Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Carrière 2 nov 2018

4 dingen die je kunt zeggen tegen een baas met onrealistische verwachtingen

Gooit jouw baas standaard op vrijdagmiddag rond een uurtje of vier nog een stapel papieren op jouw bureau met de boodschap ‘ik wil maandag een presentatie met de resultaten’? En komt er vaker iets óp jouw to do-list dan dat er iets afgevinkt kan worden, ondanks dat je keihard werkt? Dan heb je te maken met een baas met onrealistische verwachtingen. Hoe ga je daar mee om zonder je carrière te schaden?

Oké, jouw baas stelt onrealistisch hoge verwachtingen, en je weet niet zo goed hoe je tegen hem moet zeggen dat zijn verwachtingen gewoonweg niet haalbaar zijn. Want eerlijk is eerlijk, het is wel je baas. En hij mag natuurlijk niet denken dat je te lui bent om die waslijst aan taken uit te voeren.

Dit betekent niet meteen dat jouw baas je niet aardig vindt. Misschien ziet je baas niet zo goed in in hoeveel tijd je werk eigenlijk in beslag neemt. Of misschien werk je voor meerdere managers en weten zij niet van elkaar dat je al een grote opdracht hebt gekregen.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom je moet stoppen met overal maar ja op zeggen

Wat zeg je tegen je baas?

Mocht je écht niet door je waslijst aan opdrachten toekomen, ga dan met je baas in gesprek. Confronteer hem met die shitload aan werk, maar doe het wel op de juiste manier. Als jullie meningsverschillen hebben over de hoeveelheid werk die jij aankan, probeer het dan eens op een van de volgende manieren:

1. “Ik vind het fijn dat je deze opdracht aan mij toevertrouwd, maar ik heb op dit moment erg veel te doen. Kunnen we even overleggen hoe of wat?”

Om realistische verwachtingen te creëren, kun je het beste met je baas praten over de werkdruk. Misschien probeert jouw baas je juist te pushen met een hogere werkdruk, omdat hij denkt dat je het aankan. Begin wel op tijd met dit gesprek. Als je op het laatste moment (of zelfs na de deadline) komt vertellen dat het niet gelukt is, dan zit je baas met lege handen. Als jij op tijd aangeeft dat je hulp nodig hebt, dan kan er misschien nog iets anders geregeld worden.

Het is niet makkelijk om tegen je baas te zeggen dat je de werkdruk niet aankan, dus zorg ervoor dat je een paar legit redenen hebt waarom het te heet onder de voeten wordt. Dit kunnen andere opdrachten zijn met een hoge prioriteit of een snelle deadline.

2. “Wat een eer om dit project te mogen leiden. Ik denk dat het een goede keuze is om ook Eline hierbij te betrekken”

Lukt het wel om de klus te klaren met een beetje hulp? Geef dat dan aan! In plaats van aan te geven dat het je niet in je eentje gaat lukken, draai je het gesprek om en geef je het een positieve wending door er een collega bij te betrekken. Zo laat je meteen zien dat je betrokken bent bij het project door suggesties te geven.

3. “Het spijt me, maar ik kan je hiermee niet helpen omdat [belangrijke opdracht] een hogere prioriteit heeft”

Krijg je steeds de vraag of je kan helpen met kleine klusjes waar je absoluut niet voor betaald wordt? Probeer je baas dan duidelijk te maken dat je verantwoordelijkheden die wél in je functieomschrijving staan gewoonweg voorgaan. Je bent nou eenmaal een medewerker, en office mama stond niet op jouw cv toen je voor deze baan solliciteerde.

4. “Kunnen we even samen zitten en vaststellen welke opdrachten prioriteit hebben?”

Sommige opdrachten hebben nou eenmaal meer voorrang dan andere opdrachten. En als jouw baas aan het eind van de week niet meer weet welke opdrachten jij op maandag hebt gekregen, dan kan het best zo zijn dat de opdrachten van maandag meer prio hebben dan die van vrijdag.

De enige oplossing: ga even met je baas zitten. Zorg ervoor dat hij inzicht krijgt in jouw taken. Samen kunnen jullie beslissen welke taken voorrang hebben. En bonus: dikke kans dat hij inziet hoe druk je het hebt. Zo krijg je voortaan wél de tijd om jouw to do-list af te vinken voordat hij met iets nieuws komt.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
4 dingen die je kunt zeggen tegen een baas met onrealistische verwachtingen
Sluiten