen er met de pet naar gooiden
  • Hij had altijd hoop
  • Hij dacht in oplossingen in plaats van problemen

Een ander belangrijk punt in het leiderschap van Obama is dat hij altijd openstond voor de ideeën van anderen. Het was geen gevalletje ‘Obama’s wil is wet’. Integendeel. Wat ervoor zorgde dat er een open cultuur ontstond waar iedereen gehoord werd.

Daarnaast is Obama altijd positief, besluitvaardig, proactief en gefocust. Belangrijke eigenschappen waar ook jij als leider van een team binnen een project of bedrijf veel van kunt leren.

Hoe Meghan Markle haar dag inplant en wat we daarvan kunnen leren

Leiderschap: lessen van Obama

Obama was een man van de visie, mogelijkheden en hoop. Zijn leiderschapsstijl zorgde ervoor dat hij veel support kreeg van het land. In een artikel van Intermediair lazen we de zes leiderschapslessen van Obama waar we wat van kunnen leren.

1. Luister naar anderen

Een belangrijk punt in de carrière van Obama is dat hij altijd bleef luisteren naar anderen. Hij las dagelijks tien brieven die hij ontving, om te weten wat er speelde onder het volk. Of dit nu ging om een luttele vraag van een burger of kritische klachten over zijn manier van leiden.

Luisteren naar de problemen en inzichten van anderen is een must als je een goede leider wilt zijn. Je kunt nog zo hard je eigen mening willen doordrukken, maar daar bereik je op de lange termijn niks mee. Door de meningen en inzichten van anderen te gebruiken, kom je altijd tot een betere en doordachte beslissing.

2. Breng focus en richting

Zorg ervoor dat je je bezighoudt met de goede dingen. Voorbeeld: je kunt nog zo’n mooi artikel schrijven, maar als niemand ernaar op zoek is of het onderwerp hen niet interesseert, heb je er nog steeds weinig aan. Moraal van het verhaal: zorg dat je een richting hebt en focus je daarop.

3. Maak fouten

Deze les ligt een beetje in het verlengde van de vorige: fouten maken is goed. Je kunt beter tien fouten maken en de goede kant op gaan, dan alles perfect doen maar je bezighouden met dingen waar je op de lange termijn niks aan hebt.

Als je dingen wilt veranderen, betekent dat dat je veel moet proberen. Wat in de praktijk betekent: fouten maken en op je bek gaan. En daar is niks mis mee! Sterker nog: het zorgt juist voor nieuwe en misschien wel betere inzichten. Fouten maken is niet erg, maar leer ervan en trek er conclusies uit waarmee je door kunt.

4. Zorg dat je de goede mensen om je heen hebt

‘Eerlijkheid duurt het langst’ is niet voor niets een bekende uitdrukking. Eerlijk zijn was een belangrijk punt voor Obama. Hij omringde zich graag met mensen die de waarheid spraken en er geen doekjes om wonden. Daarnaast zijn ook hardwerkende mensen met passie van groot belang. Zorg ervoor dat je de juiste mensen om je heen hebt die jouw visie delen en eerlijk zijn.

Ook interessant: Hoe word je gelukkig in je werk? We vroegen het ene gelukspsycholoog

5. Neem jezelf niet te serieus

Humor is levensbelangrijk. Het brengt lucht en halen de lading van zware en belangrijke onderwerpen. Lach om jezelf, neem het leven (en jezelf) niet te serieus. Het draait niet allemaal om jou, je doet het samen.

6. Vergeet niet waar je vandaan komt

Eén ding dat Obama nooit is vergeten: zijn roots. Tijdens zijn tijd in het Witte Huis bleef hij altijd met beide benen op de grond staan – ook met de hulp van zijn schoonmoeder die hem altijd weer even met beide benen op de grond zette. Wat je positie ook is of gaat zijn, vergeet niet waar je vandaan komt en waar je het voor doet.

En nu jij!

Succesvolle leider worden? Ga na wat jij belangrijk vindt, sta open voor de mening van anderen en hou richting en focus op de werkvloer.

Handig: 9 dingen die succesvolle leiders elke dag zeggen

Bron: Psychology Today

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom Barack Obama zo’n goede leider is (en wat we van hem kunnen leren)
Sluiten