Zo check je of je baas stiekem meeleest met je direct messages op Slack

Slack is op veel kantoren niet meer weg te denken. Van algemene mededelingen over traktaties tot updates over processen, veel wordt tegenwoordig via het chatprogramma besproken. Naast de channels heb je ook direct messages waar jij met je work bff uren kan praten over de lelijke stropdas van je baas.

Maar heb je er weleens over nagedacht dat hij gewoon mee kan lezen?

Meelezen met DM’s op Slack

Sommigen zullen nu met het argument komen aandraven dat je sowieso geen berichtjes moet sturen waarvan je niet wil dat anderen ze lezen, maar dat is een heel ander gesprek.

Wat nou als jij inderdaad direct messages stuurt waarvan jij liever niet hebt dat je leidinggevende ze leest? Gelukkig kan je via Slack checken of je baas ze daadwerkelijk inkijkt.

Berichten exporteren

Bedrijven die het Plus-programma van Slack hebben, kunnen alle Slack-gegevens exporteren. “Teameigenaren kunnen toegang vragen tot hun hele Slack-berichten geschiedenis, inclusief privékanaalberichten en direct messages”, is er op de site van Slack te lezen.

Hiervoor moet je leidinggevende deze functie dus wel hebben ingeschakeld. Mocht je dit artikel nu met een halve paniekaanval lezen, adem rustig in en uit. Er is namelijk een manier om te checken of je baas deze functie heeft ingeschakeld.

Hoe check je of je baas op Slack meeleest?

Ga naar slack.com/account/team als je bent ingelogd. Je ziet vervolgens een tabblad met ‘Retention & Exports’. Als er ‘Public data can be exported’ staat, dan zit je (voorlopig) goed. Staat er ‘private data’ dan heeft je baas de mogelijkheid je DM’s door te lezen. Of hij of zij dat ook daadwerkelijk doet, is natuurlijk niet zeker.

Of je helemaal veilig bent voor meelezende ogen, is trouwens ook niet zeker als er wel ‘public data’ staat. Zo kan je baas een app van een derde partij gebruiken. Ook is het niet helemaal duidelijk of je baas DM’s in het verleden kan teruglezen wanneer hij de functie aanzet. Je krijgt bovendien ook geen melding als je baas dit in de toekomst besluit te doen.

De volgende keer dat je over de baas z’n stropdas wil roddelen, kan je dat misschien toch beter old-school bij het koffiezetapparaat doen…

Verder lezen over het kantoorleven

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Zo check je of je baas stiekem meeleest met je direct messages op Slack
Sluiten