Redactie
Redactie Solliciteren 16 mei 2020

Hoe vind je een baan in tijden van corona?

Een baan zoeken en vinden is vaak al niet makkelijk, maar in tijden van corona is het al helemaal lastig. Waar het aantal vacatures in het begin van het jaar nog stabiel lag, is het aanbod de laatste weken met een kwart gekrompen ten opzichte van vorig jaar.
Hoe kom je in tijden van corona aan een baan?

In deze gastblog van Martijn van Werkzoeken.nl lees je hoe je ondanks deze economische tijden toch snel aan een baan kan komen.

Waar is op dit moment veel vraag naar?

Ondanks dat de consumentenvertrouwen flink is afgenomen zijn er een aantal sectoren die het juist in deze tijden goed doen. Met name in de logistiek is er veel vraag naar personeel. Denk bijvoorbeeld aan bezorgers, personeel voor distributiecentra en supermarktmedewerkers.

Ook zie je dat er veel vraag is naar postbezorgers, mensen in de thuishulp en voor in de bouw. Zo zijn het aantal vacatures voor postbezorgers meer dan verdubbeld!

Als je op dit moment dringend op zoek bent naar een baan is het daarom slim om tijdelijk een carrièreswitch te maken. Zo wordt de kans vergroot dat je binnenkort weer aan het werk kan.

Veel reacties op je sollicitatie

Wil je liever in je huidige sector blijven werken? In dat geval is het écht zaak dat je met je cv en je motivatie tussen de andere kandidaten uitspringt.

Maak daarom een prachtig cv. Vermeld daarin je functietitel, je opleiding, werkervaring en je competenties. Gebruik hiervoor herkenbare tussenkopjes, zodat je overzicht creëert. Houd je cv verder kort, tenzij je al veel werkervaring hebt. De meest belangrijke informatie zet je bovenaan. Zo werk je van boven naar beneden.

Uiteraard is een motivatiebrief ook belangrijk. Maak het persoonlijk, zodat je gericht aangeeft waarom de functie goed bij je aansluit. Voorkom verder dat je motivatiebrief een herhaling van je cv is. Kies bijvoorbeeld de belangrijkste werkgevers uit en vertel waarom jij goed bij de functie aansluit.

Waar vind je de leuke bedrijven?

Op vacaturewebsites zijn er ondanks de crisis veel vacatures vrij. Controleer wel of ze op dit moment wel open staan voor nieuw personeel. Veel vacatures zijn voor de crisis online geplaatst, waardoor de vacature niet meer actueel is.

Filter de vacatures daarom op plaatsingsdatum. Als de vacature een week geleden online is gekomen is de kans groot dat ze op zoek zijn naar personeel. Vaak lees je in de vacature of het nog actueel is. Twijfel je? Dan is het slim om naar de desbetreffende contactpersoon te bellen. Zo weet je al gauw meer!

Vaak krijgen bedrijven op de vacatures die bovenaan de zoekresultaten staan veel reacties. Zeker op websites als Indeed en Nationale Vacaturebank krijgen deze bedrijven in sommige gevallen meer dan honderd reacties. Kies daarom voor vacaturebanken die minder bezoekers hebben. Zo maak je eerder kans.

Ook is het verstandig om open sollicitaties te versturen naar bedrijven die niet direct op zoek zijn naar personeel. De kans is groot dat deze bedrijven een stuk minder reacties krijgen. Bovendien komt het over alsof je écht graag bij dat bedrijf wil werken.

Tot slot: als je een sollicitatie hebt verstuurd is de kans groot dat je hierop geen reactie krijgt. Dit kan verschillende redenen hebben. Bel daarom altijd na. Zo weet je precies wat de reden is en laat je zien dat je écht geïnteresseerd bent.

Meer sollicitatietips?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe vind je een baan in tijden van corona?
Sluiten