Zo zorg je dat je van je baas in het buitenland mag werken

Tegenwoordig heb je voor veel banen alleen een laptop en een internetverbinding nodig. Waarom zouden we dan niet naar exotische oorden kunnen verhuizen en van daaruit verder werken? In principe is dit best goed mogelijk. Helaas ben je niet de enige die hierover beslist en moet je toestemming krijgen van je baas om in het buitenland te werken. Dit is hoe je dit het best aanpakt.

Je hoort weleens mensen die hun baan in het buitenland uitvoeren, gewoon, omdat het kan. De één werkt op een zonnig terras in Australië, de ander trekt zich terug in een vakantiehuisje in Zweden. Klinkt allemaal erg aantrekkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat je baas dit ook goed vindt?

Stap 1: Zorg dat je goede prestaties levert

Feit is: je baas moet je 100% kunnen vertrouwen. Vragen of je vanuit het buitenland mag werken is een no-go als je nog dagelijks face-to-face begeleiding nodig hebt. Vraag je dus eerst af of je voldoende bekwaam bent om je werk op zelfstandige basis te kunnen uitvoeren.

Kreeg je de laatste jaren alleen positieve feedback? Bouwde je een toprelatie op met je collega’s? Schrijf voor jezelf op wat je beste kwaliteiten zijn en zet ze in als argumenten tijdens je gesprek.

Ben je nog niet helemaal ingewerkt in de organisatie en heb je weleens negatieve feedback gekregen? Wellicht moet je dan je buitenlandplannen nog even uitstellen.

Stap 2: Weet waarom je dit doet

‘Vanuit het buitenland werken’ klinkt allemaal erg romantisch. Toch is dit niet alleen rozengeur en maneschijn. Ook in het buitenland zal je off days hebben, stress ervaren en hard moeten werken.

Vraag je dus goed af waarom je naar het buitenland wil verhuizen. Verhuist je partner voor zijn baan en wil je mee? Begrijpelijk. Heb je gewoon even nood aan wat zonlicht? Iets minder overtuigend. Zorg steeds dat je de juiste argumentatie klaar hebt wanneer je baas vraagt waarom je dit wil doen.

Stap 3: Maak een planning

Bereid je voor op alle mogelijke vragen die je baas je kan stellen. Stippel precies uit hoe je verblijf in het buitenland er zal uitzien. Formuleer daarvoor een antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer wil je vertrekken?
  • Hoe zal je je werktijden bepalen? Wat als je vanuit een andere tijdzone werkt?
  • Op welke manier zorg je dat je je werkfocus niet verliest?
  • Hoe zal je omgaan met conflicten op de werkvloer nu je vanaf een afstand werkt?
  • Hoe zal je een goede relatie met je collega’s blijven onderhouden nu je niet meer fysiek aanwezig bent?

Je baas zal zich hoofdzakelijk afvragen of je nog wel even productief zal zijn. Probeer met redelijke argumenten aan te tonen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken.

Stap 4: Knoop het gesprek aan

Is het eindelijk zo ver? De kunst is om je argumenten zó op tafel te leggen alsof het lijkt dat je baas er zelf voordeel uit haalt. Leg hem uit hoe je denkt dat je productiviteit zal stijgen op afstand, of hoe je verblijf in het buitenland een verrijking zal zijn voor de organisatiecultuur.

Stap 5: Stel een proefperiode voor

Een proefperiode kan een mooie tussenoplossing zijn wanneer je baas niet meteen overtuigd is. Je kan voorstellen om een trial van twee weken uit te testen alvorens je definitief vertrekt. Je baas kan op die manier wennen aan het idee en voor jou is het een kans om te beslissen of dit echt is wat je wil.

Meer lezen over flexwerken?

 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo zorg je dat je van je baas in het buitenland mag werken
Sluiten