Op zoek naar een job tijdens corona? 3 tips om nu een baan te vinden

Solliciteren en een baan zoeken is altijd al lastig, maar door de coronacrisis al helemaal. Bedrijven zijn veel minder op zoek en alle tips die je op het internet vindt, zijn in deze tijd helemaal niet behulpzaam. Hoe vind jij nou jouw droombaan terwijl de arbeidsmarkt zo’n beetje op z’n kop staat?

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die jij nu kunt doen om je zoektocht toch een succes te maken en een baan te vinden.

Baan zoeken tijdens coronacrisis

Op basis van eigen data van werkgevers en onderzoek onder recruiters, deelt carrièreplatform Magnet.me drie tips om jouw zoektocht naar een baan een succes te maken.

1. Verbreed je zoektocht

Wil je zoektocht naar een baan maar niet lukken? We snappen dat je op zoek bent naar je droombaan en wij zullen de eerste zijn die zeggen dat werkgeluk belangrijk is. Maar nu de banen niet voor het oprapen liggen, kun je jouw zoektocht eventueel verbreden. Wees bijvoorbeeld niet bang om opties te overwegen waar je niet eerder aan hebt gedacht en pin je niet vast op één sector. Er zullen namelijk functies en sectoren zijn, waarmee de kans een stuk groter is dat je werk kan vinden.

En onthoud: dit betekent niet dat je je droombaan voor altijd moet laten varen. En dat je dit werk voor de rest van je leven gaat doen. Je kijkt alleen hoe jouw expertise in een andere sector of andere soort functie van betekenis kan zijn. Magnet.me ziet bijvoorbeeld dat er op dit moment nog wel mensen worden aangenomen in de sectoren IT, FMCG, logistiek, transport en de advocatuur.

2. ‘Wat deed jij tijdens lockdown?’

Uit onderzoek van Magnet.me onder meer dan 200 recruiters blijkt dat meer dan de helft van hen tijdens sollicitaties zal vragen: “Wat deed jij tijdens lockdown?” En, nog belangrijker, het antwoord op die vraag heeft volgens 55% van de ondervraagde recruiters invloed op jouw kans om aangenomen te worden.

Normaal denk je ook voor veelvoorkomende sollicitatievragen al na over een antwoord. Nu kun je je ook goed voorbereiden op deze vraag. Zet op papier waaraan jij de ‘extra tijd’ in de intelligente lockdown hebt besteed. Heb je misschien een online cursus gedaan? Een nieuwe taal geleerd (ook al was dat met DuoLingo), boeken gelezen over je vakgebied, of een nieuwe hobby opgepakt?

Zet ook op papier wat je hier aan hebt gehad. Op welke manier heeft dit bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Helemaal mooi is het natuurlijk als dit relevant is voor de rol waarop je nu solliciteert. Je maakt de beste indruk als je laat zien dat je ondanks de tegenslagen je handen uit de mouwen hebt gestoken.

3. Bereid je nu al voor

Op het moment worden er veel minder mensen gezocht. Maar daar komt verandering in. Driekwart van de werkgevers verwacht dat recruitment weer op ‘normaal’ niveau is in of zelfs voor september. Als je voldoende financiële buffer hebt, kan je er ook voor kiezen om niet je zoektocht te verbreden. Maar om je nu alvast voor te bereiden om vervolgens in september weer actief een baan te zoeken.

Dit is dus jouw kans om anderen een stap voor te zijn. Je kunt alvast contacten leggen bij bedrijven waar jij jezelf wel ziet werken. Een recruiter kan jou precies vertellen naar wat voor mensen ze (straks) op zoek zijn. Op deze manier ben jij de eerste die ze bellen wanneer er een functie vrijkomt.

Natuurlijk kan je jezelf ook op andere manieren voorbereiden. Door een master te worden in solliciteren (op het internet zijn genoeg tips te vinden), je cv en LinkedIn-profiel te perfectioneren en door eventueel online een (gratis) cursus te doen.

Lees ook: 6 dingen die je voor je carrière vanuit huis kunt doen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Op zoek naar een job tijdens corona? 3 tips om nu een baan te vinden
Sluiten