Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 10 apr 2019

Hoe Barack Obama als president van de VS zijn faalangst overwon

Ben je bang om te falen en mag je van jezelf geen fouten maken? Je bent zeker niet de enige. Zelfs de vorige president van de Verenigde Staten, Barack Obama, had last van faalangst. Pas in zijn tweede termijn wist hij die faalangst te overwinnen.

Op een techconferentie in Salt Lake City vorige maand gaf hij tips voor mensen die bang zijn om fouten te maken.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om fouten te maken. Veel mensen weten wel dat kinderen last hebben van faalangst (bij tentamens en het halen van hun rijbewijs bijvoorbeeld), maar ook volwassenen kunnen deze angst hebben. Deze angst en de stress die daarbij komt kijken, leidt soms ook tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slecht slapen of piekeren.

Barack Obama gaf vorige maand op die techconferentie toe dat hij vooral in zijn eerste termijn last had van faalangst. Op zich niet heel gek als je president bent van het machtigste land ter wereld en je je bedenkt wat voor druk daarbij komt kijken. Toch verwacht je het niet zozeer bij Obama, omdat hij eigenlijk altijd kalm overkwam.

Wel-drama Obama

Hij kwam zelfs zo kalm over dat de pers hem no-drama Obama noemde (overigens was dat niet altijd aardig bedoeld…). Vanbinnen voelde hij zich alles behalve kalm, vertelde Obama op de techconferentie die werd geoganiseerd door softwarebedrijf Qualtrics.

“Ik kwam in situaties voor waarin ik dacht: ik mag dit niet verknoeien. Ik wil mensen niet in de steek laten. Ik wil niet gezien worden als iemand die fouten maakt of heeft gehaald”, zei hij. Dat is al herkenbaar voor de meeste mensen, laat staan mensen die ook faalangst hebben.

Hoe wist Barack Obama zijn faalangst te overwinnen?

Barack Obama wist zijn faalangst in zijn tweede termijn van het presidentschap te overkomen. “Ik was zonder twijfel een betere president tijdens mijn tweede ambtstermijn dan in mijn eerste. Dat had niets te maken met beleid of analyse. Het is iets dat in elke carrière gebeurt, of het nou in de sport is of voor de klas. Je krijgt routine en zelfvertrouwen door je werkzaamheden te herhalen.”

Volgens Barack Obama hielp het hem te focussen op het probleem in plaats van op welke manier hij met de probleemoplossing bezig was, en wat de rest van de wereld daarvan vond. Hij was niet bang om informatie te verzamelen van mensen die er meer verstand van hadden dan hij.

We durven soms geen vragen te stellen, omdat we denken dat we dan dom overkomen. Hij bleef net zo lang vragen stellen tot hij alles begrijpt, ook als dat betekent dat experts het in jip-en-janneketaal het aan hem uit moesten leggen.

Fouten maken mag

Daarnaast begon Obama in te zien dat hij wel fouten moest maken en dat hij daarvan alleen maar van kon leren. “Ik doe het zo”, dacht hij op een gegeven moment. “En als ik ernaast zit, dan verzinnen we wel een oplossing. En we leren ervan.” Als zelfs de president van de VS zichzelf toestemming geeft om fouten te maken, dan mag jij dat ook.

Lees ook: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Zijn laatste tip is om niet meer te luisteren naar de meningen van anderen, of die nou negatief of positief zijn. “Mensen die je prijzen nemen aan dat je meer weet dan je weet”, zegt hij. Volgens hem kan een opgeblazen ego net zo schadelijk zijn.

Kritiek kreeg (en krijgt) de voormalige president natuurlijk ook, maar ook daar besteedt hij geen aandacht meer aan. “Niet nuttig voor me in het uitvoeren van mijn taken of in het oplossen van problemen, maar wel een mogelijke katalysator voor angst en onzekerheid.”

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Business Insider

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoe Barack Obama als president van de VS zijn faalangst overwon
Sluiten