Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 26 okt 2019

Is een gebalanceerd leven überhaupt mogelijk?

Ik zei het al in de tweede podcast aflevering van de WorkJuice Podcast: ik schrijf bijna elke dag over een balans vinden en alsnog voelt het soms als een groot mysterie. Uit onderzoek blijkt dat ik zeker niet de enige ben. Dat roept bij mij de vraag op: is een gebalanceerd leven überhaupt mogelijk?

Uit een onderzoek van Ace & Tate, in samenwerking met The Akin, blijkt dat 97 procent van ons het belangrijk vindt om een gebalanceerd leven te hebben. Het is voornamelijk stress (bij 71 procent) die roet in het eten gooit. Ook een tekort aan slaap (bij 62 procent), gebrek aan self-care (50 procent), overwerken (47 procent) en gebrek aan beweging (47 procent) zijn grote boosdoeners.

Druk druk druk samenleving

Het is duidelijk: in de altijd aan en druk druk druk samenleving, zijn een groot deel van ons gestresst. We kunnen onszelf niet meer uitzetten. Zo voelt 73 procent van de ondervraagden ‘productivity guilt‘ als zij niet werken en aan het luieren zijn. Maar liefst 92 procent van de ondervraagden voelt prestatiedruk.

Het voelt een beetje als de goede voornemens die je elk jaar maakt. Op 1 januari denk je: vanaf nu ga ik gezond eten, sporten, veel sparen, mijn moeder vaker zien, niemands verjaardag meer vergeten, ga zo maar door… Alsof je een superhuman bent die al die goede voornemens en gedragsveranderingen opeens allemaal kunt doorvoeren in je leven. Je weet het antwoord al: dat lukt niet. Daarom maken we die goede voornemens elk jaar weer.

Stress door die balans vinden

Je kunt je niet én 1001 procent inzetten voor die drukke deadline die eraan komt. En tegelijkertijd er compleet zijn voor je kinderen, elke dag sporten en elke nacht die acht uur slaap halen. Oh, en nog wat me-time overhouden als je met je partner en je vriendinnen hebt gedate. Ik krijg alleen al stress als ik denk aan alle elementen die ik idealiter in mijn week wil toevoegen.

We zien werk en het leven nu als twee einden van een weegschaal, terwijl je privéleven uit veel meer onderdelen bestaat die je allemaal ook nog moet balanceren. In de ideale wereld zijn al die onderdelen elke week perfect gebalanceerd. Maar misschien moeten we op een andere manier naar balans gaan kijken.

Dat die weegschaal best een beetje over kan heuvelen naar één kant bijvoorbeeld, zolang je in de volgende periode de weegschaal weer een beetje naar de andere kant laat heuvelen. Dat betekent wel dat we goed naar ons lichaam en de mensen om ons heen moeten luisteren. Als je weinig energie hebt, betekent het dat je weer wat gewicht op het ‘sport’- of ‘slaap’-onderdeel van de weegschaal leggen bijvoorbeeld.

Of betekent dát juist die balans: dat je luistert naar de signalen die je lichaam je geeft en daarop inspeelt? Het is in ieder geval een stuk minder schadelijk dan verwoed op zoek blijven gaan naar die balans en te verwachten dat je alle rollen in je leven perfect uitvoert.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Is een gebalanceerd leven überhaupt mogelijk?
Sluiten